hladna pogostitev za obiske
Živjo!
Po dooolgem času se spet oglašam; veste, kaj me zanima: kaj predlagate kot hladno pogostitev za obiske?
Mislim na to, da koga povabiš v goste in mu postrežeš 8pa ne le s klasičnim narezkom, pršut itd), ampak malo bolj originalno, pa vseeno na hitro in predvsem zelooooo dobro.
V poštev pridejo tudi bruskete (bi bila vesela kakšnih idej, draga Babi in druge odlične kuharice).
Skratka, par zadev, ob katerih bi si vsi oblizovali prste, gostiteljica pa ne bi za to porabila morje časa 8ker ga, žal, nima, haha).
hvala, drage kuharice in kuharji, vsem že vnaprej, Vesna
Hej, Vesna! Koncno sem ti na sledi. Poslala sem ti klic zaradi olja. Ko sem ga priskrbela deklici iz Kamnika, sem ga 2 litra tudi tebi, v upanju,da se oglasis. Pripravljena ga je bila odnesti v Ljubljano, pa te nisem izsledila.Zdaj je se pri meni. Ce si se zainteresirana, ti ga bom ob priliki izrocila. Ni pa problema, ce ga ne zelis, ga bomo ze porabili.
kaj bi jaz postregla v tem letnem casu zraven kaksne mesnine?
Polnjene paradiznike, dobro ohlajeno rizevo solato, brusketo na dva nacina- popecene kruhke z natrtim cesnom,pokapljane z olivnim oljem-
na ene bi dala nasekljan paradiznik, na druge pa rezine popecenih jajcevcev z nasekljanim petersiljem in cesnom v olivnem olju,primerno zacinjeno.
Polnjeni paradizniki: paradiznike prerezes na pol,malo posolis in obrnes navzdol,da iztece odvecna tekocina.Malo se prekate ocistis in napolnes s tem:
Tuno v olju odcedis, jo z vilico zmeckas,dodas lahko se malo slanih filetov,
v to umesas malo nasekljanih oliv,kaper,malo gorcice in olivnega olja.
Lahko tudi rumenjak kuhanega jajcka. Dodas malo olivnega olja in po okusu zacinis s soljo in poprom.
Koliko polnila bos rabila je odvisno od stevila polovick oziroma gurmanov.
Ko so polovicke napolnjene,jih se okrasis z olivo in listicem petersilja ter das na hladno.
Danes so poslali linke za recept za pecene polnjene paradiznike;poglej.
Rizevo solato bos tudi nasla v iskalniku.Lani em napisala prav zate; so se drugi predlogi.
To je bilo bolj na hitro in po primorsko. Pozdravcek Babi
Ker se po dooooooolllllgem času oglašaš , ne bi bilo slabo , če ti gre forum
v RIKVERC (nazaj ) , tam je nekaj čudovitih receptov na tvojo temo .
P.S. za BABI , nasvet je super , samo ta kruh s česnom mi ne gre v
glavo , za naju že – kaj pa podmladek ? Mi pa ne da miru , to ga verjetno zmiksaš in namažeš (smešno vprašanje ) , ali dodaš skuto , da uniči vonj
-kasnejši zadah .
L. P. OBEMA OGI
Joj OGI, nisi več nesramen, ampak že malo neokusen. Drugič se raje oglasi, če imaš za vesno kakšen dober nasvet, sicer pa nam z raznimi rikverc nasveti prihrani.
vesna, jaz sem kar nekajkrat naredila solato s tuno, kaprami, olivami, koruzo, kumaro…pač vse, kar je bilo pri roki 🙂
Pa recimo tatarski biftek…lahko ga kupiš, sicer narediš sama (žal ne vem, kako).
Hej!
Ogi, s cesnom je pa tako; v Italiji in tudi na Ceskem ( ob pivu) ponudijo
popecene rezine kruha, na kroznicku pa olupljen cesen. Potem s strokcem
cesna podrgnes po popeceni povrsini in bos videl, kako se cesen tanjsa,
etericno olje in okus pa ostajata na toplem kruhku. Cez pokapljas malo olivnega olja( mislim,da bi bucno bilo tudi OK) in dolozis zlico nasekljanega svezega osoljenega in z baziliko zacinjenega paradiznika. Temu recejo bruschetto.Cehi pa imajo samo cesen.
Komur vonj in okus cesna ni vsec, tega pac ne pocne. Je pa zdravo in med vojno smo tudi otroci uzivali ob taki malici. V Toscani ti bodo to punudili na vsakem vogalu.
Upam, da te bo malica udobrovoljila, da nas ne bos kar naprej spikal,
capito ?! Ce pa zelis kaj vec zvedeti o primorskih dialektih, lahko odpres na iskanju “nonini recepti” in za dobro voljo kaj prevedel v stajerski dialekt.
Pri nas je tako lepo jutro, da clovek ne more biti slabe volje:))) Babi
se dve preprosti stvari sta mi padli na pamet. mogoce ti bo kaj v pomoc.
tuna s koruzo kot namaz
1 konzerva tune /250g/
1 konzerva koruze/350g/
60 g majoneze
2 zlici kisle smetane
sol,poper,narezan drobnjak ali petrsilj
malo lim. soka
tuno stresemo v posodo in jo pretlacimo z vilicami, dodamo odcejeno koruzo,majonezo,kislo smetano,sol poper,lim.sok. dobro premesamo in potreseme s petrsiljem oz. drobnjakom.
ponudimo s popecenimi kruhki kot predjed.
paprika s skuto
500g sveze skute
100g gorgonzole
1 jajce
2 zlici ol. olja
sol,poper
petrsilj ali drobnjak
4 mesnate rdece paprike
cele paprike kuhamo v slanem kropu 5 min.vzamemo ven in ohladimo.podolzno jih prerezemo,odstranimo seme…
skuto in jajce dobro zmesamo,dodamo gorgonzolo narezano na majhne koscke,potresemo z mesanimi zelisci/recimo mediteranskimi/. malo solimo.
polovice paprik napolnimo z nadevom in postavimo v naoljeno posodo. pecemo jih pri 200 st. cca 15-20 min. na koncu potresem s sesekljanim petrsiljem ali drobnjakom.
ponudimo k mesu na zaru ali pa kot samostojno predjed.
je se tako toplo kot hladno. lp petra
V zadnji otroški reviji Zmajček je luštna ideja, ne vem pa na pamet. Lahko prepišem kasneje. V glavnem francosko štruco izdolbeš, nafilaš z naribanim sirom, šunko, skuto, in še nekaj ter daste v hladilnik za nekaj časa. Potem pa narežete na rezine. Jutri lahko napišem točen recept če seveda želite
LP A.
Ola !
Nadevana francoska štruca
500 g skute
100 g na kockice narezane šunke
100 g drobno naribanega sira
1 vrečka majoneze
1-2 žlički gorčice
1-2 drobno narezani kisli kumarici
1 file kisle rdeče paprike- drobno narezan
sol in poper
Vse to zmešamo in dodamo nadrobljeno kruhovo sredico, ki smo jo izdolbli iz francoske štruce. Včasih je sredice premalo, takrat pač kupite še en bel kruh z več sredice in jo dodajte fili. Dobro zmešamo in nadevamo v štruco.
Zavijemo v folijo in damo za nekaj časa v hladilnik.
lp Majuška
VESNA oprosti , da grem preko tebe – v boj za nekaj izvedeti .
MARUŠKA- nadev ,če sem prav razumel , vrneš v skorjo ……..
kako pa to režeš – postrežeš ????– KRESNICA – imaš dober spomin ,
to je bil moj link -da v bodoče ne izpadeš tako neuka :BERI- te ,
telečja pljučna pečenka – drobno zmleta , + začimbe , premešaš in
čez noč pustiš v hladilniku . Od + dalje pa vprašajte . Za vse , ki
samo občasno odprete forum in tiste, ki ste vedno na njem – VZGLEDUJTE
SE PO ” BABI “, imela sva 14 dni problemov , sedaj pa veva kaj želima
povedati . Moj moto je še vedno enak , pustimo ,kar kuhi ne sodi .
L. P. OGI
babi – majuška , hvala za nasvet , česen sem že probal -super , ni mi pa še
jasno , glede te omamne štruce , po vikendu napišem , kako mi je uspelo .
NA KONCU ,PA ŠE LEP POZDRAV VAMA IN VSEM , PO TEM KRATKO TRAJAJOČEM LEPEM VREMENU , MI SMO DANES DOBILI – ČETUDI NISMO NAROČILI , TOČO . ŠE POSEBEJ PA POZDRAVLJAM , NEKOGA ,ki ga ne smem
imenovati , ker ji pač grem na ŽIVCE . “LUBA DUŠA” , PREBERI SI MOJE
IZ PRAKSE NAPISANE RECEPTE , potem se vprašaj – kaj sem napisala .
Samo poglej svoj nasvet- to to … žal ne vem . Jaz sem poslal vsaj osnovo
recepta in dodal – vprašaj . Bi še dodal nekaj krutih , pa je škoda časa za
nekoga ,,ki ne ve, da nič ne ve . L .P . OGI
BABI !
bruschette tudi sam delam, ker so mi zelo všeč in imam lepe spomine na Toscano in njihovo hrano in seveda KJANTI…ampak jaz sem bruschetto jedel z origanom ne z basiliko in tudi sam jih doma delam z origanom.
BABI a se ti je zgodil lapsus, ali jih res delaš z basiliko.Nekje sem zasledil, da imaš prijatelje v Toscani in sem prepričan, da ti delaš bruschetto pravilno, zdaj me pa zelo zanima, če jaz ves čas delam narobe…
BABI še nekaj- iz Toscane sem zadnjič prinesel OLIVNO OLJE-posebno olivno olje-posebno zato, ker olive potrgajo en mesec predno so čisto-čisto zrele in takoj prešajo olje.V tem olju so zelo izraženi tanini in barva je nenavadno ZELENA-ne olivno zelena, ampak zelena.zelena.Ta okus oljčnega olja mi neverjetno paše-ti taninini se božansko ujemajo z ostalimi okusi v tem olju in je tudi nenavadno gosto.Kupil sem ga v Montepulciano čisto na robu mesta je zelo priznan vinar CROCIANI, ki med drugim dela krasno desertno vino VINSANTO-ki mora najmanj 5 let ležat v sodu.No ta vinar proizvaja tudi to olje
Hej, Joze!
V Toscani in tudi drugje sem bruschetto (ki je v imenovalniku bruschetta ) vedno jedla z baziliko, vedno s prsti natrgano (tega zelisca naj ne bi nikoli sekljali ali rezali z nozem). Pri paradizniku je skoraj zakon. Verjetno tudi z origanom ni slabo. Tako so me naucili in ” navada- zelezna srajca”…
Je pa se nekaj; nekaterim je okus origana nekoliko mocan.Moz ga se na pizzi nima prevec rad, ceprav je skoraj obvezen.
Zdaj sem pogledala se v it. knjigo in je res samo bazilika,sol,poper,olivno olje.Cesen pa natrt na popecenm kruhku.
Dobro je tudi z malo pokuhanim paradiznikom, ceprav imam sama raje na kocke zrezan,ociscen semen in nekoliko zmeckan paradiznik. V Toscani ga kar pred tabo potlacijo.
Zanimajo me pa izkusnje drugih glede origano- bazilika. Verjetno igrajo tu vlogo “okusi “. Lep pozdrav s soncne Primorske Babi
hej, Babi in vsi ostali!
Prav lepa hvala za nasvete, jih bom s pridom uporabila ta vikend.
O uspehih vam poročam (o morebitnih neuspehih tudi, haha)!
Babi, ravno jutri gremo na Primorsko, v tvoj konec: mi morda sporočiš naslov ali telefonsko, kam te pokličem za predajo olja?
Bi bilo to izvedljivo?
Sicer pa, milijonkrat hvala za tvojo skrb in za to, da nisi pozabila na najin pogovor o slastnem olju.
Hvala in en lep pozdravček iz za zdaj še sončne LJ (jutri bomo pa tekli za soncem, pri vas ga bo baje še nekaj do popoldneva)!
Čao, Vesna
Forum je zaprt za komentiranje.