Koromač na vrtu
Pozdravljeni!
Vem, da vas je tu kar nekaj, ki se spoznate na vrtičkanje, zato upam da mi boste lahko dali kakšen nasvet. Z mamo sva kupili koromač, na mojo željo seveda 🙂 Mama ga je posejala in zdaj je že zunaj – približno 1 dm zelenja na vrhu. Kaj pa zdaj? Ovitek se je založil in kolikor se spomnima, je pisalo nekaj o presajanaju…..Kako vi ravnate s posejanim koromačem? Pa še za kakšen drug koristen nasvet v zvezi z gojenjem koromača se priporočam 🙂
LP, zala
Hej, Zala! Je to tisti koromac ali sladki janez s svetlimi gomolji o katerem sva se ze pogovarjali?
Knjige nimam pri sebi, da bi ti lahko natancno povedala;bom bolj priblizno.
Ce hoces, da naredi lep gomolj,moras sadike presaditi s primerno razdaljo – recimo 20 cm narazen;nato je tu se kasnejse osipavanje, oziroma prekrivanje, da se mesnati listi gomolja obelijo. To bi ti moral kak strokovnjak povedati.
Z mozem sva pred leti tudi to poskusala, pa nisva bila prevec uspesna zaradi stalne suse in mogoce tudi premalo znanja. Tisti divji nam pa naredi kar sam od sebe za dva palca debele gomolje. Se kar s tistim zadovoljim, saj se je lepo razrastel.
Seveda ni tako debel kot gojeni, po okusu pa ne zaostaja.
Tiste zelene vejice z dlacicami so zelo dobre tudi z jajckom ali kot palacinke, potem pa namaz s slano skuto.
Veliko uspeha pri koromacu in se vec pri maturi. Danes je soseda pisala psihologijo. Lp Babi
Hojla Babi!
Ja, to je ta koromač 🙂 Se bom ravnala po tvojih nasvetih in ga presadila – če se boš še česa spomnila kasneje, nič zato, kar napiši.
Ja, tudi jaz sme danes odpisala zadnji del pisne mature – biologijo. Ni bilo preveč težko, na srečo. Zdaj pa me čaka še ustni del, upam da bo opravljen odlično….Hehe, konec je, “najhuje” je mimo! 🙂
LP, zala
Hej, Zala!
Vem, da imas druge stvari po glavi;ampak to bi ti rada povedala.
Danes sem v sadovnjaku obirala visnje. Odkar se z mozem ne ukvarjava vec z vrtnarstvom( doloceni razlogi), sva dala v uprabo prosto zemljo mlademu paru, v zameno za tezja dela pri oskrbovanju sadovnjaka(kosnja,zaganje …ves, leta).Ta simbioza se cudovito obrestuje.
In danes sem imela kaj videti: koromac je krasen, visok kaksnih 40 cm, kosat, narazen(kot sem ti svetovala) in gomolji ze za otrosko pest veliki.
Seveda zori pri nas vse malo hitreje.Osipavajo jih se ne, jih pa malo bodo kmalu.
Torej, navodila so bila prava.Ce bos uspela in ce bodo naredili tudi seme, ga posusi in kar uporabi, ker je zelo dobro. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.