Najdi forum

zamenjave

Zanima me ali lahko pri peki peciva določene sestavine v osnovnem receptu zamenjam s čim drugim (mogoče manj kaloričnim, manj škodljivim, ipd.)?

npr. margarino in olje
želatino
surova jajca v kremah

Hej,mislim,da lahko;le preizkusati je treba in racunati na to,da je pecivo potem lahko malce drugacno;mogoce malo manj okusno,zato pa bolj zdravo.Jaz nikoli ne naredim kreme s surovimo rumenjaki,vedno toplotno obdelam na pari. Marsikatero pecivo ima ze v osnovnem receptu olje namesto trde mascobe …Lp Babi

Nekatere sestavine so zamenljive.

Surovih jajc tudi jaz ne uporabljam. Če so nujna sestavina, jih stepam nad soparo, pogosto jih pa kar “preskočim”.

Margarino lahko zamenjaš z maslom ali z oljem, odvisno od recepta. Odsvetujem pa uporabo rastlinske smetane namesto prave – pa marsikdo to počne, ker naseda reklamam. Lahko pa v nekaterih receptih uporabiš kislo mleko namesto kisle smetane.

Želatino bi lahko v določenih primerih nadomestila s pektinom, npr. pri prelivih za torte. V kakih smetanovih kremah pa mislim, da ne.

Tudi belo moko lahko včasih nadomestiš s polnozrnato (mogoče ne vso, ampak vsaj del) ali z mletimi kosmiči.

Zaradi teh zamenjav niso jedi nič manj kalorične, so pa mogoče malenkost bolj zdrave. Ali pa vsaj dajejo dober občutek, to je pa tudi nekaj vredno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close