Šampinjoni
Pozdravljene-i!
Rabim malo vaših nasvetov in prosim, če mi katera- kateri pomaga- svetuje. Ker mi v kleti veselo rastejo šampinjoni in jih bo občasno preveč, bi si jih rada shranila v slanico, da bi bili takšni, kot jih lahko kupiš. Če ima kdo s tem izkušnje, prosim za nasvet. Iz skrinje mi niso preveč všeč, vseh pa tudi ne bi dala v kis, ker bi jih rada imela še za razne omake- pizze. Pa tudi za vsak drug recept bom hvaležna. LP
Evita,hej! Ti pa res nisi od muh. Rada bi ti pomagala,toda z vlaganjem gobic nimam prevec izkusenj.
Prepisem ti iz moje knjige.Upam,da velja za vse gobice.
Izberemo majhne trde sveze pobrane gobice.Dobro jih operemo v slani vodi.Prekuhamo jih v vecji kolicini slane vode,stresemo na reseto in dobro odcedimo.
Kis,malo soli,muskatni cvet,zrna popra in cvet kopra prekuhamo in se v vroci kis damo gobice,odstranimo z ognja in ohladimo.Gobice damo v steklene kozarce,prelijemo z ohlajeno tekocino(od prej),dobro zapremo (pergament,celofan) in shranimo v suhem,hladnem in temnem prostoru.
Tu ni navedenih nobenih kolicin.Tudi bi ti rada naredila samo v slanici,tu je pa se kis.
Tudi v moji drugi knjigi je samo v kisu.So pa te kolicine.
1 kg gobic,2 dag soli,1 l vode,2 zlici navadnega kisa(tega damo v vodo,ko prvic kuhamo gobice),1/2 l navadnega kisa in zacimbe.
Jaz ne bi komplicirala.Skuhala bi jih v slani vodi in zalila s prekuhano osoljeno vodo;zaprla. Poskusi en kozarcek in bos videla,ali se bo pokvarilo.
Lp Babi
HY evita
pusti jih nekaj , da dorastejo , SPANIRAJ , ter shrani v skrinjo ,
čudovita jed , za nenapovedan obisk , ker lahko še istočasno
pečeš -pomfri . Kar se pa -gob,kot gob ,tiče in ti ni všeč slanica
in kis- blanširaj , ter shrani v skrinjo .
P.S.
Za v skrinjo , lahko tudi gobe v omaki – BREZ SOLI !!!
Če ne bi veljalo -bi sedaj , težko pisal , (max. -2 meseca)
OGI
HY EVITA
Ne rabiš pasteriliziranja , če si se odločila za kis ali slanico , jih tople
vstaviš v kozarce , odvisno od sistema vlaganja , lahko jih malo prevreš ,
ali pa surove – gobe , da ne bo pomote , zaliješ , v kozarcih pripravljene
s slanico ali kisom -prevretim , razmerje – kis -voda , icer piše na etiketi ,
priporočam pa 1/3.5 -4 ,plus začimbe .
L. P. OGI
Forum je zaprt za komentiranje.