Nekaj konkretnega…
Zdravo!
Sem se odtrgala od dela, da vas vprašam..
Za jutrišnje kosilo bi skuhala (danes zvečer ali jutri zjutraj) nekaj konkretnega (ker bomo zopet “holcnerji”) na žlico. Zraven po možnosti polenta, ki se lahko pripravi v naprej. V skrinji imam vse vrste mesa – kokoš, prase in govedina. Bilo naj bi bolj gosto – pa ne golaž, ker nimam toliko časa in po možnosti brez prežganja, ker imajo potem vsi “zgago”. Kakšen ajmoht, paprikaš ali obara – ampak kako?
Prosim za nasvete!
Lep dan še naprej – šibam delat..
ali pa goveje zrezke v omaki, za prilogo pa polento s sirom in zelišči (lahko je popečeno v pečici). Ali pa dodoli (preglasi na obeh o-jih) – polenta in krompir – iz prekmurja. Imam en recept, ki ga je enkrat v reviji Polet objavil nek znan kuhar iz ene prekmurske restavracije (zraven je bil še recept za jelenov hrbet??(ne vem točno kaj) v omaki).
LP
Kako že gre tista poljska enolončnica… ? Malo popražiš čebulo, dodaš narezano sveže zelje, popražiš, primešaš kislo zelje in meso (svinjsko, slanina in klobase), dodaš paradižnikovo mezgo (2 žlici), lovor, sol, poper, po želji jušno kocko ali vegeto in zaliješ s toliko vode, da je pokrito. Počasi in kar dolgo pokrito dušiš. Če imaš delo in ne moreš nadzirati kuhanja, lahko lonec zapreš s srebrno folijo in vtakneš v pečico (na kakih 180°) za dve do tri ure. Medtem delaš, kar imaš, in ko je čas kosila, samo vzameš iz pečice. Jed nima nobenega podmeta ali prežganja, ker je sama po sebi gosta oz. ni veliko omake.
Ali pa brazilska enolončnica s fižolom, pa svežim in prekajenim svinjskim mesom? Se pa ne spomnim točno začimb.
Če imaš kaj mletega mesa, je hitra in močna rešitev čili – v tem primeru kupi liter donata za “zgage”, ali pa naj vsak po kosilu popije kozarec mleka ( ne se smejat, pomaga).
Verjetno si že itak kaj skuhala… bo pa mogoče kaj od tega upoabno za kdaj drugič.
Bok!
Ne, še nič nisem skuhala (bila sem zunaj – pod brajdo je že super sedet in nič delat) in ne vem, če ne bo jutri zopet določena kakšna “žrtev”, da bo kuhala..
Zala – prosim recept za dodole – če ne bo za jutri, bo pa za sezono sušenja sena
Jožica – tebe pa prosim za brazilsko enolončnico – pri nas gre fižol v promet, razen meni in tako teh jedi sploh ne poznam
Sem ravno danes razlagala otrokom, da imajo v DZS znižanje cen knjig, pa so me vprašali, zakaj bi kupila kuharsko knigo, ki jih imam zadosti, pa vendar tako in tako eno in isto jemo..
Lahko noč!
Upam, da se bo katera od Jamiejevih bolj zvestih gledalk spomnila, kaj vse je zmetal v tisto juho. Mislim pa, da ni bilo nič eksotičnega. Edino to, da je uporabil črn fižol, za katerega niti ne vem, če se pri nas dobi. Po mojem bo naš pisani kar v redu, ali pa rdeči iz konzerve – sploh, če boš kuhala jutri za jutri.
Torej, napol skuhaš fižol (ali odpreš konzervo). Čebulo, bolj na grobo narezano, malo popražiš. Dodaš svijino (na večje kocke narezano) in prekajena rebrca, prav tako narezana na primerne kose. Vse skupaj prepražiš in dodaš k fižolu, da se skupaj kuha do konca. Soliš in popraš, pa kaki feferon tudi ne bo odveč. Zajemaš pa potem bolj fižol in meso, pa manj tekočine.
Skratka, neka različica našega pasulja. Se mi pa zdi, da se po okusu ne bi ujemalo s polento. Prej s slanim krompirjem ali pa kar s kruhom.
Več kot Jožica se tudi jaz ne spomnim – je pa to neka jed iz Latinske Amerike – vem da je tisti, ki jo je pripravljal Jamieju strogo prepovedal dodati čili, ki ga on sicer da skoraj povsod.
Tinkarica jaz osebno ne dam nikoli prežganja v golaž – gostoto reguliram s večjo količino čebule in sladko papriko, ki jo dam neposredno v lonec. Nekaj mojih predlogov za naprej, ker najbrž sedaj že veselo kuhaš:
Piščančji paprikaš – čebulo narežeš na drobne koščke, prepražič in dodaš na kose narezanega piščanca, soliš in pražiš 15 minut, potrosiš z rdečo papriko, popraš in zaliješ s cca l vode ter kuhaš.
Krompirjev golaš – na maščobi prepražiš čebulo, dodaš na kocke narezano meso, majaron, papriko, lovorov list, sol, poper ter pražič, dolivaš po potrebi in dušiš dokler meso ni zmehčano in oddaš paradižnik. KO se meso zmehča dodamo na kocke narezan krompir in zaliješ z vodo ter počakaš, da se skuha krompir.
Telečji paprikaš – Drobno sesekljano čebulo prepražimo, dodamo rdečo papriko in na kocke narezano teletino. Solimo, popramo in dušimo dokler meso ne zarumeni ter nato zalijemo z malo vode. Dušimo na zmernem ognju cca 1 uro da se meso zmehča. Preden postrežemo začinimo z kislo smetano.
Podobno se dela tudi svinjski paprikaš. Glede na razpožjivost tvoje skrinje pa mogoče tudi bosenski lonec ali pa pašta fižol.
lp
Zdravo!
Hvala vsem za ideje, mi bodo še prišle prav..
Smo pa jedli: za zajtrk ajdove žgance z ocvirki – pardon, ocvirke z žganci, malicali smo v gozdu “špeh”, klobaso, sir in kumarice; kosilo sem skuhala zjutraj: goveje zrezke v bolj gosti omaki z veliko smetane, naribanim krompirjem, kruhovo klobaso iz skrinje in zeleno solato z domačega vrta
Lep dan!
Hej,Tinkarca! Danes mi racunalnik nekaj nagaja.Zadnje case dobivam ful neke spam poste in iz neprevidnosti se eno tudi odprla.Upam,da ni fasal kaksen virus. Nisem pozabila na zajtrk,le s posto sem se zafrkavala,nujno bi morala odpaslati,pa je moj laptop strajkal.Tudi na forumu ni bilo vse v redu.Upam,da bo tole slo.
Torej,ta drvarski ali gozdarski zajtrk.Recept je s Sicilije.Ves,da imajo zelo radi fizol in pasto.
Fizol skuhamo z vejico koromacka ,malo cebule in strokom cesna (ali iz konzerve),pac kar po nase.
Potem na mascobi na hitro popecemo rezine pancete ali cesa takega(da se samo malo razpusti),dodamo narezano cebulo.Ko postekleni,dodamo
odcejen fizol,malo pomesamo,rahlo pomokamo in dolijemo malo rdecega vina ali pa zlicko kisa,da izpari.Dodamo rdeco papriko in paradiznikovo mezgo ali pelate. Dolijemo se malo vode in vrnemo panceto nazaj.Zacinimo s priljubljenimi zacimbami(bazilika…),poper in po potrebi sol.
Vse se malo pokuhamo,da nastane gosto,skratka omaka.
Preprosto bi rekli fizol v omaki ali lahko tudi srbski pasulj.Ampak Siciljanec se s tem ne zadovolji. Skuhamo se siroke rezance ali druge testenine al dente,jih odcedimo iz zabelimo s pripravljeno omako.
Ko sem prvic brala,se mi je zdelo malo cez les,potem sem se pa spomnila,da je fizolova minestra s testeninami krasna.Torej tudi pasta s fizolovo omako mora biti dobra.
Lahko pa paradiznik spustis in naredis vse bolj na suho. Panceta pa mora biti in to ne pretanka.
Je zelo nasitno,od tod verjetno tudi ime. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.