Palačinke-brez glutena, brez jajc, brez mleka
vse je mogoče , kakor tudi nemogoče
namesto “tumastega ” , odgovora – vprašanje ?
KAKO NAREDITI OTROKA , BREZ JAJC IN KAKO NAJ PREŽIVI BREZ
MLEKA ??
to kar pa želiš jesti , pa ne žali naših -PALAČINK ,
kajti , glede na tvoje želje , je to osnovna prehrana , iz zdrobljenih
zrn (ročno ) in pečeno na toplem kamnu ali v pepelu –
dalje se ne bi spuščal .
L P OGI
Ogi, ne gre za modno muho. Nekateri ljudje so na določene vrste živil alergični. Mislim pa, da se zaradi alergij, sladkorne in še česa, kar pač zahteva dietno prehrano, ni treba odpovedati prav vsem kulinaričnim užitkom. Zato si pa tu izmenjujemo izkušnje.
Če ne moreš spat, pa pojdi na sprehod, potem pa popij kozarec toplega mleka z medom, ali pa čaj iz melise. Pomagalo ti bo bolj kot pisanje neumnosti na forumu.
Lahko noč. 🙂
Ogi, tole pisanje je bilo zelo neumestno, saj mi je vsakič hudo, ko berem, česa vsega nekateri otroci ne morejo, ne smejo jesti.
Dandanašnji čas je toliko alergij na raznorazna živila in tudi dejavnike iz okolja, da je to res žalostno. In, da nekateri otroci ne morejo uživati najenostavnejših jedi, pač zato, ker so razvili alergijo na mleko, jajca… se meni zdi zelo hudo.
M*, na forumu Starši staršem sem enkrat zasledila recepte…
Upam, da ti bo kaj v pomoč.
Lep dan!
Vladka
seveda je možno narediti palačinke tudi na ta način.Je pa res, da so malo drugačnega okusa in jim lahko rečeš palačinke, ali pa tortilje.
Namesto navadne moke uporabi SOJINO MOKO, namesto jajc je delno tudi sojina moka, ker ima precej beljakovin, ki držijo testo skupaj, namesto kravjega mleka, pa uporabi SOJINO MLEKO.Jaz ga naredim sam in sicer tako, da sojina zrna namočim čez noč (še bolje 24 ur, s tem da dvakrat zamenjaš vodo).Narediš močno sojino mleko in sicer 2 skodelici namočene soje in 2 skodelici vode zmiksaš v mulipraktiku (dobro zmiksaj, da bo soja zelo drobna kaša) potem vse skupaj postavi na štedilnik in zavri.ves čas moraš mešat, ker se rado prime na dno in zasmodi.Kuhati-vreti počasi mora vsaj 5 minut.Potem precedi skozi dvojno gazo in imaš SOJINO MLEKO.
No sedaj pa zmešaj sojino moko in sojino mleko in malo soli in speci TORTILJE-PALAČINKE in namaži z xyz…
pa poročaj kako so ti uspele in kakšne se ti zdijo po okusu.Morda jih bo še katera druga poizkusila spečt.Predvsem pa so dosti manj škodljive, da ne rečem zdrave.
Hej!
Joze, to si pa tako lepo napisal.
Sorodnica,ki zivi v Italiji, vodi spletno stran o hrani brez glutena.Link sem objavila predcasom. Danes mi je vsa vesela napisala,da je videla,da so tudi sodelavke nasega foruma pokukale na to stran.Na zalost je v italijanscini;sicer so ameriske podobne spletne strani v anglescini,le da vseh njihovih mok v Evropi ni.
In kaj mi je napisala v zvezi s palacinkami? Tocno tako kot Joze.Alternativa je tudi dobra,fino mleta moka iz bele koruze,ki je boljsa od rumene,vsaj tako ona pravi.
Iz lastnih izkusenj se ogiba vseh mesanic mok,ki jih daje gratis njihovo zdravstveno zavarovanje,ker vsebujejo prevec sladkorja in mascobe.Njena stirinajstletnica se je po nepotrebnem zredila;zdaj dela mesanice sama. Jaz nisem nikakrsen strokovnjak na tem podrocju,zato ne morem soditi.Vem samo to,kar preberem . Lep pozdrav Babi
Hej Babi ! (tale HEJ se mi zdi zlo simpatičen)
Pri palačinkah brez jajc je pomembno, da imajo ostale sestavine čim več beljakovin.Če pa je vmes še alergija na gluten, je treba pazit pa še na pšenico.
Če ima bela koruza več beljakovin, tega pa ne vem, za sojo vem, da vsebuje kar precej beljakovin.Suha soja vsebuje okrog 30 gr. beljakovin na 100 gr soje, lahko pa kupite odmaščeno sojino moko,ki pa vsebuje kar 55 gr beljakovin na 100 gr, kar je izredno veliko in zelo malo ogljikovih hidratov, ker je sojina moka prečiščena-brez ovojnice.
Hej!
Tako se pozdravljamo s hcerko in vnukom.Ce kdaj kdo rece drugace,ze vemo,da nekaj ni prav.Vcasih se moram prav premagati,da se koga tako ne pozdravim; je zelo spontano.
Hvala za pojasnila. Bom sorodnico se povprasala,zakaj bela koruzna;
mogoce je mehkejsa in zato pripravnejsa. Glede beljakovin pa jih je v sojini resnicno vec. Lep dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.