drobljenje hruha
Hej,Taja!
V kupljenem kruhu je seveda veliko raznih dodatkov.
Se pa tudi ti, vsaj vecina drobi.Najbolj to obcutim,ko hocem namazati maslo – ziv obup! Le malokateri kuplljeni kruh prezivi ta poskus.
No-mladi mesec -polnozrnate toast rezine ga.So pa v njem dodatki,rzeni tudi;potem pa je ze problem. Meni se doma narejeni ne drobi,ker ga hitro pojemo:))
Nisem ti pomagala,le izpostavila podoben problem. Lp Babi
Mislim, da je res važno kako kompaktno je zamesen kruh. Če je testo preveč kompaktno potem zelo težko vzhaja. In potem se pečen kruh zelo hitro prične drobiti. Sedaj sem že ugotovila, da je samo vzhajanje kruha bolj važno za strukturo kruha, kot pa dodatki mleka ali olja, čeprav je mlečni kruh zelo dober.
Sama navadno naredim kruh tako, da presejem 1 kg moke, dodam 3 čajne žličke (rezane) soli in prav toliko sladkorja, cca 50 g kvasa in 0,5 l vode ali mešanice vode in olja ali vode in mleka. Testo pregnetem v posodi nato pa nadaljujem z gnetenjem na deski. Po potrebi dodam še moko, vendar vedno po malo dokler se testo ne lepi več na desko. Nato testo vzhajam da za najmanj 2x poveča volumen. Spet pregnetem in dam v model ter ponovno pustim vzhajati. Nato pa v pečico. Pečem na cca 180 oC dokler ni pečeno (dokler ne zadoni, ko ga potrkaš).
teja se spomniš pesmi – kad nadelina muti ….
kot so ti že svetovali , pomembno je gnetenje testa , nisi pa omenila ,
kje oz. kako pečeš , v el. pečici ali tako imenovani – krušni peči , ki so
na žalost že zelo redke . tudi temperatura ima svoj vpliv , zato ne obupaj,
če ne boš sama spekla kruha , kot si ga želiš , ti tudi kruhopek ne bo
pomagal .
L P OGI
Ja, to pa res nisem omenila.
Pri starših sem ga pekla (beri: eksperomentiala) samo koruznega v krušni peči. Hlebec sem kar na dno položila brez kakeršnegakoli pekača, tako da je bil mal črn. Tak je bil itak zmeraj, ker se je malo zažgal, drobil se pa ni, ker ga je takoj zmanjkalo. Zdaj, ko sem se pa preselila k fantu pa pečem prevsem ponozrnatega ali rženega v kovinskem pekaču v el. pečici.
Verjetno me res gnetenje moja šibka točka, ker testo za pizzo mi pa vedno dober rata. Vsa finta je pomoje v količini, ker sem najbrž malo “prešvoh” za tisto goro testa dobro pregnetit. Bomo poskušal še naprej.
lp, Teja
Aja, včeraj sem potem pekla buhtlne in ne kruha.
Teja, še en moj nasvet. Jaz testo mešam z mikserjem ( nastavki za testo) in ga vmešam precej mehko, toliko, da se mi ne zalepi na prst, ko se ga dotaknem( če bi ga hotele gnesti na roke, bi bilo potrebne še precej moke). Potem ga pustim, da nekaj časa vzhaja in šele potem na roke oblikujem štručke in jih položim v pekač (prav tako kot ti, kovinski ali teflonski in v električno pečico). Zelo na hitro, ker se takoj lepi. Vmes pa pustim vzhajat prav zato, da se malo manj lepi. Poskusi še tako.
Hej,Teja!
Za mesenje testa ima vsak svoj preverjen nacin in je vcasih tezko nauciti se koga,ker igrata tudi in praksa obcutek veliko vlogo. Jaz ga moram cutiti pod rokami in mi je to gnetenje v uzitek.
Vem pa,da je Frfra napisala recept in navodila,kako naredi kruh in Petra (pa se druge),ki je tozila,da ji kruh nikakor ne uspe,je bila vsa zadovoljna.
Poskusi poiskati v iskanju. Lp Babi
dasiravno smo že v EVROPI, pri nam še vedno ostane pregovor – rek ,
BREZ MUKE NI KRUHA , kakor tudi ne brez moke , kot omenja -jzst .
Brez zamere , kot vprašanje , ali pečeš kruh ali burek , le ta mora biti
malo masten (testo) , je pač strojno mešano .
TEJA- babi ti je dala dober nasvet , da pa težko mesiš – mar delaš
v pekarni , potrudi se , spomni se KEKCA – dobra volja je najbolja .
V ETER VSEM ,ki so na spletu in ki še znajo kaj narediti z rokami ,
vsako testo , masa (tudi za mesne izdelke : čevapi ,pečenice …)
mora biti pregneteno , toliko , da se ne oprijema PRSTOV in
da ostane v posodi , tudi če jo obrneš – za 180 stopinj , se pravi ,
ali se ne pravi , po domače – na glavo . (nisem se spomnil primernega
vseslovenskega izraza )
VAJA DELA MOJSTRA
L P OGI
Ogi, ne zameri, a nisem razumela,kaj si hotel povedat, razumela sem samo to, da si ti menda prišel iz Afrike. Slovenija je v Evropi od vedno.
In tudi to, jaz sem kruh dolgo delala na roke, sem pa ugotovila, da je veliko rahlejši in boljši, če je testo zamešano bolj mehko, kar mi pa omogoči mikser. Gnetilni valji ga dobro pregnetejo. Kruh se mi pa pravici povedano ni nikoli drobil.
JZST – glede na temperature – v Sloveniji (V EVROPI ) , BI RAD BIVAL
V AFRIKI .
Nimam ti kaj zameriti , veseli me , da se spoznaš na zemlejepis ,
še vedno , pa se ne strinjam – kot sem že omenil , strojno – ročno ,
pripravo testa .
P.S . S takimi nasveti , ne boš koristila našemu podmladku ,
le ta ,trenutno “deska ” , ali igra igrice , mi na VERJETNO
LINKU OD BABI , pa bi radi svoje izkušnje ,nekomu ponudili v
koristno uporabo .
L . P . O G I
Ogi, ti doma tolčeš pšenico med dvema kamnoma? Sicer pa je že peka kruha sama po sebi napredek – praljudje so jedli samo tisto, kar so nabrali.
Zakaj odobravaš napredek samo do neke točke, od tam naprej pa ne? Saj nas večina tudi peče kruh v električni pečici, ker nimamo možnosti za krušno peč. Zakaj torej ne bi bil zamešen z mešalnikom?
Teja, poskusi z mlečnim kruhom (in daj v testo malo masla ali margarine) – tak kruh se manj drobi. Rženemu kruhu pa lahko dodaš žličko kisa. Nisem poskusila, ampak pravijo, da pomaga. In pa, saj veš: vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. 🙂 Veliko uspeha!
JOŽICA – V BODOČE TEMELJITO PREBERI “VSE LINKE NA TEMO “,
POTEM PREMISLI ,KAJ BOŠ NAPISALA . VERJETNO SI
HITRO – SLABO MISLEC , KOT JZST , KAJTI ZA OBE SEM
AFRIČAN – le to smatram kot žalitev ,ne mene , ampak ubogih
po širnem svetu , ki skoraj ne vedo , kaj je sveže pečen kruh
iz pečice ali kot sem omenil -krušne peči .
Če bi temeljito prebrali , kar sem napisal , bi (če bosta) , razbrali :
– 1. nimamo krušne peči
2.recept za peko kruha v peči ali pečici , ni enak -to je bilo vprašanje
ker so mi znani , za obe varianti peke kruha
3.nisem “starokopitnež” – kar se sodobne opreme tiče , je pri hiši
vse kar mora biti , pa še malo več . Ker smo v eni od prejšnjih
tem , govorili o “STARI SLOVENSKI KUHINJI”, sem tudi pisal in
vprašal v tem stilu .
4.kar pa se PŠENICE tiče , jo res uporabljam , zdrobljeno med
dvema- KAMNOMA , vendar ne na tvoj primitivni način , ampak
iz iz domačega mlina (ne svojeg – tako se pač reče še tem redkim
mlinarjem ) , zanimivo je , česar je marsikatera – i prikrajšan – a ,
v mlinu ne rabiš iskati številke moke , samo poveš za kaj jo potreb-
ješ (kruh , rezanci , potica , žganci …..) in dobiš. Toliko v poduk .
L . P . OGI
Forum je zaprt za komentiranje.