Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika velikonocni hren in šunka

velikonocni hren in šunka

Žibjo punce!
Nekaj me zanima… kako pripravite smetanov hren in šunko v testu?
Za šunko me predvsem zanima ali je to prekajena šunka, ki je že vnaprej kuhana, ali se potem popeče. In še kakšne so količine testa in čas pečenja glede na kg šunke?
LP minka

LP Minka

Moja tašča naredi smetanov hren iz stepene sladke smetane (pazi – nesladkane) in naribanega hrena. Je dobro, rahlo. Sem pa že zasledila, da naredijo tudi s kislo smetano. Stvar okusa.

Šunke pa žal še nisem pekla. Moj ati kupi prekajeno in jo potem kar dolgo (nekaj ur) kuha – nič ne peče.

lep dan

Smetanov hren se naredi z kislo smetano. Zelo enostavno. Vzameš lonček kisle smetane, dodaš hren (po želji), če želiš močnejšega okusa daj več, sicer manj, malo posološ, premešaš in to je to.

Kupiš šunko brez kosti (ja, kaj pa vem, ali je prekajena) – tista, vakumsko pakirana, ki jo zdaj dobiš v akciji pri taboljšemu sosedu.
Jaz naredim čisto navadno maso za kruh. Ko testo vzhaja, ga ponivno pregnetem in na debelo razvaljam ter zavijem vanjo šunko. Pečeš pa toliko ur, kolikor kg tehta šunka (1kg šunke = 1 ura).

Meni je letos mesar rekel, naj šunko zavijem v kuhano polento. Še prej jo je dobro obložiti z začimbami (lovor, česen, poper,..) ali pa jo celo našpikati z njimi. Preden daš v pečico, je treba narediti na vrhu majhne luknjice, da sopara uide ven. peče naj se pri 180 st.C.
Bmo videli! jaz bom letos vsekakor poizkusila. Upam, da ne bo treba vsega skupaj zavreči!
LP

Jaz pa sem letos mislila malo eksperimentirati in zaviti kos sunke v Pecjakovo kvaseno listnato testo. Zelenjavni nadev sem ze pekla v njem in je testo lepo naraslo in bilo je vse tudi dobro. Upam,da bo enako tudi s sunko. Kaj menite? Lp

ravno danes sem kupila dve kili šunke na tržnici, blazno diši, vam povem. Ker jo bom zavila v testo, jo bom prej malo pokuhala (ca 20 minut z lovorovimi listi), potem jo bom pa pretaknila s suhimi figami, namazala z medom, zavila v kvašeno testo, lahko bi šunko zavila kar v maso moke, olja in vode, pa se mi zdi, da bo tako prava kruhasta, najboljša (tako z medom so baje jedli Emonci). Zraven bom naredila smetanov hren: kisla smetana, sveže nariban hren, malo limoninega soka (po okusu), sol. Ma, se mi že sline cedijo.

Pozdravček, Neja

Neja,meso namazano z medom je krasno. Jaz pecenke ze nekaj casa delam tako.Naucila sem se v Angliji.Tam je rostbif pecenka z medom zakon.
Lep dan Babi

moja stara mama in tudi kar nekaj starih mam tu naokoli dela hren tako:
naribajo hren
naribajo eno jabolko
solijo,poprajo
vzamejo malo vode,olja,kisa in zalijejo
tak hren nam je vsem najljubsi

doma za kaksna ‘hitra kosila’ pa ga ponavadi samo zmesamo s smetano pa je:)

Babi, jaz sem pred leti tudi eksperimentirala in sem šunko narezano na take bolj debele rezine zavila v listnato testo (pečjakovo) zelo je bilo dobro. Samo to ni isto kot cena šunka zavita a ne? No, hotela sem samo reči da se za rezine šunke tole super obnese. Ti pa boš povedala kako se obnese še tvoja varjanta ;-).
LP
Damjana

Pa bom res naredila v kvasenem listnatem, v enem kosu.Treba je poskusiti,da si kdaj olajsamo delo.Testo je okusnejse kot samo listnato- sploh je to zame najboljse testo.Na trzaskem naredijo za Veliko noc preznec (je opisano tudi v Kalisckini kuharici).Razno suho sadje namoceno cez noc v rumu in zavito v to testo(da pride vse polnilo skupaj,testo ga samo ovije );potem pa zavito v polza.Je zelo dobro.Delo kvasenega listnatega testa pa ni preprosti,zato sem hvalezna Pecjaku zanj.

Bom porocala,kako bodo zadovoljni. Jaz sama pojem zadnje case tako malo mesa;sploh ne cutim potrebe.
Pri danasnjem vecernem dnevniku,kaj se dogaja na meji z Italijo
“Jagenjcki umolknejo”, me je kar potolklo.

Dobra novica pa je bila o dezodorntih. Lep vecer Babi

Pozdravljene!
Vsako leto gremo na velikonočni žegen k mojim staršem. Mami pripravi hren tako, da ga nastrga z nožem, zmeša s sesekljanim trdo kuhanim jajcem, posoli in popra in to je to. Ne dela ga s smetano, ker je pri nas tak običaj, da jemo žegen z rokami, ne uporabljamo pribora. Pa zelo mi paše (ampak samo za veliko noč), da jem skupaj šunko in potico (namesto kruha). Letos bom pa jaz pripravila velikonočni zajtrk in bom tudi šunko spekla v testu. Ker še tega nisem nikoli delala, mi pridejo prav vaši nasveti. Ali testo namažete še z jajčko, da dobi lepo skorjico?
Ko je bila beseda o mesu z medom, naj povem, da jaz piščanca sploh ne pečem več drugače kot z medom – dobi tako lepo barvo in okus … njammm! Ali boste z medom namazale tudi šunko, torej prekajeno meso?
Lepe praznike, lepo pobarvajte jajčka in uživajte v družbi tistih, ki se imate radi!

Sedaj sem pa radovedna, ker sem že večkrat slišala za pečenko premazano z medom. Mi lahko poveste, kako jo premažate; ali jo najprej nasolite in potem premažete z medom ali kako drugače. Ali ni potem meso sladko ?

Pri nas sicer ne pečemo šunke, ampak pleče ( prvo nogo prašiča), ki smo jo od decembra sušili. Naredimo navadno kvašeno testo, kot za kruh in pleče lepo ovijemo vanj, pa v pečico z njim. Ta kruh potem jemo s plečetom, saj ima okus po vsem dobrem, je pa tudi mastno( tisto spodaj), ker se vanj izteka maščoba in polno popra.
Hren bom pa letos prvič provala, saj pri nas ni bilo te navade, a moj mož ga ima rad. Mi mogoče ve katera povedat, če je s smetano kaj manj pikanten? Mogoče bi ga potem še kdo jedel.

Hej,Alena!

Vse lepo zacinim in pustim malo v hladilniku. Potem med samo malo razmesam s kapljo konjaka ali lahko tudi vode(da se lepse maze) in lepo
namazem.Hcerka umesa se malo masla,ni pa nujno. Pecenka ni prav nic sladka,le zelo okusna.Tako namazem vse:puranje meso,piscanca,pecenko iz svinjskega kareja… Jaz sicer dam na vrh se tanek kolobarcek limone in obvezno ingver(narezan na tanke rezine ali v prahu),ker ga imamo zelo radi. Poskusi enkrat z manjsim kosom,da bos videla,ce ti odgovarja.
V Angliji prodajajo pecen rostbif,narezan na tanke rezine za v sendvice: eden je z medom,drugi brez.Najprej zmanjka tisti z medom.
Lepe praznike Babi

Mene zanima konkretno katere začimbe in koliko jih daš za npr. pečenega piščanca (ker sem šunko že skuhala, tega ne bom prakticirala s šunko, ampak s piščancem enkrat v naslednjih desetih dneh). Koliko časa je preliv v hladilniku? NAmažeš pa preden ga daš v pečici, če sem prav razumela?

Še tole. Danes sem pekla potico in sem jo rezala v križ po sredini. NAjbolj hecno je bilo, ker nisem imela ideje kako bi jo potem zložila v pekač. Sem jo dala kar v kvadratnega in naložila plast na plast. Ko jo je mož prerezal (nič ni vedel o mojem eksperimentiranju) je bil presenečen. Lepo krogci. Okes pa….božanski. Sem jo delala po Nikolini (velikonočna potica) in ta mi vedno uspe.

Lepe praznike,
Aneja

Hej!

Za piscanca uporabljam strt cesen,majaron,lahko tudi rozmarin, sol,poper. Rada dam pod kozo tudi kaksen cel strok cesna.Ko potem piscanca rezes,tako lepo zadisi.Vse to sesekljam ali zdrobim in dobro namazem po notranjosti (ce je cel piscanec)in kozi ali pa dele.Lepse se namaze,ce kanes kapljico limoninega soka. Tudi kurkuma je v redu.Za ingver in limono sem ze povedala.Samo vse je odvisno od okusov.Koliko,bos pa videla po porabi.Raje naj ti kaj ostane,ker se vedno lahko das v notranjost.

Kako dolgo naj bo namazan? Vcasih kaksno uro,vcasih manj,kot nanese.
Z medom pa namazem tik preden dam v pecico.

Prej sem omenila cele stroke cesna.V Franciji sem jedla pecenega piscanca,ki je imel v notranjosti 20 srtokov cesna.Ni pomota.Ti ne ves,kako je bilo dobro in kako je disalo.Tudi cesen smo zmazali do zadnjega.

Lepo se imej Babi

Hej,jzst!

Si ti mogoce z goriskega konca ali Krasa? Nona je vedno skuhala ali tako spekla plece suseno na zraku in nic dimljeno. Kako pogresam okus tega pleceta!:))) Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close