Čičerika
Načeloma jo lahko pripravljaš kot vsak fižol:
– v juhi
– priloga (kuhana čičerika, malo zabeljena ali v omaki)
– v solati (kuhana čičerika, solatna polivka, lahko dodatki po želji za kakšno sestavljeno solato)
– v enolončnici.
Tako jo pripravljam jaz. Na forumu sem brala, da se jo lahko pripravi tudi kot kikiriki za grickanje.
LP Mimi
zelo dobro, ce imas rada malce indijskega pridiha, je tudi takole:
ciceriko namocimo cez noc, da se napihne. Potem speremo in skouhamo do mehkega.
Na malce olja preprazis strt koriander, kumino, malo soli in malo moke. Pocakas, da voda izpari in primesas kuhano ciceriko. Dodas malce paradiznikove mezge in curryja. Zelo dobro!
lp minka
Lepo pozdravljene(i)!
Že kar nekaj dni nazaj sem prvič zajadrala na ta forum, sicer sem redna bralka in občasna dopisovalka Starši staršem. Zdaj skoraj vsak dan pokukam tudi sem gor, kaj kuhate za kosilo in za kakšno zanimivo dobroto zvem čisto na novo, pa ,da ne govorim o prijaznih postih od Babi, ki jih zmeraj rada preberem.
No danes imam preden se spravim h kuhi nedeljskega kosila ravno toliko časa, da zapišem še nekaj zraven k čičeriki, ki jo tudi mi večkrat jemo na zelo različne načine. Eden od njih so
ČIČERIKINI OCVRTKI
300 g čičerike ( namočene čez noč in potem skuhane do mehkega)
7 žlic olivnega olja
2 veliki sesekljani čebuli
1 žličko mlete kumine
2 strta česnova stroka
3 do 4 sesekljani sveži žajbljevi listi
3 žlice sesekljanega peteršilja
1 jajce
noževa konica pec. praška
kuhano čičeriko z malo tekočine zmeljemo v rahlo kašo, na olju popražimo čebulo , dodamo kumino, česen, žajbelj , peteršilj;
V skledi zmešamo čičerikino kašo, čebulo z začimbami, dodamo jajce, kakšne 3 žlice moke, obilno poramo, solimo…nato delamo majhne polpetke z žličko, povaljamo jih v moki in ocvremo.
Pojemo jih lahko tople, še večkrat pa jih jaz ponudim hladne kot prigrizek ob pivu za goste….
Grki jim rečejo REVYTHOKEFTETHES, smo nekaj krasnih mesecev preživeli tam in se jih naučili…….
Lepo nedeljo vsem!!!
Tatjana
PS: V Ljubljani sneži kot za stavo!
Hej,Tatjana! Hvala za prijazne besede in mnjami recept.Ciceriko imamo radi,da o zetu ne govorim. Mislim,da nam je pred leti njegov pijatelj- ciprski Grk nekaj podobnega ponudil .
Pri nas rosi,a disi po snegu v notranjosti.Res zavoham,ko v planinah snezi.To je pa tudi vse,kar imamo na obali od snega. Lepo nedeljo Babi
Zasledila vceraj v casopisu in bom naredila danes za vecerjo. Menda izvira ta jed iz osrednje Italije:
Polenta s ciceriko in gorgonzolo
200 g kuhane cicerike
polenta
1 cebula
gorgonzola
Polento skuhamo (bolj mehko), vanjo zamesamo kuhano ciceriko ter na ol. olju preprazeno nasekljano cebulo. Ko je se vroce, zamesamo notri nadrobljeno gorgonzolo in pustimo, da se stopi. Takoj postrezemo.
Zraven pase menda golaz, ali pa se je kar tako. Jaz bom “kar tako”, brez cesa drugega, ker se mi zdi, da je jed ze tako dovolj nasitna. Me prav zanima, kako bo izpadlo – vam jutri porocam, ok?
Lp, Ursa.
Kot receno sem to vceraj naredila za vecerjo. Izpadlo je kar v redu, sem pa imela neko mlado cebulo, ki je bila precej sladka, tako da je vse skupaj vleklo na sladko, ceprav je gorgonzola slana in sem zraven se solila. Mislim, da bom naslednjic raje zamenjala cebulo s cesnom, ki bolj pase zraven k okusu cicerike.
Forum je zaprt za komentiranje.