Koromač – kaj vse pripravite z njim?
Hej, kaj mislis tiste svetle gomolje ali italijansko finocchio?
Pripravljam ga surovega(tanko narezanega ali naribanega) z raznimi solatami, fizolom…
Narezanega na vecje kose z dodatkom malo krompirja
dusim na olivnem olju-zraven se petersilj ,cesen in na koncu se parmezan,da se malo razleze. Laho ga samo malo skuhamo(narezan na cetrtine-podolzno), odcedimo in popecemo na olivnem olju, da malo porjavi;dodamo petersilj,cesen,poper in parmezan.
Ga tudi enostavno skuham in naredim kot samostojno solatno jed. Veckrat ga prilozim k ribam v pecici.
Tudi minestrica je dobra.
.
V Italiji sem jedla polnjenega z drobtinicami, olivami, petersiljem in cesnom;vse prelito z olivnim oljem in peceno v pecici.Po vrhu na koncu se parmezan.
Polovicke gomolja samo malo pokuhajo, da je se trdljav, izdolbejo in napolnejo.Kar izdolbejo, dodajo k drobtinicam.
Varianta je tudi skuhan al dente; ohlajenega potem razdelimo na liste in pomocimo v osoljenem jajcku in v drobtinicah;ocvremo.
Vse te jedi so se okusnejse, ce dodamo malo mletih koromacevih semen, ki jih kupim v Trstu ( semi di finicchio- priblizno tako veliko kot beli poper )
Prve zilnate in malo trde liste odstranim ;porabim jih za minestrico.
Jaz ga imam zelo rada na vse nacine in pozimi je kar naprej na mizi.
Nekatere okus moti- meni je vsec.
Pozimi sem o njem pisala pod sladki janez.Poglej v iskanju. Ce si pa mislila kaj drugega, se opravicujem.
Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.