Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nakaljena čičerika – za ruth

Nakaljena čičerika – za ruth

Živjo Ruth!
Pri temi o čičeriki je že Urša prosila, če napišete kako nakalite čičeriko in kako se jo potem uporabi. Vem da ste precej zaposleni, ampak mogoče bi vseeno lahko napisali kako gre s tole čičeriko. (doma vsak dan gledam vrečko čičerike in čakam na navodila ;-).

Hvala in LP
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej! Nimam prave predstave,ker je nisem se kalila.Izkusnje imam z zitom.
Verjetno bi se dalo po istem postopku: v kalilnik ali na navlazen pivnik in skrbeti,da je dovolj vlage. Tudi mene zanima,kako to gre. Lp

Ja, saj približno se mi sanja, tudi jaz mislim da je tako, ampak ker je čičerika neprimerno večja od žita, bi rada slišala kako in kaj.
Jaz trenutno kalim (kar na navadni vati) vrtno krešo – tako malo za začimbo. Mi je zelo dobrega okusa.
Upam da bova dobili kakšen odgovor.
Sicer pa ti Babi pošiljam en (končno) sončen pozdravček na tvoj konec.
LP
d.

Mogoče bi pa probala kaliti čičeriko tako kot sojine kalčke. Jaz jih kalim tako da jih dam v kozarec za vlaganje in jih pustim 24 ur v vodi. Vodo je treba večkrat zamenjati, da se ne skisa. Potem odliješ vodo in kozarec zaviješ v alu folijo, na vrhu narediš pokrovček iz alu folije ki ga naluknjaš. Pustiš stati v toplem prostoru in vsaj 2X na dan spereš z vodo! To je zelo pomemno! Na isti način sem kalila grah in je tudi uspelo.
Naj še povem da sem grahove kalčke jedla v aziji in so daleč najboljši med kalčki!

Še enkrat odpiram tole, ker me kaljenje mika, pa se zaenkrat še nisem opogumila.

Belka, lahko prosim za bolj podroben opis. Koliko čičerike v litrski kozarec za vlaganje, kakšne 3 cm visoko, do vrha? Ko po 24 urah odliješ vodo, pustiš samo mokra zrna? Ali cel kozarec zaviješ v alu folijo, da je notri temno, ali je to zaradi tega? Kako dolgo traja, da začne kaliti? Ko vsak dan spiraš z mokro vodo, ali ne potrgaš tistih nežnih kalčkov, ki so komaj pognali? Koliko cm naj zrastejo?
In nazadnje, kako pripraviš kalčke?
Vem, da je bolje s kalilnikom in vse tisto, vendar ne vem, ali mi bodo sploh všeč, zato je treba najprej poskusiti bolj po domače.
Upam, da ni preveč, hvala in lep pozdrav, Mimi

Čičerike jaz še nisem kalila, sem pa kalila grah in sojo. Oboje mi je lepo uspelo, tako da bi po mojem šlo tudi s čičeriko.
Bom natančneje napisala kako sem kalila to dvoje:
V litrško kozarec daš približno 2 cm semen. Še bolje je če je večji kozarec. Čez noč (oz za 24ur) namočiš zato, da se semena napnejo in začnejo kaliti. V alu folijo zaviješ zato, da imajo temo, na vrhu pa pustiš luknjice za zrak in da notri prihaja malo svetlobe.
Spiraš jih zato, da ne začnejo gniti. Večkrat jih spereš, bolje je. Niso pa te kalčki tako nežni, da bi jih potrgala, tako da kar brez skrbi 😉
Rasti jih pustiš dokler niso dolgi kakšnih 5 cm.
Uporabljaš jih pa lahko kot dodatek raznim solatam, ali h pečenemu riži, ali karkoli kitajskega.
Jaz sem grahove jedla v Aziji skupaj spečene z mesom. Bili so res odlični. Aja, pa v juhi so bili tudi super. V vročo juho enostavno dodaš kalčke.
Upam da bo uspelo! Mogoče bi bilo potrebno čičiriko malo dlje namakati, glede na to, da so večja zrna.
LP
Belka

Belka, hvala. Mislim, da bo šlo in bom poskusila.
Pozdrav, Mimi

Živjo Mimi.
Včeraj sem v knjigi o Zelenjavi prebrala, da je potrebno potem čičerikine kalčke “kuhati” na sopari – da surovi niso užitni, oz. jih ni priporočljivo jesti surovih v večjih količinah. Nič pa ne piše o načinu kaljenja.

Pozdravljena, Mimi

V vrtnem centru Kalia sem zadnjč kupila Bio seme lucerne in vodne kreše, katero lahko nakalimo. Lucernine kalčke smo že pojedli, krešo imam pa posajeno na okenski polici kar na papirnati brisači.

Na spletni strani semenarne si lahko prebereš o kaljenju…

Lep dan.
Polona

Polona, hvala za link, sem si natisnila in mi bo ob setvi zelo v pomoč. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Medtem sem tudi sama brskala in našla, da se menda vse kalčke lahko je surove, razen soje in leče. Očitno na čičeriko niso niti pomislili. Te kalčke se menda vsaj malo popari ali skuha na sopari.
No, bomo poskusili, hvala vsem.
Lp Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close