SOČNOST
Zelo važno je kakšni del mesa pečeš. Dobro je meso prej 1 dan marinirati v malo olja. Jaz pečenke pečem včasih tako, da prej meso na hitro popečem na štedilniku z obeh strani da zakrkne (sokovi osatnejo notri) in nato dam pečt v pečico, večinoma pa pečem direktno v pečici, ponavadi na 180 stopinj tako, da mi ga ni potrebno niti zalivati.
Pri peki krače ali kosa od vratu (zelo sočno) pa tudi zalivam in sicer s teranom ali refoškom. Dodam na kose razrezano razno zelenjavo (korenček, zeleno, čebulo – samo na pol) potem pride sočna omaka. Včasih dodam suhe slive, jabolko, limono, pomorančo ipd. Poskusi LP
Majhen kos (za dva) delam sedaj kar na plosci,da se mi ne prevec izsusi in da mi ni treba polivati. Nekateri oblozijo pecenko z rezinami pancete.
Meni je najbolj vsec v pecici v litozelezni posodi s pokrovom,z vsem,kar je nastela Silvia. Ni potrebno zalivati;proti koncu odkrijem in se malo popecem,da zhrusta. Znotraj je meso socno. Lp Babi
Dobi se folija oz vrečke za pečenje ALU-FIX. Piščanca oz.drugo meso normalno žačiniš, daš v folijo, na dveh straneh s priloženimi sponkicami zvežeš, folijo oz. vrečko s šivanko preluknjaš in pečeš. Odpade vsako polivanje, obračanje, meso se peče v latsnem soku, lepo zarumeni, navsezadnje pa se ne umaže pečica. Poskusi!
Lp!
Tudi jaz pečem piščanca tako in je vedno sočen.
Pečenko pa vedno dam za en dan v marinado, ko jo dam v pečico vedno polijem z nekaj žlicami zelo vroče maščobe, v pekač pa vedno prilijem za dva prst vode+vino ali vode+pivo – je ne obračam in ne zalivam, če vidim, da se zgoraj preveč zapeče jo pokrijem z alu folijo. Vedno zelo sočna.
Meso v pečici pečem vedno pokrito (pokrovka ali pa folija, če ni pokrovke) z dovolj vode v pekaču. Zadnjih 10-15 minut meso odkrijem in zapečem pri veliko višji temperaturi (230-250°C). Enak postopek velja pri meni za vse vrste mesa – meso je zelo rahlo, nič trdo in sočno. Kaj pa poleg dodaš (zelenjava, krompir) oz. v čem mariniraš je potem pač odvisno od mesa in željenega končnega okusa.
Lp, mishika
Pokrito v pečici, zadnjih 10 minut na ful pod gril, to se meni zdi zakon.
Mama peče piščanca v jena posodi zelo dolgo, tudi 2 uri od mrzle/mlačne pečice naprej (mrzle jena posode ne daje v vročo pečico). Meni se to zdi predolgo, vendar moram priznati, da se ji koža na piščancu lepo hrustljavo zapeče tudi v pokriti (!) jena posodi. To se verjetno zgodi ravno tiste zadnje pol ure, ki je jaz nikoli ne pustim več v pečici.
Lp Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.