Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Brezglutenski kruh – za DCBLEDA in ostale

Brezglutenski kruh – za DCBLEDA in ostale

Hojla,

zanima me, je komu že uspelo narediti kruh iz moke GLUTANO (meni ni, pa sem ga delala in v aparatu in v pečici)? Na forumu sem brala, da hvalite moko Shaer, vendar ta moka vsebuje mleko v prahu, česar moja hčerka, za katero bi rada spekla kruh, ne sme jesti. Je morda katera druga moka, ki ne vsebuje glutena, jajc in mleka?

Helena

Helena

Sama sicer uporabljam Schaerovo moko. Nisem opazila, da bi na deklaraciji pisalo, da je notri mleko v prahu. Z Glutanom nimam izkušenj, sem pa že pekla kruh iz riževe moke z dodatkom koruzne. Rata v redu, edino mogoče je malo bolj pocast.

Poskusi s schaer C mix moko. Ta se uporablja bolj za peciva, vendar jaz z njo tudi pečem kruh.

Avena,
mogoče ni ravno mleko v prahu, ampak sirotka oz. nekaj mlečnega, kar potem ne pride v poštev.
Riževo moko dobim v Intersparu kar kot riževo moko ali kako? Kakšno si pa vzela razmerje? Si pekla potem na programu za navaden pšenični kruh?

Helena

Helena

Mica,
bom pogledala še za to moko. Upam, da ta ne vsebuje kaj mlečnega ali jajčnega. Na Glutano moki prav piše, da je primerna tudi za alergike na jajca in mleko.

Helena

Helena

Hej!
Mene pa zanima ali imajo te moke dodan polisaharid “Xantano gum” z oznako E 415.

Berem na zelo obiskani italijanski spletni strani za uporabnike brezglutenskih mok,da je ta aditiv zelo koristen za pravo teksturo,odlicno vzhajanje in rahlost kruha in peciv.

Je tudi veliko nasvetov iz izkusenj starsev, novih spoznanj,receptov….

Lp Babi

Riževo moko jaz sicer kupujem v Mercatorju v Šiški ali pa v Kalčku, verjetno pa jo imajo tudi v Šparu. Razmerje pa je približno 2/3 riževe in 1/3 koruzne. Kar se pa tiče Schaerovega MIX B in MIX C, pa mislim, da ni pretirane razlike v sestavi. Pečem pa kar s programom za pšenični kruh. Uspe vedno, samo dejansko je bolj zbit. Meni je bolj všeč s Scharovo moko, ampak če ne pride v poštev ti to nič ne pomaga. Poskusi s to kombinacijo, upam, da ti bo za silo všeč.

Na strani, ki jo priporoča Babi, so zelo koristni nasveti. Med drugim tudi za pripravo raznih mešanic moke – toliko delov riževe, toliko delov koruzne, toliko tega in onega… in si to mešanico pripraviš za vnaprej. Le pri pecivih je težava, ker večina receptov zahteva jajca. Ne vem, če so zdaj kakšnega dodali, ker sem izgubila naslov in že nekaj časa nisem bila na tej strani.

Če sem si prav zapomnila, je Schaerov mix za peciva in kuhanje mešanica koruzne moke, koruznega škroba in riževe moke. Mix za kruh in kvašeno pecivo pa ima kar dolg spisek sestavin, med drugim se spomnim sredstva za vzhajanje, tako da je čisto možno, da je tudi kaj mlečnega. Črke (B, C) pa vedno mešam, zato jih rajši nisem navajala.

In še ena koristna zadeva, zadnjič sem jo našla na forumu Alergije in seveda takoj preizkusila. V 1,5 dl vode skuhaš zvrhano žlico lanenih semen (jaz sem kuhala kako minuto, dve) in takoj precediš. Nastane sluz, nekoliko podobna beljaku, ki je dober nadomestek za jajca – ta količina nadomesti 2 jajci. Preizkusila sem v jogurtovem pecivu in je kar dobro uspelo.

Hej! Ce bi koga zanimala ta spletna stran:

http;// csg.freeshell.org

Je v italijanscini;toda mogoce je mozna tudi v angl.? Lp babi

Draga Helena,
moja hčerka tudi ne sme jesti žitaric, mleka, jajc, idr…

Za peko brezglutenskega kruha in peciv uporabljam mešanice nalsednjih mok:
– Schaer Mix C
– Celiax
– GlutaNo
– HammerMuhle (jih je več vrst, tisto ki je brez mleka in jajc)
– Finax v modri embalaži (brez mleka in jajc)
– riževa moka
– čičerikina moka
– sojina moka
– kostanjeva moka
– tapioka

Schaer Mix C je zagotovo brez mleka.

Kruh iz avtomata se mi sicer posreči, vendar je problem z lomljivo skorjo v naslednjih dneh. Jaz ga sedaj pečem kar v pečici, 1x na teden v dveh 30cm podolgovatih modelih. Ko se ohladi, ga narežem na rezine in po dve skupaj zamrznem v majhnih vrečkah. Kruh potem sproti po potrebi odtalim v mikrovalovni pečici ali na opekaču za toaste.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Ja, za to stran vem, ampak ne znam italijansko :-(((

Helena

Helena

Zdaj sem kupila riževo in koruzno moko, kot mi je predlagala Avena, pa bomo videli, kaj bo ratalo. Nisem pa čisto sigurna, ali je hčeka alergična tudi na koruzo (zadnji teden ima malo več flekcov – od kar se baše s corn flakesom), zato bom s tem kruhom še malo počakala, bom pa res poskusila še kakšno kombinacijo s tvojega seznama (jemlješ kar poljubna razmerja ali imaš katero od mok za osnovo, ostale pa samo malo domešaš?).

Pa tole Shaer Mix C moram dobiti, ker jo hvalite!

Helena

Helena

Draga Helena,
sama res kombiniram moke takole na “uč”. Ker smo brez mleka in jajc, je težko najti res dobro in kakovostno moko, zato kombinacije 🙂 Za osnovo uporabljam ponavadi Celiax moko ali Schaer Mix C moko. Moki Finax in HammerMuhle sta dragi kot žafran (skoraj 2.000 za en kilogram), zato jih bolj dodajam osnovnim mešanicam.

Včasih dodajam kruhu tudi semena: sezam, sončnice, lan, bučke, da malo popestrim okuse.

A, pa še ena finta za dober kruh:
Odkar Naja ni več alergična na krompir, vodo v kateri se je skuhal krompir prihranim in še toplo uporabim za tekočino pri peki kruha. Kruh je okusnejši, bolj rahel, krompirjev škrob ga lepo veže in še lepše diši.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Helena! Če se hčerka “baše” z navadnim corn flakesom in je alergična na gluten, to ni alergija na koruzo, pač pa na slad, s katerim je corn flakes oslajen. Samo ugibam. Če pa kupuješ corn flakes, ki je deklariran kot brezglutenski, potem je pa to druga zgodba.Analiza “navadnega” corn flakesa je pokazala, da vsebuje gluten, čeprav to iz deklaracije ni najbolj razvidno.

Res je.

Navadni cornflakes imajo ječmenov slad, ki spada k žitaricam. Helena, priskrbi si čiste cornflakse Lima, Schaer ali GlutaNo.

Uh, hvala obema z opozorilo. Sem sla takoj preverit na skatlo, pa pise, da je brez glutena in da so bio corn flakes (zaradi tega zadnjega sem jih tudi kupila). Sploh nisem pomislila, da je pri corn flakesu se kaj zraven razen koruze. Je bil pa ta corn flakes med dieteticnimi artikli. Sestavine pise pa le koruza, koruzni slad in sol. Izgleda, da bo vseeno alergija na koruzo. Na zalost.

Helena

Helena

Ja, jaz sem še ena izmed tistih “srečnežev”, ki sem alergična na pšenico, ječmen, ajdo. A pol se da v tem stroju za peko kruha tudi spečt kruh z riževo in koruzno moko? Ker samo s koruzno nikakor ne gre! Kje pa se dobi riževa moka? Ker tu blizu kjer jaz živim, je v Merkatorju ni oz. nimajo čist nič, ki bi bilo brez bele moke:((. Se bo treba očitno do bližnjega mesta odpeljat, pa še za tam me skrbi, da tega nimajo! Ker še v Interšparu v Mb nimajo glih neke izbire. Samo po moko se tja vozit 30 km daleč v eno smer, pa je malo daleč.

Hej,Jojmene! Me res cudi,da nima vasa trgovina rizeve moke,saj sem jo lahko kupovala pri nas,ko je bila moja deklica se majhna in nismo poznali se teh hipermarketov.Malo porobanti pri poslovodji,pa bo!!:))

V Italiji na severu,kjer je riz doma,delajo iz te moke cudovita peciva,kruh..

Upam,da bos do rizeve moke prisla;lp Babi

Jojmene, če sem prav ugotovila, si s štajerskega konca. Kolikor vem, imajo v Sparu res bolj malo izbire, pa še drago je. Poglej v ta velikem Mercatorju, za riževo in tapiokino moko vem, da imajo.

Ja, s Štajerskega konca sem. Bom jutri šla zarobantit na Ptuj, če pa tam nimajo, bo pa res treba it samo za to v Mb. Čeprav v Merkatorjevem hipermarketu v Mb ni sestra našla zame niti brezglutenskega prepečenca. Vse kar imajo je nekaj stiroporju podobno, ki je bljek, ali pa neke čudne krispije, ki imajo kilo kumine zraven, ki je jaz ne maram.

Ja, bo treba res zarobantit!:) Ja, upam, da bom našla, da ne bom rabila več tega stiroporju podobnih kruhecov ali kaj je že to, jest.:)

Ali pa se bo treba kar v Ita preselit.

Lp

Me pa res čudi, da v vašem koncu ni za dobiti te moke. Ne gledat samo na policah z dietno prehrano, malo poglej na polici, kjer imajo npr. kitajsko hrano; povprašaj prodajalke. Mislim, da večje trgovine bi pa kar morale imeti te zadeve – tudi na Ptuju. Srečno pri iskanju:)

Miša, sem se spravila na Ptuj iskat in sem zdaj našla v Merkatorjevem hipermarketu. Sem dobila riževo, pa tudi Schar moko. Tako, da gre. Res pa je, da imajo vsak artikel le po par kosov. Riževo moko sem jim zadnjo pobrala.Tu v kraju, kjer živim, pa res ni čist nič od tega.

A katera ve, če imajo kakšne brezglutenske izdelke tudi v Novalji na Pagu? Ker grem letos tja na morje, pa mi ravno ni tam cel teden za jest starega kruha, od doma prinešenega.:). Ker, ko bi gledala tipčka, kako se “masti” s svežimi žemljicami, jaz bi pa ta star kruh glodala, se po moje ne bi mogla več nazaj držat in bi se še jaz začela mastit z njim:)).

Jaz sem zase in za sina vzela kruh s seboj. Nekaj doma pečenega in zamrznjenega po porcijah, nekaj pa kupljenega od Schara. Nama je najboljši, ko ga še malo popečeva (ne preveč) v toasterju. Za rezervo pa sem vzela še ene koruzne ploščice, mislim, da je uvoz iz Češke, dobila pa sem jih pri najboljšem sosedu na dietni polici. Meni so super za kakšen slan namaz + še kaj od zelejave ali po želji. Pa saj se da tudi dopust pregurati s to dieto, je malo sitno zunaj jesti, pa saj ni vse v kruhu… 🙂 Malo domišljije, pa je lahko za zajtrk tudi kaj drugega kot kruh in nekaj zraven, kajne? :))

Ja pa še to, kje na Hrvaškem se da kaj brezglutenskega kupiti bi našla na internet strani njihovega društva. Probaj sama poiskati , če bom utegnila, pa ti tudi jaz poiščem link.

lep vikend!!

Jaz kupujem moko Finax – grobomleta mešanica brez mleka in tisto modro (pri uvozniku je nekaj čez 900 sit, v merkatorju pa 1900 sit) – kruh pa je odličen!

POLAK & POLAK : 041 446 986 – pokličite, pripeljejo na dom

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close