Vprašanje-testo
Zivjo, imam vprašanje glede testa za pizzo. Sem pregledala poste in se mi je zastavilo vprašanje glede časa za vzhajanje testa. Baje je dobro, da testo pustimo v hladilniku čez noč. Bi poizkusila to, pa me zanima, ali prej testo pustimo vzhajati zunaj (recimo dvakrat) in damo vzhajanega v hladilnik, ali ga damo v hladilnik takoj oziroma : kako to naredite? Aha, pa še to, ali ga pustite v skledi ali se testo da v vrečko ali…?
Hvala vam in lep večer.
*M* najbolje je, če testo, ko je zgneteno, razdeliš na toliko kupčkov, kolikor pic boš pekla. Pustiš ga na pomokanem prtu in pokriješ s čisto kuhinjsko krpo. Delam ga iz svežega kvasa (tisti v vrečki dalj časa rabi za vzhajanje). Ne rabi dalj časa kot pol ure, raje prej, da vzhaja. Ta čas pa pripraviš , kar rabiš za obložitev pice.
Včasih sem dala vzhajat celotno testo in sem potem delila, samo to predolgo traja.
Naj ti uspe
LP s sončne Gorenjske
Jaz vzhajanega testa nikoli ne puščam čez noč v hladilniku. Vmesim testo naredim hlebčke (pač koliko jih rabim) dam v sklede malo pooljim na vrhu, da se ne suši , pokrijem s krpo in pustim vzhajati vsaj toliko časa, da se količina podvoji. Če imaš čas lahko še enkrat pregneteš in ponovno vzhajaš. V tem primeru je testo bolj rahlo in bolj naraste, ko se peče. LP
Za tanko sem dobila lani recept, ki naj bi stal 24 ur na sobni temperaturi, le pokrit s prtičem. Pa sem potem ugotovila, da niti ni razlike (ali pa je jaz ne opazim), če ga takoj uporabim.
Tanko testo:
250 g moke
1,5 dcl vode
1 dcl olja
1 žlička soli
1/2 žličke suhega kvasa
Iz vseh sestavin zamesimo testo. Testo mora biti mokro. Na tanko ga razvaljamo na peki papirju v velikosti velikega pekača.
Najprej ga nenadevanega pečeš 5 minut na 250 stopinj, ko pico obložiš pa še 10 minut na 250 stopinj.
Debelo testo pa razvaljam na pekaču in pustim cca 15 minut, potem pa nanj naložim kar mi paše in ga dam pečt.
Debelo testo:
1/2 kg moke (pol gladke, pol ostre)
ščepec soli
1 vrečka suhega kvasa (oz. 5 dag svežega)
1,5 dcl mineralne vode
1,5 dcl vroče vode
žlička sladkorja
1 dcl olja (lahko tudi manj)
Zmešamo moko in ščepec soli ter kvas. Naredimo jamico in vanjo zlijemo tekočino in sladkor. Malo pregnetemo in dodamo olje. Zgnetemo do gladkega in pustimo.
Obložimo po želji in pečemo 12 min pri 230 C na spodnji rešetki.
Forum je zaprt za komentiranje.