Kako veš…
Mama me nikoli ni naučila kuhat in moram sedaj sama odkrivat nekatere reči, zato se ne sedaj čudit, ker je vprašanje tako neumno…
Torej: V hladilniku imamo ena jajca, ki jim je po mojem mnenju že zdavno potekel rok uporabe. Po mojem so stara več kot en mesec :))) In sem eno razbila, pa se ni razlilo in je mama rekla,d a so te jajce še sveže, pa da če se ne razlije, pol je v redu. Men se je pa zdelo, da je beljak take čudne barve… take mal na zelenkasto… In precej tekoč…
Torej, kako veš, da jajce ni več uporabno? A se da od zunaj tud ugotovit…
Pozdravljena!
Sama tudi še nisem ekspert, so mi pa rekli, da če se jajce v vodi postavi pokonci, da ni sveže. Kdaj je pa potem zanič, pa ne vem!
Toda če veš, koliko časa jih imaš v hladilniku (1 mesec) jih jaz ne bi več jedla. Še posebej, če so kupljena, ker ne veš, koliko časa so bila v trgovini.
Če je pa zelenkast beljak potem pa sploh ne!
Upam, da se bo še katera oglasila in dala kak nasvet!
Lp, Petra
Voda za preizkušanje jajc mora biti slana. V nesoljeni vodi namreč potone tudi jajce, ki ni več najbolj sveže.
Pripraviš raztopino iz pribl. 1 zravnane žlice soli na liter vode. V to raztopino položiš jajce.
– Če leži na dnu, je popolnoma sveže. Taka jajca so najboljša kot mehko kuhana ali pečena na oko. Se pa zelo težko lupijo, zato za niso preveč primerna za trdo kuhana.
– Če jajce potone in je postavljeno navpično, je nekje sredi uporabnosti. Tudi lupi se lahko.
– Če jajce lebdi v vodi, je še za silo uporabno (za peciva, palačinke, nikakor pa ne surovo), če splava na površino, je pa staro.
Mimogrede še to: bolje je, če je jajce v škatli obrnjeno z ozko stranjo navzdol. Rumenjak namreč sčasoma leze navzdol in na široko stran prej zleze in imamo “neenakomerna” jajca.
In še to: v trgovini kupljena jajca imajo datum. Če ne drugje, na škatli, zato jih je najbolje pustiti v originalni škatli. Pri domačih jajcih je pa dobro napisati datum na škatlo. Uporabna so 1 mesec, če so shranjena v hladilniku.
Forum je zaprt za komentiranje.