Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika olivno/oljčno olje

olivno/oljčno olje

Ok, dejte me malo razsvetliti!
To dvoje je (menda) eno in isto.
Ampak sedaj pride vprašanje, kako naj vem ko kupujem olivno olje, da je to “extra deviško olje”.
Povejte mi katere znamke ve kupujete? Jaz jih kupujem tako v Ita kot doma, pa imam včasih občutek, da olje smrdi, spet drugič ima čuden okus. (ampak saj ne vem točno kakšen vonj/okus bi moral biti).

Vem, da je neka stiskalnica tudi v Sloveniji in rekli so mi, da je slovensko olje sploh tanartaboljše, pa me zanima ima ali kdo izkušnje s tem olje, kje se ga kupi,… ok cena tudi ne bo odveč.

Hej,Jagoda!

Ti bom malo pomagala:Oba izraza sta eno in isto;v Istri so ga Slovenci
imenovali oljcno,zdaj naj bi ta izraz obveljal.Italijani imajo pac olio d’oliva.

Okus: najprej se mora clovek nanj navaditi in se tako bo laik tezko presodil,katero je po kvaliteti res najbolj cisto devisko olje-to pomeni hladno stiskano in brez raznih spekulacij.Tudi pri kmetu kdaj malo pogoljufajo,ce nimas ravno zaupnega dobavitelja.

Torklje ali stiskalnice olja- V Istri jih je kar nekaj,na slovenski obali tudi;prav v neposredni blizini Kopra.

Sami pridelemo nekaj olja in se dokupimo,ker ga porabimo vec.
Res je istrsko domace olje zelo cenjeno;razmisljajo tudi o blagovni znamki,ce bo uspelo.Najboljse je olje s podrocja Ospa(tista znana vasica pod Crnim kalom,kjer je plezalna stena),kjer rastejo oljke ze na neki doloceni visini.

Kaj kupiti: Mi imamo nekaj lastnega, zmeljemo oljke s pridelovalcem iz Ospa in to je nasa zaloga. Je res dobro in devisko; je pa zelo drago.
Dobis ga po 2500 sit liter – pri pridelovalcu ali jeseni v torklji.

Cenejsa so olja v trgovini. Jaz zaupam po kvaliteti najbolj SMS(sadovi morja in sonca – ali nekaj podobnega )uvoz iz Splita-vsaj mislim;lepa temna steklenica 7 dl; je kvalitetno in cenejse kot domace.

Od italijanskih,ki so tudi cenejsa in jih dobis pri nas, so zaupanja vredna
Monini in Carapelli.V Italiji so se druga,razlicna po ceni in kvaliteti.
V Toscani sem kupila olje iz koktroliranega podrocja in zelooo drago.Bilo je namesto souvenirja.

Zaupanje je vedno vprasljivo! Toda mislim,da dolocene znamke pazijo na svoj ugled v EU in zdrzijo kontrolo in so kvalitetna.

Seveda ima vsako olje nek specificni okus in aromo. Locijo se tudi po intenzivnosti.So tudi taka,ki so blazjega ali nevtralnega okusa.Mi imamo radi izrazitejsi okus.Vse to pise na etiketah.

Tako,mogoce bo kdo se kaj dodal ali popravil.Moje izkusnje so pac take.
Nisem pa strokovnjak,samo uporabnik in zaupam svoji torklji.

Da bi pa bilo istrsko domace olje ze v prodaji pod svojo blagovno znamko,jaz se nisem zasledila,ker olja v trgovini prakticno ne kupujem.

No,zdaj pa je nastal ze referat. Mogoce sem ti kaj pomagala. Lp Babi

Kupuj tistega ki ima oznako Društva za varovanje ožilja (vsaj mislim da se društvo tako imenuje)

lp andrej

Enkrat sem poslušala po radiu, ne vem, če sem si ustrezno zapomnila:

Oljčno je zato, ker ga dobimo na drevesu oljki in se bolj ustrezno reče tako. Tako pravijo eksperti. Pozabila zakaj točno.

1. Paziti moraš na datum. Olje naj ne bi bilo starejše od pol leta, ko ga kupiš. Sicer je že malce staro in ti prodajajo neko manj primerno zalogo.

2. Paziti moraš tudi na to, da kupuješ oljčno olje, ki ni mešano. Ker dobijo se tudi taka in ta so večinoma mešana s sončničnim.

3. Razlika je tudi, ali je hladno stiskano (to je najboljše in največ vredno in seveda najdražje) ali rafinirano (industrijsko predelano). Jaz kupim oljčno hladno stiskano nerafinirano.

M

Mojca Berdnik Vozel

Hvala Mojci za dopolnitev. Ker je zame samoumevno,da govorim samo o hladno stiskanem olivnem olju,pozabim to omeniti. V trgovini je datum res pomemben(toplota,svetloba…),doma pravilno shranjeno,je pa dolgo nepokvarljivo.Lp

uf hvala za tole hitro šolo oljčnega olja.

Imam še par vprašanj:
– kaj je to “torklja” (če sem prav razumela iz konteksta je to stiskalnica olja?)
– kako se olje pravilno shranjuje
– ali bi se ga še kje v Slo ali Istri dalo sedaj kupiti?

Hej!
Torklja je res izraz za stiskalnico olja.Imajo jih privatniki v okoliskih vaseh.
Verjetno je kaj o tem tudi kaksna spletna stran.Nisem tako iznajdljiva na racunalniku. Imenovala pa ne bom,ker ni fer,da bi na Primozevih straneh delala kaksno reklamo.

Olje shranjujemo v temnih steklenicah v hladnem prostoru.Dve leti garantirano obstojno.Vcasih so ga v kamnitih posodah.

Ce mislis domace olje,se da.Na trznici ga vsak dan prodajajo,samo jaz ne bi vsakemu zaupala. Ker je bila velika susa,je bilo jeseni manj pridelka.
Lahko povprasam znance,ce ga se kdo ima na prodaj,ce zelis.Ceno sem napisala. Logistika bi bila pa tvoja domena.Morala bi priti ponj k prodajalcu itd. Lep pozdrav Babi

Babi, lahko mi pišeš na wildcat@soncek.net, ko boš dobila ime prodajalca tako na tržnici, kot lastnika torkije, naprej se bom sama zmenila, ne si delat težav…že to da dobim en namig kje je dobro je veliko vredno!!

Naslednji četrtek sem tako v Portorožu in ne bo problem odditi po olje (tudi na tržnico).

Najlepša hvala!!

Zmenjeno.Cim kaj izvem,ti sporocim na e- mail. Lp

Čeprav se dogovarjanje o oljčnem olju nadaljuje v drugih temah, tu dodajam:
v papirni reklami najboljšega soseda sem opazila, da je v akciji oljčno olje z oznako SMS.

Jaz sem oljčno olje že za novo leto neuspešno iskala pri kmetih. Glede na lansko sušo ga je bilo letos izredno malo. Upam, da boš imela v iskanju več uspeha kot jaz.

Hej,Vesna!
Uspelo mi je dobiti se nekaj olja. Jagoda ga ima ze doma.Ce zelis,mi poslji,prosim naslov e maila,da se domeniva.
Sem se sele sedaj priklopila na PC. Hcerka je danes odfrcala.
Pozdravcek Babi

oljčno bi bilo, če bi ga pridobivali iz oljke, tako pa je pravilno olivno, ker ga pridobivamo iz oliv. Nikoli še nisem slišala, da bi kdo jedel jablanski štrudelj, saj ga za vraga delamo iz jabolk in ne iz jablane. Malo logike …

Saj ravno to je tisto, plodu oljke se enako pravilno rece oliva kot oljka.

Misa,to si lepo poslala.narsikomu bo v poduk. Pozdravcek Babi

Aja,hej!

Verjetno si odprla in prebrala Misin link.

Ko smo prisli v petdesetih v Istro,so vsi slovenski domacini rekli tudi plodu “uljka”(ta u je dvousticni-dialekt). Sama sem z Goriskega,kjer so starsi pravili oliva.

V italijanscini : olivo – drevo;oliva – plod; oliveto – nasad

Slovenski pravopis dopusca obe moznosti za plod :oljka in oliva.

Res sta jabolko in jablana dva razlicna pojma.Toda poznamo cesnjo(plod )
in cesnjo (drevo) in za hrusko velja enako.
Cesnjev strudel je tako dober,kaj ne?

Ce raje uporabljas izraz olivno olje,nic narobe.Drustvo se je pac odlocilo za oljko in oljcno olje. Glavno,da je dobro in zdravo.

Pa brez zamere in lep dan Babi

Češnjev štrudl s skuto- mnjami.

lp Majuška

Hej! Samo se majhen podatek,ki mogoce ne bo odvec:

Ce je cisto oljcno olje v hladilniku ali pozimi v hladni shrambi,se njegova mascoba zgosti.Cim je v sobni temperaturi,se odtali. Paziti je treba,da ne damo steklenice iz mrzlega prostora na toplo na tla iz ploscic ali marmorja,ker lahko steklenica poci.Meni se je to ze zgodilo in zjutraj sem nasla 2 l olja po kuhinji. Nic prijetno! Sem sicer razmazala po ploscicah,ki so vse hvalezno upile.

Ustekleniceno olje pocasi na dnu naredi malo usedline.Ce hranimo olje od zacetnega stiskanja v steklenici,se v nekaj mesecih ocisti in se pojavi ta usedlina. Olje previdno odlijemo in usedlino uporabimo lahko za koristno masko ali da natremo kozo(ki vam bo zelo hvalezna).
Ce kupimo olje nekaj mesecev po stiskanju,pridelovalec ze prelije in usdeline ni vec. Lp Babi

HA HA babi…natremo kozo… sem najprej res mislila kozo…no potem mi je kapnilo…kožo:)

Hej,boo!

Se opravicujem,toda moj prenosni racunalnik ima tipkovnico brez stresic. Naj pa bo malo za dobro voljo!:)))
Saj sem vedela,da bo najprej rogata koza kapnila na misel.
Jaz pa vcasih preberem najprej s stresico(obremenjena) in sem ze prebrala ” riba v soli” in si mislila,kaj neki sedaj,ko so pocitnice,dela riba v soli- s stresico. Smo ze tudi prebrale naslov posta ” Bucke v omaki”.
Bila sem prepricana,da se stranka pritozuje,da je dobila siviljske bucke v omaki;potem ugotovim,da so to “vrtne bucke” s stresico. Ha ha!

Lep dan Babi

ej super. prav zabavno je tole.

tudi tebi lep dan.

Pozdravljene in pozdravljeni

Olivno ali oljčno – vse je prav, važno je, da vemo o čem govorimo. Jaz pač že celo življenje uporabljam besedo olivno olje, ne glede na to, kaj pravijo strokovnjaki in učenjaki.

Ker govorimo o olju vam bom napisala, kako ga še koristno uporabiti v lepotne namene.

Nasvet sem dobila pred leti od dr. Bizjak iz Portoroža.

Torej: Za nas, ženske nad 40, ki bi želele, da se leta ne poznajo na ženskih rokah , pomaga če si zvečer pred spanjem natremo roke z olivnim oljem, nadenemo bombažne rokavice in gremo v posteljo. Zjutraj si olje izperemo z milom.

Da bi povešeni podbradek izginil in da bi imele lep gladek vrat brez gub, pa si nekaj olivnega olja segrejemo (naj bo samo toplo), nakapamo v bombažno tkanino (gazo), položimo na podbradek in vrat ter nežno zavijemo s šalom. To pustimo delovati čez noč in zjutraj spet izperemo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close