zdrobovi cmoki
Jaz jih delam na “uč”. Vzamem eno jajce, malo margarine in toliko zdroba, da pride ravno prava masa:)) Potem testo pustim malo časa, da se zdrob napije. Potem pa z žlico polagam žličnike v vrelo slano vodo.
Poskusi, je čisto enostavno, res pa je, da so včasih malo bolj trdi kot drugič, dobri pa so zmeraj.
LP in srečno.
Moj recept pa je naslednji:
na eno stepeno jajčko dam cca. 3 polne žlice zdroba in ščep soli. Pustim, da nabrekne (okoli pol ure). Zakuham žličnike v vrelo juho, pustim vreti z napol odkrito pokrovko 10 minut. Odstavim in pustim pokrito še 10-15 minut. In to je to.
P.S.
Vre naj lepo počasi, ne na močnem ognju. Lahko pa prej malo sprobaš maso – majčkeno mase daj v vrelo juho in takoj boš videla, če se bo lepo držalo skupaj. Če se ne bo, dodaj malo zdroba. Dober tek.
Ola !
Jaz pa jih delam po tem receptu:
2 dl mleka, 2 dag masla, ščepec soli in malo muškatnega oreška zavremo. Nato med vmešanjem zakuhamo 8 dag zdroba in toliko časa mešamo, da se zgosti in loči od kuhalnice. V mlačno maso vmešamo 1 jajce in sesekljan peteršilj. Z žličko delamo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho, kjer naj počasi vrejo 7 – 10 minut.
lp Majuška
Hej,so ze druge vse povedale. V moji knjigi so to zdrobovi masleni zlicniki.Sem jih ze tako prestudirala,da kolicine dajem po obcutku.
Zdrobovi cmoki so malce drugacni po sestavinah in jih ne oblikujemo z zlico ampak naredimo kar kroglice,ker je masa gostejsa.
Verjetno mislis te ,ki so ze zgoraj opisani.
Postopam po tem principu: najprej vedno umesam malo na sobni temperaturi zmehcanega masla(sem tudi ze olje,ker masla ni bilo doma),nato jajcek in na koncu zdrob .Tega dam raje manj;po dvajsetih minutah vidim,ce ga je dovolj(ponavadi ga je),drugace se malenkost dodam.Zdrob se mora dobro napojiti,da so cmoki rahli.
Vcasih dodam drobnjak ali malo petersilja,vcasih parmezan(pazi,da je potem malo zdroba manj,da ne postane pretrdo).
Oblikujes tako,da z eno zlicko zajames(prej pomoci v juho),z drugo pa oblikujes enakomerno velike zlicnike.Vedno z zlicko,ker postanejo veliki.
Ker jih se nisi delala, bo mogoce moj nasvet dobrodosel. Daj za poskus en cmok v juho in vidis ze po nekaj trenutkih,ce ni preredek;se bo razkuhal.
Kuham tako,da komaj vidim,da vre. Pomembno je vedeti,da vcasih narastejo in dobijo rahlost sele v zanjih minutah.Kuham priblizno 20 minut.
Verjetno je isti ucinek,da odstavis in pustis pokrito se 10 minut,kot so napisale zgoraj.
Vcasih jih zakuham kar v slan krop,ce imam premalo juhe in je cmokov veliko ter jih ze kuhane dam v juho.Juha ostane bistra. Potem tisto vodo uporabim za zelenjavno juho. Kar pogumno se jih loti;ne mores faliti:)))
Recept(za 10 oseb) v moji knjigi je tak:6 dag surovega masla,3 jajca,17 dag belega zdroba,sol
Postopek,kot sem ga opisala. Pociva pa 1 uro;prav zaradi rahlosti.Jaz pustim kot je,nikoli manj kot pol ure.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.