kam na kosilo?
V Šentanelu pri Prevaljah (blizu Raven) je kar nekaj kmetij, ki se ukvarjajo s kmečkim turizmom. Po moje najboljši je MARIN – kmečki turizem in gostišče, Šentanel 8.
Lahko pa se ustavite že kar pri Brančurniku ( gostišče ob cesti med Ravnami in Prevaljami). To gostišče je znano po izvirnih koroških jedeh.
Potem je še gostišče Delalut, Dobja vas. (tudi na relaciji Ravne- Prevalje).
Želim vam prijeten izlet.
Zdravo Petra,
evo ti je že Alena povedala najboljše, kar sem imela tudi jaz na zalogi za tebe. Najbolj toplo ti priporočam kmečki turizem Marin, je res tisto pristno koroško. Tudi okolje je super, za otroke in za odrasle. Drugače imaš pa na poti med Muto in Ravnami še gostišče Korošica – je malo bolj fino in ni pristno koroško, bolj komercialna varianta. Na sami Muti gostišče Lipa in gostišče Kaspar. Oboje je pač navadna gostilna.
Meni osebno je najbolj všeč Brančurnik in če bi šla na Koroško bi izbrala to gostilno. Imajo velik izbor pristnih koroških jedi pa tudi tistih običajnih za gostilne, če kdo ne bi maral koroških grumpov… Če boste izbrali to gostišče morate obvezno pokukati še v drugi del gostilne v tako imenovano Štalo!
Želim vam lep izlet po koroški in čim več sončka!
Takole bi se jaz lotila zadeve:
Za začetek domač narezek – suhe mesnine, grumpi, tudi kakšna črna redkvica z bučnim oljem se bo vrjetno dala dobiti, pa domača skuta s čebulo in bučnim oljem in seveda obvezno domač ržen kruh
Juha v prvi vrsti goveja z nudlči (to so rezanci) in gobova z ajdovimi žganci.
Glavne jedi so seveda po izbiri posameznika, zame je ta glavna svinjska pečenka, pražen krompir, pa kakšno dušeno kislo zelje gre super zraven. Drugače boste pa naleteli tudi na velik izbor domačih kolin, če bi bilo to komu zanimivo: krvavice, pečenice, mežarli (to morate obvezno poskusiti), kisla repa, kislo zelje…
Toplo priporočam kot prilogo kuhane sirove štruklje, grejo skoraj k vsaki jedi.
Za sladico pa si privoščite štruklje ali pa palačinke z brusnicami.
To je pač to kar je meni všeč. Boste pa videli, da je jedilni list zares obsežen in bo sigurno vsak našel kaj za sebe. Veliko je jedi, ki sem jih jaz sedaj izpustila (delno tudi zato, ker se že ne morem spomniti kaj vse imajo). Jedilni list je napisan v pristni koroščini in ga boste verjetno težko razumeli, pa kar pogumno vprašajte katerega od natakarjev, saj so zelo prijazni. No sedaj jih pa že tako hvalim, da bi si zaslužila provizijo od njih. Si me pa ob tem spomnila, da sama že dolgo nisem bila pri njih in da bo treba počasi k njim na kakšno kosilce!
Živjo Petra!
Tudi sama sem najprej ko sem videla post najprej pomisila na Marin v Šentanelu. Tam bo res odlično. Ne vem , lai pot do tja vsaj približno poznaš ali ne , v vsakem primeru pa so tudi pri nas še vedno najboljše “stare table” da te vodijo do Šentanela, potem pa Marina ne moreš več zgrešit.
aja, pa tudi na internetu je posebna stran za vas Šentanel (verjetno že veš, ampak vseeno – najlepša slovenska vas)
Tudi jaz za začetek priporočam kakšen mesni narezek, domač sir – podoben kot fetka, je odličen (če ga bodo le imeli).
Za prilogo pa vsekakkor štruklje, in tudi za sladico bi jaz naročila, sladke seveda. Izbira je vaša, razočarani pa mislim da res ne boste. 🙂
LP iz sončne Koroške
Forum je zaprt za komentiranje.