Mene je strah….
Zanima me ali se da narediti riževo solato tudi brez tunine?Prosim povejte…Samo je nisem še nikoli delala,v iskalniku se pa odpre malo morje tem in v njih toliko variant solat,da sem čisto preč od shranjevanja receptov,pa malo me je strah,da bom vse skupaj pobrkljala.Lepo vas prosim za en preprost recept za to solato.V soboto namreč praznujem in obenem bo to tudi moj prvi kontakt z bodočo taščo …mene pa je strah kot psa.Nimam pojma kaj pripraviti:to praznovanje naj bi bilo pol piknik varianta
goveja juha v jedilnici ,ostali del pa zunaj na žaru.Morda tudi kakšen drug nasvet – tak za bolj lesene – ne bi bil odveč….
LP
Ines
Ola !
Seveda, lahko narediš riževo solato brez tunine. Noter lahko daš narezane kisle kumarice, koruzo, grah,.. lahko dodaš tudi nrezano posebno klobaso.., kar pač imate radi.
Narediš lahko tudi ponarejeni kajmak, recept najdeš na Kulinariki. K jedem z žara zelo paše tudi “Taciki”
Potem razne omake, npr. tatarska, ajvar..
Če se še česa spomnim. pa ti napišem.
lp, Majuška
Ola !
Jaz ti težko točno povem, ker je vedno drugačna.
Pa vseeno: riž skuham, odcedim in ohladim. Nato dodam na kocke narezane kisle kumarice, nadrobljeno tuno ali vegetarijansko posebno klobaso, koruzo iz konzerve, sol, poper, malo gorčice in majoneze včasih dodam še na kocke narezan sir, pač kar imam trenutno doma in kolikor toliko paše skupaj. No, včasih dodam še kuhan korenček in grah…
Poskušaj in boš vidla kaj ti je všeč.
lp, Majuška
Hej!
Pri meni je sicer tudi tuna, ker jo imamo radi. Gre pa tudi brez nje. Kot so ze prej povedale, lahko das v riz, kar je tebi vsec.
Je pa nekaj preprostih pravil:
Dober riz kuhan al dente, malo na hitro preplaknjen z mrzlo vodo in odcejen.
Takoj ga polijem z olivnim oljem in z vilicami malo obrnem.
Zelo prijajo zraven kislih kumaric tudi tiste majhne vlozene cebulice (Eta),prerezane na pol.
Potem gre zraven na zaru pecena zelenjava(bucke, jajcevci), tudi surovi trdi cesnja paradizniki vlozene olive, kapere in kar ti je se vsec.
Ce imate radi kaj od mesnin, so to lahko kuhane hrenovke, piscancje prsi,pecena ali kuhana sunka…
Pri meni brez dveh vrst na kocke narezanega sira tudi ne gre. Malo je parmezan, malo zbrinc ali kaj podobnega.
Zabeljeno je z olivnim ali drugim oljem, dodam malo dobrega kisa in nekaj tudi tistega od cebulic in kumaric. preden polijem s kisom, umesam se sol, poper in gorcico. Vse rahlo premesam in pazim, da riza ne pomeckam.
Stoji naj cim dlje( lahko preko noci), da riz lepo vpije dodatke.
V lepo skledo malo kot gricek nalozen riz okrasim po vrhu in okrog s polovickami cesnja paradiznikom, olivami, kaprami, lahko rdeco redkvico in vejicami petersilja.
K zaru zelo prijajo v tem letnem casu tudi polnjeni paradizniki. Pred dnevi sem ,mislim, Vesni to svetovala;je tudi opis.Ni tezko narediti. Sicer je tam tudi tuna, pa das samo ostalo in se kaj zraven.
Nimas se cesa bati. Bodi samozavestna in se ne opravicuj pred nikomer, saj si koncno polna dobre volje postreci goste s tem,kar zmores narediti.
Ce rabis se kak nasvet, kar vprasaj.
Ko je kak prvosolcek rekel, da cesa ne zna narisati, sem mu vedno rekla:
Pa narisi tako, kot ne znas; bo imenitno:))) Lep pozdrav Babi
ZDRAVO ZGODNJA -earl grey , ne muči se s stvarmi , ki so ti neznanka.
Posebej ne za taščo , ti naredi kar je všeč tebi in dragemu , pa bodo tudi pojedli , če pa že želiš hladno solato – kupi GEA francosko solato , nekaj
škatlic in primešaj kar si želiš : riž ,šunko , pršut , paradižnik….
uporabi malo domišlije , vendar našteto , vsako v svoji skodeli .
Tudi ti ne bereš nazaj , je že bilo napisano . L . P O G I
Zakaj pa “zgodnja”? Če si mislil na “early” – to pomeni zgodnji. “Earl” pa v dobesednem prevodu pomeni grof. Torej je kvečjemu grofovska, ne pa zgodja ;-)). In besedna zvezda “earl grey” pomeni vrsto pravega čaja. Vrste pravega čaja pa se ločijo glede na kraj in čas pobiranja, pomembno vlogo ima tudi način sušenja, in predvsem velikost (in s tem starost) obranih čajnih listkov. Earl grey spada med črne čaje – črni čaji so fermentirani. To je tudi razlika od zelenih čajev, kateri so nefermentirani. Najbolj kvalitetni so čaji, katere dobijo tako, da oberejo samo vršiček in naslednja dva lista…… itd. Če te zanima še kaj več na temo čajev pa sporoči, ti bom poslala kopijo moje seminarske naloge na to temo….. Aja, ups, saj te čaji sploh ne zanimajo – ti si samo malo pomešal angleške besede.
Sončen pozdravček.
OGI!
Če bi to želela bi pač kupila,ampak point je prav v tem,da hočem narediti sama.Zame je to neke vrste izziv in če mi bo kolikortoliko uspelo bo to zame potrditev.Meni te stvari niso čisto neznanka,ampak mi je situacija bolj ali manj neznana.
Kar se pa tebe in tvojega načina pisanja in dajanja nasvetov tiče ti lahko samo rečem:tudi ti se ne ukvarjaj s stvarmi,ki so ti neznaka,če se zraven nimaš namena še kaj naučit in si sam sebi namen.
Zame je prebiranje tega foruma učenje,zate pa očitno ZAFRKANCIJA IN NEKORISTNO TROŠENJE ČASA MED NAKUPOVANJEM GOTOVIH JEDI.
Ne se preveč obremenjevat z njim. Če greš brat njegove poste na forumu, boš videla, da ima do vsakogar enak odnos.
Ti kar naredi tako solato, kot si si jo zamislila. Mene so tudi na začetku mnogi nagovarjali, da naj se ne matram sama z izdelavo rojstnodnevnih tort in naj jih raje kupujem. Hvala bogu, da sem vztrajala pri svojem. Veliko sreče s solato in s taščo 🙂
Vsak človek, ki ima vsaj malo čuta, bo dosti bolj cenil hrano, ki je narejena lastnoročno, pa čeprav ni tako dobra (hej, saj prvič mogoče res ne more ratati super, bo pa drugič boljša) kot od profi kuharja (ali kot kupjena). Nič nimam proti vnaprej pripravljeni hrani, nasproto – velikokrat jo kupim, ker sem včasih lena in ker včasih nimam časa za kaj konkretnega skuhati, lakota je pa huda.
Ampak VEDNO, kadar kuham za povabljene je izelek moj, pa četudi ni 1A – še vedno so vse pojedli, primerno hvalili in bili zadovoljni da sem pokazala dobro voljo in se stvari lotila sama. Vsaka bodoča tašča bo pa ja do stropa skakala od veselja, da bo dobila tako pridno “tamlado”. Včasih je volja za domačo kuho tista, ki šteje več kot najbolj prvorstna hrana, ki je kupljena.
(hja, no ja, sem se pa spomnila ene epizode z mojo bivšo “v.d. taščo” – na vsak način je trdila da “šturdla” nisem spekla jaz, ampak ga je gotovo moja stara mama, ker meni že ne bi mogel tako dober ratat. Pa je bil moj izdelek, pa tudi blazno užaljena sem bila ko me je pet minut prepričevala da tega pač nisem jaz spekla…. jasno – njej ni nikoli ratal takšen če ga je vedno delala iz kuplenega vlečenega testa, jaz sem bila pa tako neumna da sem šla še testo “na roke” vlečt – prvič in zadnjič, priznam.) ;-))
No, naj še povzamem – hotela sem samo reči da kar pogumno v akcijo – če pa res nisi dovolj sigurna v recept ga enostavno kakšen dan prej sprobaj – da približno dobiš občutek za količino in vse kar zraven spada.
Glede komentarjev dotičnega gospoda pa – vse smo bile že deležne njegovih pikrih – ampak jaz se jih še vedno nisem navadila ;-))
…ma ti je končno potegnilo,OGI! Solato sem “sprobala” – nastala je ena krasna barvna mešanica lepa za pogledat in povhru vsega je bila še dobra.Prav tako sem poskusila sicer bolj za vzorec tudi popečene bučke in malancane po receptu od Babi.Z vsem skupaj sem bila zelo zadovoljna.Moj veliki kuharski uspeh je zvečer okranala še bodoča tašča,ki me je poklicala in povprašala,če lahko tudi ona kaj pripravi.In zdaj me kar naenkrat ni več tako zelo strah,čeprav me moj dragi draži,da je poklicala samo zato,ker jo je strah,da bo v soboto lačna….
Kresnica tudi jaz bi rabila kakšno dodatno lekcijo o čajih.S čim se ukvarjaš,da je tvoje znanje na tem podočju tako veliko?
lp
Živjo punca.
Me zelo veseli da si prebrodila prvo izkušnjo – boš videla da je vse skupaj čisto enostavno – malo “rešpekta” za prvo pogostitev bodoče tašče pa mora biti ;-)).
Moja poklicna stroka je daleč od čajev – za potrebe študija na EPF sem pred leti delala seminarsko nalogo pri predmetu Tehnološki procesi – temo smo si lahko izbrali sami. Čaje pa sem izbrala zato, ker je bilo veliko literature in posledično veliko za napisat ;-)). Res je zanimiva tema, sedaj najdeš ogromno tega tudi že na internetu.
Naj ti sije sonček ;-), pri nas ga danes še ni.
saj tasce niso tako grozne kot v vicih !! … ( ? nic se ne boj. vse bo o.k. manj ko se bos bala,manj bos zivcna pri pripravi in seveda bo tudi bolje uspelo!! vroca vaja je bila uspesna,zakaj ne bi bila se generalka !!!
za vecjo samozavest ti bom napisala se eno prilogo k mesu na zaru. cisto preprosto!! )
paprike z gorcico
za cca 8 ljudi rabis
kozarec kislih rdecih paprik/filejev/
cca 300 g gorcice
olje /lahko olivno/
mlet poper /malo/
mlet lovor
paprike dobro odcedi in narezi na trakce,primesaj gorcico,olje,sol,lovor…dobro premesaj in to je to.
zelim ti lepo praznovanje,vse najboljse in USPEH pri kuhi!! petra
p.s. pa porocaj,kako je bilo!!
Forum je zaprt za komentiranje.