paljeno testo
Moram reči, da sem že kar izkušena kuharica, za paljeno testo pa res prvič slišim! Lepo prosim za bolj detaljno razlago. Ravno sem si sprintala recept za princeske, pa se bojim (kot je tudi že ena forumovka dejala, da je imela pred to sladico strahospoštovanje) zaradi testa.
Še pripomnim, da so skutune ledene kocke res izvrstna sladica! Tudi moja zahvala za recept.
lep pozdrav iz nedeljske službe!
Meni se princeske nikoli niso ponesrečile, držati se je le potrebno natančno navodil. Mimogrede nisem neka ful kaharica, tako da ne boš mislila.
Prilagam ti tudi moj recept, ki se meni ne zdi nič posebnega. Pa dober tek!
Princeske
Sestavine:
250 ml vode
50g margarine
150g mehke bele moke
30 g jedilnega škroba
4-6 jajc
1 žlička pecilnega praška
Vodo in margarine zavremo v kozici z ročajem in takoj nato odstavimo. Zmešamo moko in jedilni škrob, stresemo mešanico naenkrat v vrelo tekočino, umešamo gladek cmok, ki ga med mešanjem segrevamo približno 1 minuto na malem ognju (na dnu posode se začne delat ena bela plast takrat je dovolj). Vroč cmok predenemo takoj v skledo in vmešamo z gnetilnima kavljema pri največji hitrosti drugo za drugim jajca. Jajc je dovolj, ko se začne testo svetiti in se trga z žlice. V ohlajeno testo zmešamo še pecilni prašek. Nato z brzgalno vrečko naredimo cca 12 kupčkov (odvisno kak velike narediš) in jih naložimo v pomaščen , z moko potresen pekač. Čas pečenja 25-30 minut
200-225 stopinj . Prvih 15 minut ne odpiraj pečice, ker se sicer sesedejo.
Lp, Monika
Delam po istem receptu in je res enostavno. Le cmok res segrevaj le 1 min., saj se ti lahko sicer začne packati. Meni se je to zgodilo prvič, ker sem bolj “ziheraš” :o) in rajši kuham dalj, kot manj časa… zdaj vem, da je 1 min. dovolj.
Jaz sem pekla princeske nekaj dni nazaj z vanilijevo kremo in zdaj vsak dan poslušam 4-letnika, kdaj bom spet tisto spekla :o)
Lep dan!
Vladka
Draga Jera,
Monika ti je odlično opisala postopek, kako ravnati s paljenim testom.
vendar naj še jaz napišem moje izkušnje, morda bo katera poskusila po moje.
1/8 l vode
50 g masla, margarine ali olja
malo soli
150 g moke
3 – 4 jajca
mala žl. pec praška
Testo pustim malo ohladiti in šele v mlačno vmešam postopoma med mešanjem po eno jajce. Na koncu dodam pec prašek.
Kupčke pred pečenjem premažem z mlekom in jih posujem z celim ne mletim makom.
Te makove princeske malo zarežem jih na tanko namažem z maslom in položim v vsako tanko rezino ogrske ali kake druge dobre salame. Lahko se vloži tudi zelo tanko rezino sira na maslen namaz. Take “sendviče” ponudim k pijači in jih vsi navdušeno “pospravljajo”.
P.S. Ker sem se naveličala princes krapkov, sem si opisano varianto sama zmislila. Me zanima, če bo katera to preiskusila .
LP E.
No, najbrž imaš tako “moj” recept za princeske – jaz delam testo tako, kot sem napisala. Ko dodam moko ne dobim cmoka kot takega (in ga tudi ne segrevam), ampak pač bolj kompaktno maso. Je pa res, da imam posodo s testo vedno na topli plošči (tam, kjer sem prej segrevala vodo in margarino), tako da lahko jajca, ki jih kasneje dodaš lepo zakrknejo (bolj ali manj).
Ni pa paljeno testo res noben kunšt” – v bistvu se mi zdi eno izmed najenostavnejših test – je pa pocarija z mikserjem, ker testo rado naokoli leti :)).
Lp, mishika
V Avstriji sem videla v Metroju (mogoče imajo tudi drugje) že pečene princeske male kot češnje in tako malo večje, ki so slane (tako so mi ostale v spominu) in mišljene za v juho namesto rezancev.
Če nimaš časa in volje za peko lahko poizkusiš tudi z njimi. Pakirane so v večje vrečke; mislim da jih je notri kakšen kg, mogoče pa tudi več.
Lp, Monika
Forum je zaprt za komentiranje.