špecli???
bohpomagej, dober dan. Tudi jaz v vsako temo, za katero mislim, da jo obvladam, vtaknem svoj kljun. Ne vem zakaj ga nebi. Ker se očitno zelooo rada prepiram, mi zelooooooo prav pridejo taki, ki jim naš “prehranski” forum gre v nos in kritizirajo, grajajo, se spotikajo ob nekaj, kar naj jim nebi bilo mar. Upam, da zaradi tvojega napada Vladki ne bo upadel pogum in bo odnehala. Vladka, kar naprej še veselo dežuraj. Jaz bi tudi, pa doma še nimam interneta. Morda bo kmalu. Pa brez zamere. Lep pozdrav vsem Mica
Petra, saj vem da se pri nas dajejo vlivanci predvsem v juhe kot zakuha, v Nemčiji nin avstriji pa jih jejo judi kot samostojno jed skupaj z različnimi omakami lai pa samo zabeljene s čebulo, gratinirane s sirom ipd. V bistvu so to neke vrste njihovi domači “špageti” nepravih oblik…..
Imam eno kolegico iz nemčije in mi je poslala recept kako jih ona pripravlja. Res so odlični!
LP, zala
Maso se naredi nekaj med maso za palačinke in testom, naredi se jih tudi s dodatki s špinaco, žefraniko,paradižnikom……povnozrnate………, omaka je pa poljubna, kot dopolnilo golažu, ali bolj traditionalno s praženo čebulo in sirom v pečici…….masa se pa ‘spusti’ čez cedilo v vrelo vodo (da kapa) kot za špagete in se jih po minutki vzame iz vode, ponavadi jih še prepražimo na maslu……po obliki jih tudi ralikujejo kot bolj dolgi ali kot kratke pike ene so angelski drugi pa krščanske oblike….(nekaj takega je razlaga v nemčiji)…..so pa hitro narejeni, dobri in lahko jih tudi zmrznemo….
…….sicer jih pa brez problema naredimo na srečanju v petek……
za 4 osebe :
3-5 dcl mleka
2-4 jajce (kolikor jih imaš)
20-30 dag moke
malce olja (žlička)
sol, poper, rdeča parika (bolj zdrava barva, če jajca niso rumena) lahko tudi baziliko
Masa naj bo gosta med tekočim stanjem in trdim, tako da ravno ne izteče iz žlice ko probaš………pa ne tko, da maso v enem kosu vzameš iz sklede
Lahko razdeliš maso na tri dele in eni dodaš malo pasirane (2-3 žlice) špinače, blitve ali peteršilja, drugi masi paradižnikovo mezgo, tretjo pustiš samo brez dodatka in vsako posebaj vkuhaš v vodo).
Hej!
Niso ravno specli,ampak spomnila sem se oddaje,kjer je kuhar(seveda Italijan) na hitro naredil testo za rezance-mogoce malo mehkejse, dal v dobro staro mesoreznico,ki ji je odstranil rezilo in vrtel.Ven so prihajale
simpaticne(za droben mezinec debele) testenine,ki jih je z lesenim nozem sproti rezal. Bile so daljse,krajse,hitro narejene.Jih je skuhal in zabelil.
Takrat se mi je zdelo zelo pripravno,ker je bilo narejeno brez valjanja in zelo hitro.
Veselim,da bomo specle videle in pokusile v zivo. Lp Babi
Najprej hvala vsem za prijazne besede, za druge pa imam dve ušesi (skozi enega notri, skozi drugega ven)…
Jaz jih že nekaj časa delam po tem receptu:
, vendar pa, ker nimam pravega cedila, ponavadi delam kar žličnike s pomočjo dveh žličk. Če pa jih delam le majhno količino kot zakuho za juho, pa ponavadi testo preložim v nekajkrat preluknjano vrečko :o)
Pozdravček vsem in lep večer!
Vladka
Mislim da se naslovov jedi ne prevaja. Tudi nasa potica je potica in ne nut cake. Ce to potrebujes za kak prevod v knjigi, ti svetujem da se obrnes raje na koga, ki se s prehrano ukvarja bolj profesionalno kot mi.
Ker mene prav moti ko vidim nek poslovenjen izraz – npr. madlence (namesto magdalence). Vem da je pri nekaterih izrazih zelo tezko, npr. bagels (ki je bombica iz kvasenega testa z luknjo v sredi, kuhana in pecena), vendar ga ne moremo poimenovati bageta (kar je francoski kruh).
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.