pingui mlečna rezina
Pozdravljeni
Včeraj sem hotela naredit pingui mlečno rezino, vse je šlo v redu, dokler nisem prišla do stepanja smetane, mleka in želatine. Kupila sem želatino v mali vrečki, taki kot je pecilni prašek in jo stresla v 4 žlice mleka, da se je razspustila, nato sem vse skupaj dala v toplo mleko v to mleko pa 1/2 litra sladke smetane , tam piše rastlinska, jaz pa sem dala alpsko ali je bila to napaka? nikakor se mi ni strdila, na koncu sem dobila puter, po vrhu, ostalo pa je bilo mleko, prosim za nasvet. Danes jo bom naredila do konca, prosim povejte kaj sem naredila narobe.
Hvala in lep pozdrav
a ja še to naj povem, da je bila želatina taka kot rjavi sladkor, ko sem jo stresla v 4 žlice mleka, se ni razpustila ampak strdila, tako , da sem jo vzela ven iz skodelice kot kakšen piškot in jo dala v 3dcl mleka , ki sem ga segrevala na štedilniku,nimam pojma kaj je bilo narobe, je pa res da še nikoli nisem delala peciva, ki bi potrebovl želatino
V nedeljo sem premišljevala katero pecivo naj spečem, pa sem se spomnila, da sem si sprintala pred dnevi “pingui”, pogledala v hladilnik, če imam smetano…imam in veselo na delo.
Popolnoma enako kot ti, sem imela malo vrečko želatine, jo dala v hladno mleko -3 žlice in zmešala. Prah se je topil, nato sem malo pogrela preostalo mleko in zmešala skupaj. Želatina je bila raztopljena! Vrečka, ki sem jo imela je bila -če se prav spomnim- rumeno rjave barve- stane pa manj kot 100 SIT- Vmes sem spekla biskvit v zelo namazanem pekaču, da se je lepo odstranil s podloge. Nato je tudi pri meni nastal problem, kajti rastlinske smetane sem imela manjšo pakungo od zahtevane in sicer 0,33 l. V hladilniku pa še pakungo alpske smetane 0,5 l. Kaj naredit? V 15 min. oddaljen Mercator mi ni bilo za it, iz 0,33l bi bilo verjetno premalo kreme, grem kremo delat iz alpske smetane! Zmešala sem mleko s stopljeno želatino s smetano in miksala strašno dolgo. Sem že skoraj obupala in hotela smetano, ki ni bila dovolj “trda” uporabit za sadno kupo, pa sem še vstrajala. Na koncu sem, pa čeprav ne prav zadovoljna s trdoto, to maso le uporabila. Po navodilih sem biskvit prerezala na pol, premazala s čokolado, nato kremo,… biskvit, kremo,čokolado…in dala pekač kar na balkon – ker je bilo hladno- in pustila. Čez slabo uro sem narezala na manjše rezine (za 1x ugriz) in ponudila. Pecivo je bilo kompaktno in zee….eelo dobro.
Sigurno ga bom še večkrat delala, a……vselej res uporabila rastlinsko smetano. Glede želatine pa mislim, da je bilo vse OK.
Zakaj se je tebi Pia strdila takoj, ne vem…Smetana pa verjetno res ni bila več dobra, da si dobila iz nje puter, al pa ne. Kajti takšen puter sem jaz spacala pred cca 2 letoma, ko sem imela vse pripravljeno za kremšnite. Se spomnim, da sem takrat skoraj znorela od jeze in nato lep čas alpske smetane sploh nisem kupila. ( Pa sem takrat pri nakupu bila pozorna na datum – smetana je bila čisto sveza – rok uporabe je bil še zelo odmaknjen)
No tokrat je ratala, a tudi ne tako, kot bi moralo.
Glede tega peciva: toplo ga priporočam vsem, ker je resnično zelo dobro – pa ne komplicirano.
Srečno vsem in lep dan še vnaprej
Alenka
Vsem….Pingui uspe, če se držite recepta. Želatino jaz uporabljam od Ruf-a, pakirana po tri vrečkice, v Mercator centrih, verjetno se dobi tudi v Intersparu ali Leclercu, pa Tuš vem ,da jo ima…večji problem so podeželske trgovinice.
To je tko kot krofi od Tajne…jaz sem se 100% držala recepta in že 3x popoln uspeh in zadovoljstvo in pohvala moža. Tašča in ena sodelavka se pa nista držali recepta – tašča je kot zavestna gorenjka šparala pri rumenjakih in moki, sodelavka je pustila namesto pol ure vzhajati 2 uri in obema se sfižlo.
Kot sem že malo prej napisala, jaz alpski smetani popolnoma nič ne zaupam in vedno uporabljam rastlinsko. Je pa tudi meni že ene 2x nastalo maslo namesto trde smetane, zato alpske niti ne kupujem več.
Torej sladica ni umetnost, samo držite se recepta pa bo….
pozdravljeni
No včeraj pa sem končno dokončala pingui mlečno rezino, res je dobra, a vseeno bi nekaj vprašala. Meni je ostalo skora polovico kreme, pecivo je bilo visoko okoli 3-4 cm, jaz sem pekla biskvit v velikem črnem pekaču, tistem ki je zdraven štedilnika, potem pa sem to dala na polovico, ali bi morla peči v normelnem pekaču 2 plošči, a mi prosim, napišete v kakšnem pekaču se to peče, rada bi naredila to šnito za hčerkin roj.dan, pa bo to odnesla v službo, mora biti lepega izgleda , ne samo dobro, saj pravim drugače je res v redu, prosim, če mi lahko kdo odgovori hvala in lep dan želim
Pia, tudi jaz sem včeraj pekla v velikem nizkem pekaču od pečice, biskvit sem naredila iz 5 jajc (četudi je v dveh receptih iz 6 jajc, v enem iz 3-eh; 6 se mi je zdelo, da bo predebel biskvit, iz 3-eh pa moraš biti kar spreten, da razmažeš, verjetno bi vseeno šlo, saj se meni iz 5-ih jajc zdi še vedno malo predebelo). Kremo sem naredila iz 1/2 l smetane in 3 dl mleka (+želatina), pa mi je ni nič ostalo. Vzela sem srednji pekač (velikosti približno A4, no, tistega steklenega iz Sparovih točk), na dno polovico biskvita (ravno se izide), polovico kreme, čokolado, drugo polovico kreme in druga polovica biskvita. Vse skupaj je kar visoko, kolikor je visok pekač, kakšnih 5 cm. Krema se je lepo strdila, tako da so kocke samostojno stale pokonci, ko sem jih razrezala na cca 5×5 cm. Jaz sem hotela visoko kremo, višjo od biskvita, zato nisem niti pomišljala, da ne bi dala vse.
Verjetno stvar predstave in okusa.
LP Mimi
hojla!
včeraj sem probala pripraviti to sladico, pa se mi ni čisto posrečila. Delala vse po receptu – do zadnje pike. Problem je nastal pri kremi; namreč nikakor se mi ni strdila smetana (rastlinska), ki se jo – kot je navedeno v receptu – dolije v mleko z želatino. Zato me zanima, ali najprej smetano posebej stepate in nato vanjo počasi vlivate mleko z želatino; čeprav v osnovnem receptu piše, da smetano vliješ v mleko… nisem prvič delala z želatino in so mi doslej tovrstne sladice, ki vsebujejo tudi želatino, lepo uspele. zato bolj izkušene lepo prosim za natančnejše pojasnilo; zadevo sem kolikor toliko “rešila” tako, da sem kremo prelila (dobesedno) na prvo plast biskvita in postavila v zmrzovalnik za nekaj časa, dodala čokolado, ki mi je ni uspelo razmazati (se mi je pogrezala) po beli kremi; spet postavila na hladno in šele nato dodala še drugo plast kreme, biskvit in prekrila s preostankom čokolade… na srečo je bilo samo za domačo uporabo, saj če bi želela presenetiti goste, bi mi to definitivno uspelo… he, he… razrezati se je sicer še dalo, pri prenosu na krožnik pa je bilo bolj podobno kakšni ponesrečeni potički v otroškem peskovniku… sicer pa prijetnega okusa… se opravičujem za dolgoveznost in upam, da mi bo kdo znal namigniti, kje sem zgrešila?
pozdravček vsem in prijeten dan…
Moram reči, da sem gledala 3 različne recepte za tega pingvina. Biskvit sem naredila po svoje (5 jajc, glej zgoraj), žal nisem imela kakava, dodatno sem ga navlažila z mlekom. Za kremo sem izbrala tista navodila, ki narekujejo raztopljeno želatino v stepeno smetano, količine pa iz tega recepta (1/2 l smetane, 3 dl mleka, 10 g želatine). Stepanje želatine se mi je zdelo sumljivo.
1 dobro žlico mlete želatine v granulatu sem dala nabrekat v kovinski lonček v malo mleka, npr. 1/2 dl. Glede mleka: na začetku sem odmerila 3 dl mleka in ga sproti razdeljevala med želatino in smetano, dokler nisem vsega porabila. Smetano sem posebej stepla (doma sem imela 0,33 dl rastlinske smetane in 0,25 mlečne, oboje sem še nestepeno zmešala skupaj in stepala). Med stepanjem sem počasi prilivala malo mleka. Posebej sem dobro pogrela še kakšen 1,5 dl mleka. Počasi sem ga zlivala k nabrekli želatini (mleko ne sme biti vrelo, lahko je precej toplo) in mešala. Želatina se še ni čisto raztopila, zato sem vse skupaj malo pristavila nazaj na ogenj (vendar ne preveč, vmes sem odstavljala). Ko je bila želatina v mleku čisto raztopljena (vidi se tako ali tako nič), sem jo malo ohladila in počasi med stepanjem vlivala k smetani. Jasno je, da če vliješ k smetani pretoplo tekočino, ne bo dobro. Sproti se mi je ohlajalo, smetana je ves čas ostala mehko stepena. Sama rastlinska se sicer zelo trdo stepe, vendar tokrat sem jo stalno zalivala, tako je ves čas ostala kot mehko stepena alpska smetana. Imela sem pripravljen še kremfiks, vendar sem nekako verjela, da bo želatina dovolj prijela, zato ga nisem uporabila. Ko sem polovico kreme vlila na biskvit, sem jo lahko še malo razmazala. Če bi imela dovolj velik zmrzovalnik, bi pekač vsaj za 5 minut dala noter. Čokolado sem imela stopljeno in malo ohlajeno. Z žlico sem začela na smetano risati tanke črte, tako da se je čokolada sproti strjevala. Nastajala je vedno bolj gosta mreža, na koncu se ni več videlo skozi. Vzela sem “samo” 20 dag čokolade in 5 dag masla (v receptu je 30 dag čokolade in 10 dag masla), tako sem porabila kar 2/3 čokolade. Glede na to, da je bila čokolada že strjena, sem čez lahko vlila drugo polovico kreme in položila biskvit. Za preliv na vrhu mi je sicer ostalo manj čokolade (dodala sem še malo olja), vendar nič zato.
Rezultat: v 5-ih urah v hladilniku se je vse lepo strdilo, narezala sem lepe kocke 5x5x5 cm (primerno tudi za goste). Čokolada v sredi je bila nekje kot plast, nekje bolj v kepah, otroci so seveda z veseljem brskali ven ravno te kepe. Smetane nisem nič sladkala, za nesladke odrasle je v redu, za otroke bom naslednjič smetano vseeno malo osladila. Naslednji dan je bilo seveda še bolj dobro, ko se je biskvit enakomerno navlažil.
Dolg post, enostavna priprava (ko imaš prvič že za seboj, prvikrat sem tudi jaz eno uro prekladala iz ene sklede v drugo…)
Lep pozdrav in dobre pingvine, Mimi
Ps. Tale tema naprej in nazaj je postala nepregledna, če kdo želi tole poskusiti, bom prekopirala še celoten recept.
Čokoladni pingvin (mlečna rezina Kinder Pingvin)
Biskvit:
6 jajc
15 dag sladkorja
16 dag moke
1 pecilni prasek
3 dag kakava
3 žlice vode
Krema:
3 dl mleka
5 dl smetane za stepanje
1 dag zelatine (1 vrečka)
Preliv:
30 dag jedilne čokolade
10 dag masla, malo mleka
Stepemo sneg, dodamo sladkor, dodamo vse ostale sestavine, malo premesemo in damo v pečico za okrog 15 minut na 180-190°C.
Smetano stepemo, zelatino namočimo v malo mleka in jo nato stopimo nad vodno soparo, ostalo mleko stepemo skupaj s smetano. Na koncu dodamo se zelatino in se malo stepamo, nazadnje postavimo v hladilnik.
Jedilno čokolado stopimo z mlekom in margarino. Biskvit prerezemo na pol, nanj damo pol smetanove kreme, čez polijemo 1/3 malo ohlajenega preliva, pokrijemo z drugo polovico kreme. Čez vse to položimo drugo polovico biskvita, prelijemo ostali preliv in za 3 ure v hladilnik.
hojla!
najlepša hvala za dodatno pojasnilo! delala sem po receptu, ki ste ga tudi vi navedli. Smetana se mi ni in ni stepla, kot sem že povedala… se je pa čez noč vpilo v testo in prijetno ohladilo, tako da je bilo včeraj popoldne povsem “normalno”… dalo se je rezati na poljubno velike koščke, užitno in sočno…
hvala še enkrat…
Holja ljubitelji pinginove mlečne rezine 🙂
tudi sama sem se jo včeraj spravila delat in bila presenečena – uspela je čudovito! Pravzaprav boljše sploh ne bi mogla – res, bila je praktično popolna.
Morda bo moj način priprave komu prišel prav…..
Delala pa sem takole:
BISKVIT:
2 jajci
12 dag moke
ščep soli
3 žlice sladkorja
4 žlice kakava
0,5 – 0,8 dcl mleka
1/2 pecilnega
stepeš sneg s soljo, dodaš sladkor in miksaš do zelo kompaktne mase. Postopno dodajaš rumenjake in kakav, nato presejano moko s pecilnim in ročnim mešanjem dodajaš mleko.
Vlila sem v kvadratni pekač okoli 40×25 cm na peki papir in pekla 15 minut pri 180 stopinj.
To je bila samo prva plast biskvita(spodnja), speči pa moraš še zgornjo, ki jo narediš iz enakih količin in sestavin kot prvo (da na koncu lahko pokriješ celotno pecivo.
Zaporednje plasti si je sledilo tako kot vedno:
temen biskvit
mlečna krema
plast čokolade
mlečna krema
temen biskvit
Krema mi je naravnost odlično uspela, danes pa je bilo pecivo še boljše, ker se je lepo navzelo okusa.
Kremo sem delala takole:
-3/4 rastlinske smetane (prvič sem kupila in uporabljala rastl. smetano Meggle, ki je manj mastna (28% m.m.) in se je lepo zmiksla)
-1 šlag pena Dr. Oetker z manj kalorijami
-okoli 15-18 dag mletega sladkorja
-3 dcl mleka
-3/4 vrečke želatine v prahu (vrečka drži 35g)
-500g pasirane skute (puste)
Pekač je res velik zato sem potrebovala tudi veliko kreme. Pecivo je bilo temu primerno visoko (okoli 7 cm) in bogato s kremo.
Želatino gladko razmešamo v 1 dcl vode, pogrejemo 1 dcl mleka in ko je toplo vanj zamešamo želatino tako da ni grudic, potem dodamo še ostala 2 dcl mleka in odstavimo s plošče. Premešamo in pustimo stati da se ohlaja.
Trdo stepeš smetano, na koncu dodaš 12 sladkorja v prahu. Posebej stepeš šlag peno po navodilu z vrečke in jo dodaš smetani. Potem z mikserjem gladko razmešaš pasirano skuto s preostalim sladkorjem v prahu (nastane gosta krema) in potem k temu zliješ mlekoz želatino (če se je ohladilo, da je vsaj mlačno). Spet gladko razmešeš z mikserjem.
Na koncu pa še to skutno-mlečno maso vliješ v posodo s smetano in šlag peno in dobro in enakomerno premešaš.
Potem sem maso postavila v hladilnik (je je bilo kar precej) in se spravila pečt oba biskvita.
Spečeš ju po navodilih zgoraj – vsakega posebej!!
Za čokoladno plast v sredini pa sme naredila takole:
V kozici raztopiš 20 dag Manner temne kuverture ( to je najboljša čokolada za oblive piškotov, pripravo pingvin rezin ipd., vsaj po mojih izkušnjah – do sedaj sem jo zasledila samo v marketih Tuš, tam kjer so pecilni praški in ostalo za peko).
Dodala sem 5 – 7 žlic smetane, ki mi je ostala od 1l tertrapaka. Nato sme to segrevala na najvišji stopnji plošče kakšne 3 minute, potem znišala na povprečno vročino, dolker da je bil obliv lepo tekoč. Kozico sem postavila v hladno vodo in malo mešala, da se je malce ohladilo.
Oba biskvita sta pečena. Na dno položiš prvega in daš naj polovico krmee ter jo lepo poravnaš. Nato sem, tako kot MimiNovak piše v zgornjem postu, žlico zajemala čokoladni obliv in ga vleka v nitkah po mlečni kremi. Ko sme na ta način porabila vso čokolado, sem te “nitke” z žlico previdno razmazala. Zelo lepo je uspelo, saj se mi krema ni “vdirala” ker je bila že dovolj kompaktna.
Čez to sledi še druga polovica kreme in čez še drugga biskvitna plošča.
Za zgornji obliv mi je zmanjkalo čokolade, tako da smo ostali brez, sem pa zato potrosila s kakavom.
Nato je cel pekač romal v hladilnik in to je to! 🙂
Ne se ustrašit, biskvitne plošče niso visoke – kvečjemu 1-2 cm.
Danes sem imela na obisku kolegico in ji postregla z vročim kakavom in tole pingui rezino. Povedala sem ji, da sem poskušala speči tisto kinder pingvin rezino, ki jo vsi tako obožujemo.
Potem ko jo je poskusila, sem jo vprašala, če ima podoben okus. In kaj mi je rekla: “Še boljša je!! Ali mi lahko daš recept?….Čeprav, če dobr premislim rajši ne, ker potem bom to vsak teden pekla!” :)))
Nam je blazno všeč, in jo bomo vsekakor še pekli. Pecivo se da krazno rezati na rezine, jaz sem dobila iz tega pekača 15 rezin takšnih dimenzij, kot je recimo kremšnita (tudi enako visoke so bile). Če pa bi kater raje nižje, potem predlagam da pečete biskvite v ta velikem pekaču od pečice ( v tem primeru pa priporočam da vzamete 3 jajca za en biskvit in sorazmerno povečate količino ostalih sestavin v biskvitu) in tudi nanje mažete kremo in čokolado. Brez skrbi, čisto lepo bo šlo, saj je krema dovolj kompaktna!
Po želji pa pecivo še po vrhnji biskvitni plošči obljijete s čokolado.
Medtem ko sem pisala, sem se sladkala s tole rezino. Čudovito! In hval tudi vsem ostalim ki ste prej zapisali svoje izkušnje s peko tega peciva, verjetno mi z vašimi zapiski ne bi tako dobro uspelo!
LP, zala
Forum je zaprt za komentiranje.