Marmelada iz “kruhomata”
Če slučajno koga zanima – včeraj sem se končno lotila še preizkusa z izdelavo marmelade v kruhomatu.
Torej recept je takšen:
400 g pomaranč
100 g limone
200 g želirnega sladkorja “vinercuker”.
Pomaranče in limone sem olupila (je bilo sicer precej odpadka, ampak nisem hotela reskirati z belo lupinico). Pomaranče sem nato narezala na kolesca in jih kar tako na približno zatrgala na košče. Pri limonah sem vzela samo “meso” – nič kožic okoli krhljev.
Vse to sem dala v kruhomat in dodala še malo manj kot 200 g sladkorja. Na programu za marmelado je kruhomat najprej “mešal” zadevo kakšnih 15 minut potem pa še malo manj kot eno uro “pekel” marmelado. Skratka nič stanja za štedilnikom. Iz te količine sem dobila dva lončka marmelade, ki je prav lepo čvrsta in ima še tako super strukturo za povrhu – koščki niso celi, pa tudi čisto razpadli niso. Prav prijetno pogreni in ni presladka. Da ne govorim o lepi barvi ;-). Naslednjič bom notri dodala še kakšno aromo, to je bilo tako za prvič za preizkus ali zadeva deluje.
Mislim da je kruhomat več kot uporaben za pripravo marmelade, saj jo lahko narediš večkrat pa po malo in zato lahko “šparaš” pri sladkorju (ni bojazni da bi se pokvarila, ker jo prej zmažeš). Dopade se mi to, ker ni nobenega dela takorekoč – razen priprave sadja.
LP
d.
Jaz sem marmelado naredila ze dvakrat in sicer kar iz zamrznjenega sadja, ker drugega zdaj ni dobiti (lupljenje kožic s pomaranč se mi pa nekako ne da delat – se mi zdi, da je to kar mukotrpno delo, kaj?), in je bila zelo dobra. Enkrat sem naredila iz malin, vendar je bila pretrda, tako da moram naslednjič doliti še malo vode, enkrat pa iz višenj, vendar sem to zadnjo kuhala (pekla) dvakrat, ker po prvem kuhanju še ni bila dovolj strnjena, višnje so se mi zdele pa še pretrde. Nisem pa dodajala nič želina, le vodo in sladkor.
Helena
Helena, jaz sem pomaranče kar tako – zelo na debelo olupila z nožem in je šla bela kožica že tako in tako stran – potem samo še narežeš na kolesca in še vsak kolešček na štiri dele /saj koleščki že sami razpadajo/. Limono sem prav tako zelo na debelo olupila z nožem in sem samo iz krhljev ven postrgala sredico – čisto enostavno, ne vem če si predstavljaš – v bistvu začne limona že kar sama razpadati ko jo tako na debelo olupiš. Vsa priprava ti ne vzame več kot 10 minut časa.
lp
d.
Po moje bi slo – imam tudi sama v planu nnaresti iz gozdnih sadezev. Je pa tako, da ostanejo zrnca (maline) in ce tega ne marate, potem raje ne delat iz gozdnih sadezev. Mene ne motijo, zato pojem tako marmelado.
Pri malinah sem dala 400 g malin in 200 g sladkorja (pri višnjah sem naredila enako, pa se mi zdi malenkost presladka, tako da bom anslednjič dala 450g:200g), po moje pri gozdnih sadezih das enako. Pri malinovi marmeladi sem vode dala premalo, le 3 čajne žličke, pri višnjevi pa okoli 0,5 dcl, pa je ok. Naslednjič bom pri malinovi dala kar nekaj več, pa sproti bom gledala, če je treba še kaj doliti.
Sem pa sadje najprej odmrznila, potem šele dala kuhat.
Helena
Forum je zaprt za komentiranje.