Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kdo pozna te recepte?

Kdo pozna te recepte?

Živjo,
na kulinariki sem že pred nekaj časa prebrala, da tamkajšnja forumovka (ladybird= Damjana, ki menda žal ne sodeluje več – tako so mi povedali) peče veliko vrst peciva, posebej za Božič, Novo leti ipd….Omenila je tudi kroglice z jajčnim likerjem, marcipanove komete in marcipanove trikotnike.
Ali je kateri od vas že prej na kulinariki slučajno posredovala recepte za te zgoraj napisane dobrote? sLišijo se takoooo dobroooo…. 🙂
Če ima katera recept ali pa ve kakšen link do njih, bi lepo prosila za pomoč

LP, zala

Kroglice z jajčnim likerjem so bile diskutirane, recept tudi je, prepisujem, upam, da je pravi (zraven je bilo omenjeno, da je recept za krasen jajčni liker posredoval Riko na kulinariki). Trikotniki so bili samo lešnikovi, orehovi… Zraven so enkrat bile Marcipanove rezine, verjetno niso prave, mogoče jih boš vseeno vesela. Ne vem, kdaj in kje so bile objavljene, prepisujem. Za drugo ne vem.
Lp Mimi

Kroglice z jajčnim likerjem (kroglice iz biskvitnih drobtin, mletih orehov in jajčnega likerja, oblito s čokolado)

12 dag gladke moke
noževa konica pecilnega praška
5 jajc
1 vanilin sladkor
16 dag sladkorja v prahu
5 dl jajčnega likerja
20 dag zmletih orehov
Svetla glazura:
30 dag bele čokolade
5 dag kokosove maščobe
Temna čokoladna glazura

Rumenjake penasto vmešamo z vaniljevim sladkorjem in sladkorjem v prahu. Beljak stepemo v sneg. V rumenjake vmešamo le tretjino snega, nato previdno izmenoma z moko dodamo še preostalega. Zmes zlijemo v pekač, pokrit s papirjem za peko in pečemo približno 12 minut pri 200°C. Biskvit sušimo čez noč in ga zmeljemo v kuhinjskem strojčku.
Biskvitne drobtine in mlete orehe zmešamo z jajčnim likerjem ter dobro zgnetemo. Liker dodajamo postopoma glede na vlažnost biskvita. Iz zmesi oblikujemo kroglice. Za glazuro stopimo belo čokolado v vodni kopeli in jo zmešamo s kokosovo maščobo. Kroglice potopimo vanjo, odcedimo in položimo na papir za peko, da se glazura strdi. Nato jih okrasimo še s temno čokoladno glazuro.
———-
Marcipanove rezine (krhka osnova, nabrizgana marcipanova obloga, še enkrat pečeno, narezano na rezine)

25 dag bele moke
malo pecilnega praška
7 dag sladkorja, 1 vanili sladkor
1 jajce
12 dag masla
Obloga:
12 dag masla
12 dag marcipana
10 dag sladkorja, 1 vanili sladkor
2 jajci
lupina ½ limone
25 dag bele moke
malo pecilnega praska

Moko zmesamo s pecilnim praškom in presejemo na desko. V jamico na sredini damo sladkor in jajce, zmesamo z delom moke v grobo testeno kaso. Dobro ohlajeno maslo narezemo na kosce, stresemo na testeno kaso, potresemo s preostalo moko in hitro umesimo v gladko testo. Damo ga v hladilnik za ½ ure. Razvaljamo v 40×32 cm velik pravokotnik, razrezemo na 8 trakov (20×8 cm) in te nalozimo na pekac. Bledo rumeno zapecemo okrog 20 minut na 175-200°C.
Za oblogo maslo in marcipan zmesamo z elektricnim mesalnikom v gladko zmes, ki ji med mesanjem dodamo sladkor, jajci, nastrgano limonino lupino ter presejano moko s pecilnim praskom. S testom napolnimo slascicarsko brizgalko z nazobcanim nastavkom in ga v poljubnih vzorcih nabrizgamo na pecene trakove. Pekac postavimo za okrog 20 minut nazaj v segreto pecico na 175-200°C. Pecene trakove razrezemo na manjse podolgovate rezine.

Hej,Zala! Recept za z marcipanom oblozene rezine sem nekaj dni nazaj napisala tudi jaz,ko si sprasevala za pecivo za na pot. Je od dr. Oetker.
Lesnikovi(orehovi,mandljevi) trikotniki so ze opisani.En vogalcek potem pomocimo v raztopljeno cokolado. Lp

Mimi, najlepša hvala za tale recept – jajčni liker po Rikovem receptu sem že delala, in to za Božično ali novoletno večerjo….Je bil res zelo dober ,le nekaj bi še vprašala – a mora biti jajčni liker malo gostejši, tako kot recimo jogurt? Moj namreč ni bil…..delala pa sem ga z rumom, ker nisme imela 96% alkohola.
Naslednji teden te kroglice definitivno spečem in poročam.
Mimi, a ta recept za mrcipanove rezine je tudi od Ladybird (damjane)?? samo tako informativno me zanima…

Babi, te lešnikove trikotnike z marcipanom pa sem očitno spregledala….jih grem poiskat!

Sem se pa odločila, da spečem poleg ostalih dobrot še After Eight pecivo (iz kulinarike) s skuto! Njam, tudi tega komaj čakam da se ga lotim 🙂

Mimi in Babi, hvala še enkrat obema!

LP, zala

Babi, ne morem najti recepta za te trikotnike…mi lahko prosim pomagaš?

Hej,Zala!
Tudi jaz jih ne najdem. Lesnikovi trikotniki niso z marcipanom,rezine pa.
Enak recept kot zgoraj(Mimi).

Lesnikove ali kokosove trikotnike dobis zvecer,prav? Lp Babi

Prav! 🙂

Lesnikovi ali kokosovi trikotniki

Zala,osnovno testo je enako kot za marcipanove rezine,le da so kolicine drugacne.

Testo

150 g mehke bele moke
1 in 1/2 g pecilnega praska
65 g sladkorja
1 zavitek van.sladkorja
1 jajce
65 g ohlajenega masla
2 zlici marelicne marmelade

Nadev

100 g masla
100 g sladkorja
1 zavitek van.sladkorja
2 zlici vode
100 g mletih lesnikov( jih malo popecem in olupim-v receptu ne pise)
100 g na listke narezanih lesnikov

ali 200 g kokosove moke ali mandeljnov

Preliv

50 g jedilne cokolade
malo masla

Postopek

Moko s pecilnim praskom presejemo na desko in naredimo jamico.Vanjo damo sladkor,van. sl. in jajce.Vse zmesamo z delom moke v grobo kaso.
Na kosce zrezano dobro ohlajeno maslo stresemo na testeno kaso in kar se da hitro umesimo gladko testo.Postavimo ga za nekaj casa v hladilnik.
Razvaljamo ga v 32×24 cm velik pravokotnik,ga polozimo v namazan pekac in premazemo z marmelado.

Preden valjamo(ko je testo v hladilniku), naredimo nadev.

Maslo pocasi segrevamo s sladkorjem in vodo,da se vse stopi,nato primesamo se lesnike(oboje).Ko je nadev nekoliko ohlajen,ga enakomerno porazdelimo po testu.

Zdaj damo pekac v pecico za 20 do 30 minut pri temp. 175 do 200stopinjah
Vem,da je to velik razmah,toda tudi v pecicah je razlika.
Lesnikovi so svetlo rjavi- kokosovi zamolklo rumeni.

Pocakamo,da se pecivo nekoliko ohladi in ga narezemo na 8×8 cm velike cetverokotnike,ter razdelimo na trikotnike.
Tu se bos sama odlocila,kako veliki naj bodo.

Za preliv nalomimo v loncek jedilno cokolado,jo stopimo in dodamo malo masla ;vse rzmesamo v gladek obliv in vanj pomakamo oba ostra rogla.

Ko sem prvic pekla,sem gruntala,zakaj ne se tretjega; tam trikotnik drzimo in bi se cokolada topila.
Dokler se cokolada ne utrdi,jih zatikam v tisto leseno leso,na kateri rezem kruh(razmaki med descicami so ravno prav siroki.
Meni so ti trikotniki vsec.S kokosom se nisem delala.
Ko se lotim,specem oboje- marcipanove rezine in te trikotnike,da imamo okus mandeljnov v marcipanu in lesnikov.

Mi bos povedala,ce so tudi tebi dobri. Lp Babi

Hej Babi!
Hvala ti še za tale recept. Nekaj minutk nazaj sem še enkrat skrbno prebrala tvoj recept za marcipanove kavne rezine in se odločila tako – naredila bom vsakih nekaj, nekaj kokosovih, nekaj lešnikovih in nekaj marcipanovih (v skrajnem primeru namesto lešnikovih orehove ali pa mandljeve).
To bom naredila za mojima 2 babicama na ljubo, ker vem da jima bo v veliko veselje, če jima bo pecivo všeč in ga bosta potem še sami pripravljali in delili recepte (če seveda dovoliš:)) hčeram (tetam) in ostalim.

Ko se enkrat že spravim k peki in je osnovno tetso enako, ne vidim razloga da ne bi pripravila še enega ali dveh nadevov več…..V bistvu se mi gre predvsem za to, da bo peciva več vrst in vsakega po malo, torej samo tako za “sline cedit” :))

zdaj imam v ožjem izboru:

-lešnikovi, kokosovi in maripanovi trikotniki
-kroglice z jajčnim likerjem
-after eight pecivo (s skuto) (če želiš ti napišem link, bere se res odlično in glede na to da si skutar sem pomislila da bi ti utegnilo bit všeč- če te zanima, povej, prav?!)
-korenčkovo pecivo (po tvojem receptu seveda)
-skutini prepognjeci (tačke)
-mini sacher rezine
-marcipanovi žepki v kvašenem testu (ali pa v skutinem testu, kot je pri skutinih tačkah)
-želim si še kaj sadnega in osvežilnega – recimo kaj z ananasom ali pa jagodičjem…pa ne vem kaj bi…..no, bo že nekako.

Če ima kdorkoli kakšen dober recept z ananasom, se vsekakor priporočam.

Nekje sem brala še medenih paličicah z marcipanom…hm…bo treba malo pobrskat!

Babi, še enkrat hvala in škoda, da te ne bom mogla srečati na tem naslednjem srečanju v Trzinu (naslednje jutro ob 4.00 grem v Munchen, v tehnični muzej in saj veš kako je…..žal!)

LP, zala

Hej,Zala! Zdaj pa ti meni povej,kje nabiras vso to energijo.Zraven sole se se toliko ukvarjas s peko in kuhanjem. Vcasih pozabim,da mladi zmorete
vec.:)))

Babici lahko delita recepte,kolikor zelita;saj sem jih tudu jaz kje dobila.

Lep pozdrav Babi

Zala, žal ne vem, če so to recepti od Ladybird. Prepišem jih pač, včasih si sploh nisem pisala, od kod so, sedaj tu in tam napišem, sploh od Babi, da jih ločim od drugih kot “res preverjene”. Edino za tiste iz Kulinarike, ki so res vedno podpisani, avtomatsko prekopiram ime poleg recepta.
Drugače je tako, da bi bilo bolje, če bi ti lahko povedala za link, vendar iskalec vedno ne najde, recepti so večkrat razviti iz debate pod čisto drugim imenom, tako da mi je res lažje prekopirati iz svoje datoteke.

Pogledala sem za Medene paličice, res jih imam, kopiram, delala jih (še) nisem. Vidiš, tukaj sem napisala, da je iz Lise, ker je tako napisala tudi tista/tisti, ki je prepisala na forum. Mogoče najdeš tudi z iskalcem… in še kaj zraven.

Medene paličice z marcipanom (mandljevo testo, oblikovano v paličice, povaljano v sladkorju)
Za 50 koščkov:
12 dag surovega marcipana
20 dag sladkorja
4 beljaki
ščepec soli
30 dag zmletih mandeljev
2 žlici moke
4 žličke začimbe za medenjake
Marcipan drobno zdrobite, dodajte sladkor in en beljak ter ga z ročnim mešalnikom zmešajte v gladko zmes. Preostale beljake s soljo napol stepite in dodajte zmesi. Na vrh dajte še mandlje, moko in začimbe ter vse skupaj dobro pregnetite. Testo postavite za 12 ur na hladno. Delovno površino na debelo potresite s kristalnim sladkorjem. Iz testa trgajte za oreh velike koščke, jih oblikujte v 1 cm debele in 7 cm dolge paličice in povaljajte v sladkorju. Položite jih na dva pekača, obložena s peki papirjem in pecite 15 minut na 160°C. iz revije Lisa

Hoj Zala!

Malo sem pregledala moj arhiv receptov in sem našla sladico z ananasom. Tukaj imaš recept.

Ananasove tortice
Testo:
4 jajca – ločeno
3-4 žlice vroče vode
125 g sladkorja
100 g moke
50 g pšeničnega škroba
6 žlic kakava v prahu
1 noževa konica pecilnega praška
1 konzerva ananasovih rezin

Priprava:
Rumenjake in vodo penasto stepamo in med stepanjem postopoma dodajamo sladkor, dokler ne dobimo kremaste zmesi. Dodamo sneg iz beljakov, preko tega pa presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom, pšenični škrob in kakao. Vse skupaj rahlo vmešamo v kremo.Testo zlijemo v pekač, obložen s peki papirjem in pečemo (cca 200°) 10-12 minut. Ko je biskvit ohlajen izrežemo okrogle tortice in na vsako položimo rezino ananasa. Tortice lahko pustimo okrogle, ali pa jih prerežemo in serviramo kot polmesece. Okrasimo s stepeno smetano in kandiranimi češnjami.

Imam tudi recept za dobro ananasovo kremo, ki jo lahko uporabiš za premaz biskvita ali torte:

1 velika pločevinka ananasa – odcediš sok, ananas narežeš na majhne koščke. Na soku (po potrebi dodaš toliko vode, da je 1/2 litra) skuhaš 1 vanilijev puding – ohladiš. Stepeš 1/2 l smetane s 3 Kremfixi in vanjo zamešaš ohlajeni puding in ananas.

Upam, da sem ti kaj pomagala. Lep pozdrav Baška

joj, hvala lepa vsem za te ideje z ananasom. Se opravičujem da nisem tako dolgo odgovorila, ampka poelg vse te gužve v moji glavi sem že malo pozabila na tole temo!
Ravno danes pa sem se spomnila še nečesa, in bi rada slišala tudi vaš komentar…..in sicer sem mštudirala, da bi v jogurtovo -smetanovo zmes z dodatkom želatine zamešala koščke ananasa. To bi dala v hladilni da se strdi, nato bi rezala kockice in jih povaljala v kokosovi moki….tak bolj eksotičen pridih me je ošinil :)))
Kaj mislite, kako bi to izpadlo??

LP, zala

Zala, zdravo !

Z mamo to delava poleti vendar z jagodami, ker mama ne sme ananasa 🙁
(jaz pa ga obožujem). In tudi v kokos ne povaljama. Vendar bi to bilo zelo okusno. Vsaj meni, ki imam rada tako ananas kot tudi kokos.

lp Majuška

Živjo Majuška,

a bi ti bilo odveč napisat tvoj preizkušen recept za tvojo kremo? Leeeepoooo prooosim……….:)
A je iz jogurta in smetane + želatna? Res ga ne bi rada kje polomila, samo tako me je ideja kar naenkrat ošinila….pa se mi je zdelo da bi bilo najbrž lahko dobro.
Aja, pa če še lahko poleg količin napišeš v kako velikem pekaču to delaš, da ne bo potem vse skupaj kot neka “plima” ali pa “oseka” v mojem pekaču :))

LP; zala

Zala, izvoli:

Jogurtova krema

9 dag sladkorja v prahu
vrečka vanilijevega sladkorja
kozarček maraskina
4 dl jogurta
2,5 dl sladke smetane
6 listov želatine
15 dag jagod narezanih na kockice

Presejan sladkor v prahu penasto zmešamo z jogurtom, vanilijem in maraskinom. Želatino namočimo v hladno vodo. Smetano trdo stepemo. Želatino dobro ožmemo in raztopimo v malo tople vode. Stepeno smetano in želatino vmešamo v jogurt. Vmešamo še jagode (ali drugo sadje).
Kremo lahko daš v s hladno vodo oplaknjene modelčke za puding. Midve z mamo jo dama v pekač 30×15 cm, ki ga obloživa s prozorno folijo. Ker pa ponavadi ne gre vse v pekač, dava ostalo v male modelčke za narastke.
Kremo damo za vsaj 4 ure v hladilnik.
Če jih damo v modelčke, jih pred serviranjem potopimo v vročo vodo in kremo previdno zvrnemo na krožnik.

Majuška najlepša hvala, posebej sem vesela da se velikost pekača, ki si jo navedla točno ujema z mojim 🙂 Odločila sme se, da bom dodala v kremo ananas (verjetno kar tisti iz pločevinke, ki je narezan na kockice), nekaj razrezanih kock pa bom na koncu povaljala še v kokosovi moki.
Sicer imam en cel svež ananas doma, ga bom jutri prerezala in videla, ali je že dovolj dobrega okusa da bi bil primeren svež za tole sladico…..

Hvala, tole bo vsekakor padlo konec prihajajočega tedna (mislim da v petek), rezultate sporočim!

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close