Najdi forum

rižota

živjo
zadnjić sem v eni restavraciji v lj jedla odlično rižoto s pršutom, radičem in teranom. Rada bi si to skuhala tudi sama in me zanima, če ima kdo kakšne predlog ali recept za pripravo take rižote.
Vse druge različice rižot so tudi dobrodošle 🙂

Hej! Receptov za rizoto z radicem je vec, glede na pokrajine, kjer ga pripravljajo, v glavnem sever Italije.
Ponavadi je v uporabi treviski radic.Vino, ki ga dodajo, je lahko belo, pri nas v uporabi tudi teran ali refosk. Vcasih dodajo panceto, prsut ali klobaso; meni je najljubsi brez mesa.

To je eden od receptov(iz italijanske knjige) iz okolice Benetk.

Recept je misljen za vec oseb,zato ga priredimo uporabi.

400 g riza, 4 sopki treviskega radica, 1 cebula, strok cesna, petersilj, kozarec vina, juha za zalivanje, olivno olje, sveze nariban parmezan, sol, poper in seveda tvoj prsut- nekaj rezin

Ociscen in opran radic narezemo in ga z nasekljano cebulo damo na olivno olje, da vse skupaj samo ovene, dodamo prsut, na hitro popecemo( tu je treba paziti, da tudi prsut samo ovene,ker bo drugace pretrd in izsusen),zalijemo z malo vroce juhe, pokrijemo in na blagem ognju dusimo kaksno minuto. Dodamo riz in mesamo, da absorbira mascobo.Ker je prsut masten,bodi previdna pri olju, da ga ne bo prevec.
Prelijemo z vinom, ki naj izpari. Posolimo in popopramo in z dodajanjem vroce juhe in obcasnim mesanjem nadaljujemo s kuhanjem. Juho dodajamo po zajemalkah, kot jo riz porabi (ne vso juho naenkrat ).

Ko je “al dente” ali primreno dokoncan, ugasnemo plamen, dodamo se petersilj in cesen (ali samo petersilj) ter umesamo se parmezan. Pokrijemo in pustimo malo stati preden postrezemo.

Lani je bilo(priblizno v tem casu) na temo rizote toliko mnenj, zlasti ali mesamo ali ne.
Italijanska rizota je vedno z mesanjem in postopnim dodajanjem tekocine.

Lep pozdrav Babi

hej babi, se mi je zdelo, da se lahko na vas zanesem glede nasvetov 🙂
Hvlala, bom sporobala vaš recept….
lep dan vsem

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close