Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika MARMELADA V TRGOVINI

MARMELADA V TRGOVINI

Vem, da so domače najboljše, ampak mene zanima katera je vam naj…viz trgovine. Meni je zelo všeč domača slivova z rumom, ampak trgovinska pa nobena nima ruma, ali pa se nemara motim?.

Mislim, da se je včasih dalo dobiti neke marmelade s alkoholnim deležom………..

Drugače pojemo malo marmelade, največ v piškotih, najraje pa imam od Darbo (kupim čez mejo) ali pa Eta…domača mešana ali višnjeva sta mi naj………

Jaz sem lani v Avstriji, pri Hoferju kupila marmelado iz eksotičnih sadežev z mareličnim brandijem. Drugače pa. če že kupim marmelado, kupim tisto z manj ali brez dodanega sladkorja.

lp Majuška

Jaz sem tako jezna zaradi marmelade. Lani sem prvič skuhala krasne domače marmelade, vsake malo. Ribezovo, slivovo pasirano, slivovo s celimi slivami, breskovo. Mama mi je dala še svojo marmelado iz hrušk viljamovk. Poezija, ko pogledaš polico. In moji? S stisnjenimi zobmi kupujem marelično marmelado, tisto navadno v plastični posodici, včasih je bila samo avstrijska. Je čisto gladka kot žele. Ob mojih marmeladah se otroci spakujejo, da imajo koščke, pikice od malin in ribeza se jim obešajo na zobe in rebra, lupine so bljak… in saj ostalo sami veste.
Res sem žalostna zaradi tega, pa nič ne pomaga. Mogoče bom drugo leto tudi jaz tako prepasirala ribez in breskve, da bo ostal samo žele. Ali lahko potem tisti ostanek “skuham” v marmelado zase? Tudi moja pasirka je bolj slaba. Ali pa se sploh ne bom več trudila, naj se grejo solit s svojo avstrijsko marmelado.
Taška, žal mi je, če sem spremnila temo iz trgovinske v domačo.
Pozdrav, Mimi

Mi imamo radi bananino, doma narejeno, če pa jo kupim so pa zelo dobre od Ete, marelična in borovničeva.

lp

Mimi, tole me je pa nasmejalo ;-)). Koliko truda pa nič učinka a ne? Je vsaj zadovoljstvo ob pogledu na lepo polico zadosti veliko? Najbrž ne odtehta stanja pri štedilniku :)).
Jaz včasih naredim kakšen džem (al kako se reče) in ga potem razdeljujem prijateljicam za rojstne dneve ali pa za novoletna darila. Tam je navdušenje zagotovljeno.

No, da bom še dodala svoje glede kupljenih marmelad – če že, kupim takšno z manj skladkorja (Natreenove recimo so mi čisto v redu), ampak to zelo redko. Načeloma so mi vse presladke. Aha, enkrat sem v Leclercu kupila eno iz agrumov, vendar ne vem več znamke, tista je bila super. Ampak takšne marmelade ne prodajajo nikjer drugje, zato mi je malo težko dostopna.

Mimi prosim za recept za marmelado iz hrušk.

Jaz raje sežem po marmeladi s sladkorjem (seveda čim manj), kot z dodanimi umetnimi sladili.

Umetna sladila me zelo motijo v pijačah. Na veliko reklamirajo “brez dodanega sladkorja”, sama pijača pa je tako sladka, da se kar lepi …

Hej!
Od nasih marmelad imam najraje Etine z oznako manj sladkorja,vec sadja.
Od tujih pa angleske ali siciljske marmelade iz agrumov.

Zanimivo,kako imamo razlicne okuse.Jaz v marmeladah ne prenesem arome ruma,zato pa kaksnih zbic,kardamoma,ingverja pa.

Sicer jih malokdaj kupim,ker delam sama.

Mimi,kar spasiraj in tisti ostanek lahko zamesas med sadje(zate) in uporabis za novo marmelado.Jaz tako naredim,ko delam kutin zele .
Pocakaj se malo.Ko je bila hci v Ljubljani,so vsi zvarki,vlozeno sadje in marmelade odhajali z njo.Studentska druzba je sproti vse pojedla.:))Babi

Hvala Babi, bom res tako naredila. Drugače pa – res čakam na pubertetniško lakoto. Mogoče je že na vidiku, naš sin je zadnjič izvolil jesti borovničeve mafine s čokolado, dobila sem celo dovoljenje, da jih še kdaj naredim. Mogoče je bilo pa to samo zato, ker sem jih podtaknila kot malico na smučišču, takrat bi menda tako pojedel karkoli.

Ljubljančanka, žal mi je, marmelado iz hrušk je delala moja mama in ne jaz. Vendar menim, da ni kaj posebnega, jaz bi jo naredila kot vsako drugo. Hruške se seveda olupi, vem, da jih mama ni pasirala, samo tako dolgo kuhala, da so same razpadle. In tisti koščki, kolikor niso, so za naše otroke že preveč, meni pa se zdijo imenitni. Mama je sicer še stare šole in je gotovo kuhala zelo dolgo na štedilniku na drva, glede sladkorja pa je le nehala z razmerjem 1:1 in ga sedaj daje precej manj. Pri viljamovkah je vedno problem, da so same po sebi zelo sladke, marmelada je temu primerno še bolj, zame preveč. Marmelado sem zaenkrat in bom v bodoče kuhala po nasvetih Babi, vpiši v iskalec, več postov je. Na kratko, da boš vedela, kaj iskati: kuha se manjša količina (1/2 do 1 kg sadja), raje v dveh širokih kozicah (da hitreje želira), sladkor se pogreje, preden se doda (da ne ohladi mase), razmerje sicer odvisno od sadja, vendar čimmanj sladkorja (npr. 30 dag na 1 kg sadja), sadju, ki težko želira, dodaš malo ribeza ali kislo jabolko, ker imajo veliko pektina, Babi ne dodaja nič Želina, jaz ga za bolj sigurno sem, vendar pol ali trikrat manj, kot piše na vrečki (Želin kot čisti pektin v prahu, ne želirni sladkor). Proti koncu lahko dodaš malo limoninega soka (tudi kot pomoč za želiranje) ali drugih aromatičnih začimb (rum, klinčki, cimet so najbolj običajni).
Lp Mimi

Draga Mimi,
si spreševala, kam z ostankom po pasiranju, jaz prilijem malo vode na to
goščo in še enkrat spasiram, pogrejem do vretja in takoj v steklenico. To
je uporabno kot sirup.

lp E.

Hej,Ljubljancanka!
( Vedno se spomnim na pesem mojih mladih let Hej,Ljubljancanke!)

Tu je recept za hruskovo marmelado.Jaz je ne kuham;mislim pa,da je recept v redu,le sladkorja je ogromno.Dobro bi bilo narediti iz bolj kiselkastih hrusk(poznam viljamovke in konferansje; pozne sorte)

1 kg ze ociscenih in olupljenih hrusk
1 vrecka zelina
5 nageljnovih zbic
1 koscek cimetove skorjice
1 kg sladkorja

(Jaz ne bi dala toliko sladkorja. )

Na majhne koscke narezane hruske pokapljamo s sokom ene limone,da ne potemnijo in damo kuhati z vsem ostalim na zelo mocan ogenj .Pogret sladkor streses malo kasneje.Ce das zelin,se ravnaj po navodilih.

Tu pise,da na koncu lahko dodas se 5 zlic hruskovega zganja,ki poudari hruskov okus.

Pozdravcek Babi

hruskovo marmelado sem jeseni prvic delala. sladkorja sem dala dobre 1/2 kg na 1 kg ociscenih hrusk.cisto dovolj,imas prav,babi! zelina pa jaz ne dajem v marmelade. lp petra

Petra,
pa ti je marmelada res dobro zelirala? Ker ko sem iskala enkrat recept, ga nisem nikjer nasla, edino komentar, da hruske ne vsebujejo dovolj pektina.

mogoce malo manj,ampak je bilo cisto o.k. na splosno v marmelade ne dajem zelina-pa ga se v to nisem. naredila sem potem se mesano-hruske in slive-ta je bila pa cisto “normalna”. lp petra

Babi, ponovno hvala za recept in drobne dodatke, ki okus izboljšajo in oplemenitijo. Zanimajo me ravno tisti dodatki, ki postavijo piko na I. In seveda izkušnje so tudi dobrodošle. Splošnih navodil za razne marmelade je veliko.

Pred leti je na sosedovem vrtu bogati obrodila hruška (pravijo, da je viljamovka) in nekaj hrušk sem dobila in iz njih naredila marmelado. Na 1 kg hrušk (olupljenih in narezanih, v resnici so bile hruške zelo zrele in jih je bolj pravi izraz “obrezati”) sem dala 1/2 kg želirnega sladkorja. (v trgovini se dobi želirni sladkor od različnih proizvajalcev in izbrala sem tistega brez E-jev) Drugih dodatkov in začimb nisem dodala. Z rezultatom nisem bila zadovoljna, ker je bila marmelada preveč tekoča. Verjetno bi jo morala dlje časa kuhati, tako kot so to delali v starih časih, da bi se bolj pokuhala in zgostila. Poleg tega pa je marmelada po več kot pol leta spremenila okus oziroma dobila priokus (zame neprijeten). Za priokus krivim želirni sladkor, čeprav ne vem ali upravičeno ali ne. Še vedno ne vem, kaj sem delala narobe, ker želirni sladkor (v enaki embalaži) uporabljam kar pogosto in do sedaj nisem zasledila podobnega neprijetnega priokusa.

Mene pa zanima, kako se naredi bananina marmelada?
Vnaprej hvala za recept.

LP
Pikica

mimi, če maš probleme s preveč marmelade, se priporočamo! :)) mljask!
lp

Hej!

Ker sem “stare sole”,se nisem uporabila zelina.Je pa res,da meni marmelade zelo hitro zelirajo.Moram prav paziti,da se mi ne zgosti prevec.
Hruske nimajo veliko pektina,zato je tisti limonin sok ze nuja.
Jaz si z njim vedno pomagam.Tudi cesnjevo marmelado tako naredim.
Ko bos naslednjic kuhala iz hrusk,naj ne bodo prevec zrele in mislim,da bi trudi rdeci ribez pomagal zelirati. Hruske dozorijo kasneje,zato si nakaj ribeza spravi v zamrzovalnik.Jaz ga imam vedno za marmelade nekaj na zalogi. Lep pozdrav Babi

Deklice, vkuhajte hruške raje kot kompot, za marmelado je vendar dosti drugega sadja. Ko serviram hruškov kompot, ga garniram z ribezovim marmeladnim kupčkom na porciji, brusnicami itd., da je sprememba…
Kaj mislite ???
lp E.

Hej ,saj ni treba kompot!
Se boljse je,ce polovicke hrusk samo malo zdusis v mesanici malo belega vina,zacimb in nekaj kapljic limomine lupine.Gor pa brusnice ali ribez ali visnje. :))) Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close