Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ingverjevi ovseni piškoti

Ingverjevi ovseni piškoti

Pozdrav!

danes sem se lotila peke piškotov po receptu od Babi za piškote iz pirine moke oz. iz 5 žitaric. Imela sem doma le pirin zdrob, pa ga nisem želela uporabiti, in ga bom raje za kaj drugega. Ene kekse sem si pa vseeno želela in ker imamo doma še probleme z nekaj holsterola, sem jih naredila brez živalskih maščob (če odštejemo malo mleka, ap še to bi se dalo nadosmetiti s sojinim) in popolnoma brez jajc – niti beljaka nisem uoprabila.

Siecr sem rekla da sem pekla po receptu od Babi, pa vendfar jaz ne bi bila jaz, če ne bi nič spreminjala…. :))
Recept Ingverjevi ovseni piškoti je dobil novo mesto v debelem kuharskem zvezku…..gre pa takole:

10 dag v gladko moko zmetih ovsenih kosmičev
12 dag grobo mletih ovsenih kosmičev
15 dag polnozrnate moke
30 dag bele moke (lahko pa več polnozrnate in manj bele)
20 dag rjavega sladkorja
4 žlice tekočega medu
4 žličke zmletga ingverja (rahlo zvrhane)
1 žlička pimenta
2 žlički posušene pomarančne ali limonine lupinice
1-2 žlički cimeta
5 g sode bikarbone (polovica paketka, ki je v velikosti paketa pecilanega praška)
1 zavojček pecilnega
1 žlička meltih klinčkov
250 g sojine smetane (alpro soja, je brez holestrola)
okoli 1,5 – 2 dcl mleka

Pečico segrej na 250°C. zmešaj vse vrste mok skupja s pecilnim in sodo. Segrej mleko od vročega in mu dodaj vse začimbe, med in sladkor ter premešaj da se vse raztopi da bo brez grudic. Še vroče, vendar ne vrelo, polij čez mokanto mešanico s pecinim in sodo. Dobro premešaj in nato zraven vlik cel majhen tetrapak sojine smetane in spet dobro premešaj. Masa je kar mehka in pada z žlice v bolj težkih gmotah.
Na peki papir polagaj kupčke, ki jih zajemaš z žlico – zajami za eno tretjino do pol velike žlice mase in si s prstom pomagaj, da jo spraviš na pekač. Ni potrebno polagati v ne vem kako veliko medesebojni razdalji, tam nekje do 2 ali 3 cm prostora naj imajo.
Peci od 10 – 13 minut, jazs em imela nastavljeno na programu, kjer peče zgoraj in spodaj enako močno.

Zelo prijajo k mleku in kakavu, mislim da bi bili tudi h kavici odlični. Mogoče bodo prišli prav tudi vsem tistim, ki ste na dieti, saj niso preveč mastni. Pogledala sem na embalažo te sojine smetane in piše, da ima 100g 190 kcal, in od tega 17 g maščob – rastlinskih, brez holesterola.

Lep večer še naprej!

Aja, pozabila sme omeniti, da bi bili z dodatki kot so mandlji, orehi, lešniki, rozine, drugo suho sadje, še bolj okusni…..a če imaš holeterolno dieto je to pač prepovedano 😉

Uživajte in LP, zala

Zala,

saj lešniki, orehi, mandlji in drugi oreški ne vsebujejo holesterola 🙂

LP, Staša

Staša, ja, saj vem, ampak za holeterolno dieto so pa prepovedani – oziroma jih v zelo majhnih kolčiinah lahko – orehov in slanih arašidov ne, ostalo ja. Saj je itak tak par stvari tako čudnih – ne smeš jest npr. mehkužcev (lignji ipd.), suhega sadja, grozdja, banane tudi niso najbolj zaželjene ????!!
Staša, bom kar tu izkoristila in te nekaj vprašala (upam da ne bo kdo zameril): ali je L-karnitin primeren tudi za znižanje holesterola, seveda ob športnih aktivnostih. Če vzameš situacijo, da ima neka oseba povišan holeterol, ali je učinkovito da ga vzameš okoli 30 minut pred pol urnim tekom (kar intenzivnim) oziroma lai bi to rpipomoglo tudi k znižanju holesterola? Res te prosim če bi lahko odgovorila, bilo bi mi v veliko pomoč.

LP, zala

Hej,Zala! Tebe bi pa clovek najraje posvojil:)))Babi

Hojla Zala,

to pa je res čudno, da so orehi (ki edini izmed oreškov vsebujejo omega 3 maščobe, ki znižujejo holesterol) na taki dieti prepovedani. Pa lignji in ostali morski sadeži, ki ne vsebujejo maščob oz. definitivno najmanj izmed živalskih virov. Kar pa se l-karnitina tiče, so nekatere študije pokazale, da res vpliva na zniževanje holesterola (cca. 1-4 g dnevno). Kako pa je to v praksi pa ti žal ne znam povedati – če je efekt res takšen, da bi ga bilo smiselno dodajati.

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close