Najdi forum

ŠPARGLJI

Ali mogoče kdo ve kako se pripravi špargljeva juha? Za morebitno pomoč se vam že v naprej zahvaljujem! lp

Hej,Mina! Jaz jo naredim tako:

Ponavadi uporabim za juho tiste trse dele z dodatkom malo glavic.

Trse dele olupim,oziroma postrgam skorjico(belim,zelenim ne) in kuham na malo vode z na kocke zrezanim enim krompirjem in malo korencka.
Ko je zmehcano,spasiram. Posebej malo zdusim na olivnem olju nekaj glavic spargljev,dodam petersilj in cesen,lahko samo malenkost poprasis z moko in dolijes malo vode. Vse to dodam spasirani juhi.Po potrebi se malo dolijem vode(kako gosto zelis),lahko tudi zelenjavno kocko,ce jo uporabljas.Po okusu solim in popopram. Ko dobro prevre,je gotovo.Obogatim se z nasekljanim petersiljem in parmezanom;ce ti je vsec tudi z zlicko kisle smetane in kapljico limone.To hci vedno doda.
Bolj ali manj kremna juha,v kateri so cele spargeljnove glavice.
V to lahko das popecene kocke kruha(ali,ce ne poprasis z moko, tudi riz).

Ce bos pa uporabila samo mekhe dele,zdusi vse,samo glavice dodaj proti koncu,da ostanejo cele. Mozna je tudi varianta brez krompirja.

Me zanima postopek ostalih gurmank. Lp Babi

Hvala babi. Še nekaj me zanima. Od Velike noči imam v hladilniku nekaj divjih špargljev, a misliš, da so še dobri?
Pa še nekaj me zanima. S šparglji imam sedaj prvič opravka, zato zeeeelooo malo vem o njih. Torej samo pri zelenih špargljih se olupi skorjica? Sicer je užiten cel špargelj? Vem, da so trapasta vprašanja, ampak veeno bi prosila, če mi odgovoriš nanja! Imaš mogoče še kakšen recep? Hvala še enkrat in lep pozdrav!

Hej,Mina! Ce so surovi,mislim,da so v redu.Poglej,ce ni kje kaj sluzasto.

Mogoce nisem prav razumela.Kaj bi juho naredila z divjimi.S temi je res se nisem.

Gojeni so pa dvojni: beli in zeleni.Razumela si ravno obratno- bele olupim, zelenih ni potrebno;mogoce samo pri spodnjem delu malo postrgas.Glavic pa nic.Lupis pa od spodaj navzgor tako,da z ostrim nozicem potegnes samo zgornjo plast.

Kaj je uzitno? Belus primes v roko in z drugo pod glaico in upognes;kjer se prelomi,je nejboljsi tisti zgornji del,ki ti ostane v roki.To naredimo lahko skuhano in zabeljeno z oljem in jajcek zraven,ali z drobtinicami,s stopljenim sirom v pecici, omako…

Ostali,trsi del pa juhico.Nicesar ne zavrzem.Upam,da sem dovolj nazorno razlozila.Vcasih je kar tezko.

Belusi so zelo zdravi in dobri. S prakso lahko vsak dan odkrijemo sami svoj recept. Meni so zelo vsec kot priloga,prdvsem zeleni.Pecelj do pod glavice
narezam na kolobarcke in to dusim na olju(dobro tudi na maslu),malo zalivam,na koncu posolim,popopram in dodam nasekljan petersilj in cesen.
Pokrijem in malo pustim,da se prepoji. Ce je narejeno s panceto,se boljse.
Vcasih dam se rezino toast sira na vrh in pokrijem,da se sir samo stopi.
Na Kaj za kosilo sem povedala,da bom naredila z divjimi in gojenimi zelenjavne polpetke.

Lp Babi

Babi, oprosti, a te moram popraviti. Gojeni šparglji so vse eni. Beli so bili odrezani preden so prilezli iz zemlje, zeleni pa so tisti, ki prilezejo ven in jih “vidi” sonce. Marsikdo pravi, da so zeleni bolj okusni, čeprav opažam, da so cene obratne – beli so dražji.

Hej,jzst! Mogoce je to res,ne vem. Bo se kdo povedal.
Zanima pa me,zakaj so tisti beli spargeljni tako debeli,zeleni pa tanjsi.Po tvoji razlagi,bi morali tudi zeleni ostati tako debeli,ko prilezejo na svetlobo. Vem za vpliv sonca na klorofil. Do sedaj sem si razlagala,da imajo zeleni rastisce tik pod zemljo (in zato prilezejo prej na svetlobo) in ne globoko pod zemljo.

Sicer sem pa samo rekla,da so dvojni- po razlikovanju v barvi.Nikjer nisem trdila,da sta to dve razlicni rastlini. Razlika pa je .V zahodnih drzavah srecam samo zelene. Mislim,da je le razlika v semenih ali sadikah tudi.
Bom se povprasala gojitelja;tudi nasa Mica jih goji.
Glavno,da so dobri.
Zadnjic sem prebrala cenovno klasifikacijo v Delu: divji najdrazji,malo manj beli,zeleni cenejsi.
Imam a raje zelene in so tudi bolj vsestransko uporabni.
Lep pozdrav Babi

Ali lahko za špargljevo juho uporabiš tudi vložene šparglje?

Seveda lahko;mogoce ni tako polnega okusa in kuhati ni treba dolgo.
Jaz sem kdaj pozimi najprej dala kuhati krompir s petersiljem in cesnom,potem dodala spodnji del belusev in vse spasirala ali zmiksala.Glavice pa na koncu kot nekak okras.Vcasih dodam se malo suhih jurckov,bolj kot zacimbo.Potem je seveda ze belusno jurckova juha:))
Lp Babi

V petek sem naredila šparglejvo juho po tvojem receptu in šparglje z rezanci, (recept sem dobila na internetu).
Ker nisem veliko potresla z moko (mož bi moral kupit kruh, pa ga niso več imeli) je bila bolj redka, meni ni bila všeč, mož pa jo je zeeelooo pohvalil. Potem sem pa v petek spekla polnozrnat kruh s sončničnim, lanenim, bučnim in sezamovim semenom in sem v soboto ponovila vajo, popravila tisto kar se mi je zdelo, da sem v petek falila, na kapljici olivnega olja prepražila kruh in dala v mineštro,….IN BILO JE BOŽANSKO.
Hvala za recept in lp.

Ja, Babi. To je pa zanimivo vprašanje, zakaj so zeleni bolj tanki. Jaz si razlagam s tem, da na soncu hitreje rastejo. Bom pa povprašala, čim utegenem it na Bivje h kmetu, ki jih goji in prodaja na veliko. Jih ti kupiš kdaj pri njem? Tam res vem, da so sveži.
Lep pozdrav

Če gledamo naše domače zelene šparglje v debelosti nič ne zaustajajo za belimi, pobiramo jih na vsake 2 dni dobimo pa tam okoli 1 kg po žetvi…., je pa šele začetek sezone……so letos bolj pozni, slabo vreme……je pa res, da bolj mlada rastlina bolj tanki so……pobira se jih tam 3-5 leto po sejanju……seme se pa razlikuje (beli – zeleni), bele tudi ogrnejo že prej z zemljo in takoj ko š***** čisto malo pokuka iz zemlje, jih poberejo (odkopjejo in odrežejo), zelene pa se nič ne ogrinja z zemljo. Pobira pa, ko je velik plod 10-20 cm…….

Zgleda, da je nekdo pogledal besedilo……mišljene zvezdice so, da ko pogledajo čisto malo na plano jih izkopljejo in odrežejo….

Hej,jzst! Vceraj sem imela sportni dan.Nisem se sicer ustavila na Biviju(tam jih tudi jaz kdaj kupim-so res zaupanja vredni),ampak do prijateljev proti Hrvatinom.Sami gojijo sparglje za lastno porabo in se jaz jih obcasno dobim.
Seveda sem povprasala in odgovor kot ga je dala Kroki:razlicno seme in nacin pridelave.So pa seveda sparglji,asparaghi, belusi ista druzina.Podobno kot belgijski radic(tiste majhne belo rumene strucke,ki mu v Belgiji in Franciji pravijo endivija,pa nima z naso solato endivijo nobene veze),treviski radic,trzaski radic…
Vsa ta semena so razlicna. Osipavanje in beljenje pa naredijo se svoje.
So pa pri nas pri belih in zelenih belusih stebelca lahko tudi enako debela;
vecinoma so pa belih belusev debelejsa in prej olesenijo.Potrebno jih je lupiti.

Tako,nekaj smo razresile. Beluse na mizo,dokler je sezona.Prebrala sem
cel kup za telo dobrih lastnosti. Lp Babi

Babi in ostale pozdravljene. Nekaj časa ste imele mir pred mano, sedaj pa sem zopet prisotna. Čez prvi maj sem imela “počitnice”. Ker klepetate o moji najljubši – najžlahtnejši zelenjavi: špargljih, si ne morem kaj, da se ne oglasim. Sadike za moje šparglje mi je dala sestra, ki jih je imela nekaj v svojem vrtu v Črničah. Po treh letih sem začela pobirat pridelek, stehtala vsak gram posebej -:)))), (posadila po navodilih v 30 cm globok jarek, dobro pognojeno), tako da sem v predlanskem letu “požrla” cca 7 kg špargljev – belušev iz mojega vrta. Ker pa jih premeščam, imam letos slabši pridelek. Debelina je odvisna od “spola” – moška ali ženska sadika. Če jo odsuješ, ko pogleda nekaj cm iz zemlje, je lahko tudi do palec debeline in tanjši seveda, ko pa se pojavi na svetlobi, spregledaš, da je zunaj, ali te ni doma, podivja od veselja in se seveda stanjša. Na vikendu sem v nedeljo odpulila kar 3 zelo debele, ki so ravno pokukali iz zemlje. Konec tedna pa bodo nekateri že precej visoki. Včasih jih pokrijem s cvetličnim lončkom, rastlina ostane bela in debela. Tako sem naredila, preden sem odšla na morje, ko sem prišla domov, so bili vsi lončki v zraku, ker so jih stebla špargljev dvignila. Če šparglje pobiramo pravočasno, ko so mladi, tudi belih ni potrebno lupiti celih, olesenel je le cca 1 cm spodnjega dela rastline. Če so šparglji zeleni stari, so bolj leseni kot beli. V trgovini jih jaz nočem kupovati, ker je preteklo preveč časa od rezanja do potrošnika. No take so moje izkušnje s pridelovanjem. Skuham jih pa najraje v sopari in brez vseh dodatkov pojem. Kadar pa jih je manj, jih dodam k rizoti, ali kam drugam. No v nedeljo pa sem za kosilo naredila puranove zrezke v naravni omaki in na koncu, da se je vse pokuhalo, priložila sveže sparglje na meso, do konca zdušila (cca 5 minut), Oblzovali smo si prste. Lep pozdrav iz deževne Gorenjske, Mica.

Debeljak M.

Babi in ostali

nekje sem zasledila naslov” gratinirani šparglji s pršutom na pečeni polenti”. Slišati je božansko, samo nisem še nikoli delala špargljev in bi rada predlog, kako se to naredi.

hvala Lumpa

Hej! Najprej Mici lep pozdrav.Sem vedela,da se bo oglasila.Ves,pri nas ni problema s svezimi-odrezejo jih ponavadi kar pred mano:)))
Aja,se je noz obnesel?
Upam,da bom kdaj pokusila tudi tvoje.
Zdaj jih res delam na razne nacine.Zadnjic je sestra polnila raviole s spargljevim skutinim nadevom;bilo je odlicno.Tudi sama jih najraje usoparim ali pa kuham v malo vode v snopku prevezanim z rafijo,da so samo do polovice v vodi-torej v pokoncni legi.

Ti sparglji s prsutom in gratinirani na polenti?
Nisem se jedla,ampak si nekako predstavljam.

Sprglje bi olupila lupinice,jih skuhala ali usoparila.Rezine malo postane polente bi zlozila v namazan pekac,nanje nalozila rezine prsuta,cez beluse(ali obratno) in se malo naribanega sira-ni nujno,da je parmezan,mogoce kak topljiv.Potem pa pod gril.

Lahko pa najprej popeces rezine polente,malo namazane z maslom ali oljem;nato pa kot zgoraj opisano.Ne se bat;vse bo dobro. Lp Babi

Babi, jaz bi vas imela doma:)))

Hej! Jaz bi pa imela katero od vas mladih!:)))

Ko sem bila v prvih letih sluzbe,sem prihajala vedno prva iz sole.Pozimi so bila vsa polkna se zaprta,nikjer zive duse in takrat sem si strasno zelela,da bi imela kaksno neporoceno teto pri sebi;se kuhati ji ne bi bilo treba.Samo,da bi bil kdo doma in mi rekla :Kako si?

No,potem je prislo dete in dom ni bil vec pust. Kasneje smo imeli psa in ta me je bil vedno vesel.Deset minut sem sedela v predsobi,da me je posteno pozdravil (beri -skakal in me vso presnjofal)!!!

Zdaj pa me pricakata dva krasna mackona in moz seveda(da ne bo uzaljen). Pozdravcek Babi

Šparglji v marinadi.Špargle skuhaš,ohladiš.Ohlajene naložiš na krožnik poliješ z marinado.Marinado naredim tako,da zmiksam čebulo, peteršilj,trdo kuhano jajce,malo olivnega olja,soli ali vegete in malo popra.To polijem po špargeljnih in dam v hladilnik.Lahko jih daš kot prilogo ali pa poješ s koščkom kruha.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close