Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mera… žlica

Mera… žlica

Res ne maram receptov, kjer piše: dodaj 6 žlic moke. Kako naj vem, kako polne žlice, kako velike imam res žlice…
Danes sem kljub vsemu spekla tole: . Pecivo je dobro, a kljub vsemu se mi zdi, da sem dala premalo moke.
Kako odmerjate moko z žlico??
Hvala za odgovore že v naprej in lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

meni so najbolj vsec recepti, kjer se meri z jogurtovimi loncki ! :)) pa se jog.loncki niso vsi enaki :)) lp petra

upam, da ti bo v pomoč

lp

Vladka, pa si uporabila ribez ali kakšno drugo sadje??
Jaz imam knjigo Slastice u Hrvata, iz katere je ta recept in tudi slika, vendar zaradi ribeza še nisem poskusila.
Poskusi še tale recept je tudi iz te knjige in meni je božanski.

čao

Motovilka, hvala za gornji link.
Tole stran od Coolinarike pa imam zelo rada, ker ima zraven slike, kar precej olajša predstavo in poznam že skoraj vse recepte :o)
Tudi te pomarančne kocke sem že ogledovala, saj je bil to nedolgo nazaj tudi recept dneva, a pri nas orehi ne gredo prav v slast in se zato tega še nisem lotila peči. Ko pa me bo premamilo, bom orehe zamenjala s piškotnimi drobtinami ali kokosom.
Aha, da odgovorim… ne nisem uporabila ribeza, temveč jagodovo marmelado. Sicer se bojim, da bo vse skupaj zelo sladko, a mojega moža to ne moti, otroke pa kakor kdaj, odvisno predvsem od sestavin…
Zdaj pa moram kuhat, danes tudi kosilo s te strani :o)

Lep dan še naprej!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Danes sem našla še nekaj bolj groznega :o)
Če imate 5 min. časa, si poglejte ta recept in napišite, koliko paradižnika bi dali v jed…

Sicer grem zdaj kuhat, me pa zanima vaše mnenje. Jaz bom vzela le 1 (400 g) pločevinko.
Lep dan!

Vladka

Viš Vladka, to je pa tisto, zaradi česar jaz ne maram receptov z nenatančno definiranimi merami ;-))
Piše štiri pločevinke (če sem prav razbrala). Pločevinka je pa zelo relativna mera. Če bi vzela npr tiste mini pločevinke od Valfrute (koruzo recimo kupim v taki mali pločevinki – po tri so pakirane skupaj) bi bilo verjetno 4 kar realna količina. Če pa vzameš tavelike je pa ena ziher dost….
Hja. 400g mora zadostovati.
Sončen pozdravček v dalnje kraje.
D.

Hej!Tocno tako,kot je povedalo Sonce! V Angliji prodajajo ene se manjse
plocevinke kot so od Valfruta.Kdor je napisal ta recept,je imel te pred sabo.
Pri nas je ze kar toplooo!
Lep pozdrav obema Babi

D. in Babi, hvala za vajina mnenja. Mi smo pojedli, ni bilo slabo, le okusi so malo različni pri nas… ena bi rakce pustila, druga bi pustila melancane, no, pa sta vseeno vse pojedli, le “največji” jedec kosilo hrani za večerjo :o( Mož je bil navdušen, kot je navdušen nad tistim receptom od Babi s popečenimi melancanami.
Pa še tole sem se spomnila… toliko sem študirala o teh 4-ih plečevinkah, da sem čisto pozabila, da imam v hladilniku svež paradižnik… sem jaz ena…
Sem pa tudi rakcev dala precej manj, kot je v receptu, saj se mi zdi količina v receptu za 4 osebe, kakor je napisano, precej velika.
No, spet sem naložila :o)
Pozdravček tudi vama iz toplih krajev (33°C)!

Vladka

Hej,Vladka! Malo za popestritev in spoznanje,kako smo kdaj suznji zapisanega in ne uporabljamo lastne glave.

Imam star nonin zvezek z recepti(v dialektu) in se raznimi pripisi iz zivljenja na vasi-zame pravi zaklad.

Po vojni so vojaki zavezniskih sil(kot otrok sem spoznala od Anglezev do Indijcev,Avstralcev,Afroamericanov…) imeli razno razne dobrote v plocevinkah;tudi razno vlozeno sadje.
In nona je dobila recept za sladico,kjer naj bi dodala vlozene marelice. V receptu vse zapisano. Zraven pa se njena kasnejsa pripomba-tocno prepisano:
drugekrat bom nrdila z jermolinkami zs vrta,bo buljse

Niso napake,le tako je pisala. Jermolinke so marelice.
Oh ,ta moja draga nonica je kaj kmalu pogruntala! Pozdravcek Babi

Vladka, žlice v receptih so vedno rezane žlice, v primeru moke gre za 15 gramov. Če morajo biti zvrhane žlice, je to praviloma posebej navedeno. Čajne žličke so pa 5 gramov.
A pride to pecivo zelo sladko?
LP Barb

Barb, ja, pecivo je kar sladko, morda tudi zato, ker je v originalu notri ribez. Če boš uporabila marmelado, vzemi kakšno bolj kislo.
To, o “rezanih” in zvrhanih žlicah pa poznam, a pri moki kar malo dvomim v to…
Prijeten večer!

Vladka

Punce dobro jutro! A ni krasna ta pomlad? Samo bo menda spet slabo vreme :o((. Vladka, vaših 33°C si ravno še ne želim, tam okoli 20 bo čisto zadosti zaenkrat ;-)).
Babi, ob tvojih odgovorih (še posebej tistih, ki vsebujejo kakšno “štorjo”) pa vedno ratam dobre volje. Lepo da z nami deliš svoje spomine.
Tako, zdaj pa nazaj veselo na delo, tisti ki imate priložnost dopoldne preživeti na sončku pa morate vedeti da vam zeeeelllloooo zavidam.
d.

D., dobro jutro, veš, saj pri teh naših 33-ih sploh ni tako vroče, saj ni vlage, kot smo jo vajeni v Slo. Tako, da so to prav prijazne temp., seveda pa sonce naredi svoje, to pa je res vroče. Ko najmlajšega še včasih dam v voziček za kakšen daljši sprehod, mi je že začel jokat, da peče… voziček se namreč tako segreje na soncu, pa ni kakšnih temnih barv. Bom danes za hec termometer malo na sonce postavila, da vidim, koliko bo pokazal. Sicer zaenkrat slabo kaže, saj se nam oblaki sprehajajo po nebu in za ponoči napovedujejo celo nevihte, a toplo je pa kljub oblakom… Ura je 9, zunaj pa 29 °C. Res pa je tudi pri nas letos čudno vreme za ta čas…
Dovolj, spet smo zašli s teme :o)
Pozdravček vsem!

Vladka

Hej!!Res je lepo jutro in imenitno bi bilo imeti piknik v naravi.Lp Babi

Hej, danes tukaj ne bomo dosegli vaših jutranjih temperatur, je bilo ob enih 21 stopinj (samo, hehe). Ja, to je pa verjetno res čisto nekaj drugega če je podnebje drugačno – tudi vročina se različno “prenaša”, imaš prav.
Ah, danes je en tak dan da človek ne more samo na hrano mislit, zato tudi menda ni nič hudega če smo malo “zašle” (pa še Ogi se je naveličal nas poditi nazaj loncem ;-)) ). Prijeten dan želim še naprej.
LP
Damjana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close