Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Gustin ali moka

Gustin ali moka

no, gustin ali moka? To je sedaj vprasanje. Kaksna je sploh razlika?

Govorim na pamet (oz. pišem):
Predvidevam, da je Gustin čisti jedilni škrob, medtem, ko je moka pač moka, kjer se poleg škroba nahajajo še beljakovine pa minerali in vitamini, pač odvisno od njenega tipa in vrste.

Jaz dam ponavadi za kakršonkoli pecivo -biskvit: 1/3 gustina in 2/3 moke. Potem je biskivit bolj mehek, ‘puhast’,… Gustin daje nežnost biskvitu. Za ostale funkcije pa ne bi vedla.
lp

Gustin je odličen za zgoščevanje raznih omak – zelenjavnih, tahitrih zrezkov v omaki…žlička ali dve gustina razmešanega v mrzli vodi ali mleku vmešaš v jed, prevreš, in imaš zgoščeno juho ali omako. In nima okusa po moki. Včasih malo presleparim na ta način tudi puding – količinsko. Ker pol litra je tako malo, liter včasih preveč… Pozdrav!

Bubba, točno tako: jedilni škrob naredi testi bolj rahlo !!!
zaato ga je pri biskvitih ( zlasti za rulade) OBVEZNO treba kombinirati z moko!

Tole za puding je dobra ideja. Bom kdaj poskusila.
LP Mimi

Mimi, naj še jaz dodam mojo “izkušnjo”…
Sicer ponavadi sploh nimam doma koruzne moke, a sem jo enkrat mimogrede kupila, da bi jo poskusila dodati v kruh. Pa vidim na škatli recept za “Baby food” in jaz to preizkusim (pogrešamo npr. Čokolino) in skuham po navodilih (postopek kot za puding) in dodam še čokolado, saj sicer najmlajši verjetno ne bi jedel, ker ne obožuje mleka in dobim iz tega enkraten čokoladen puding. Ker tu pri nas sploh ne poznajo pudingov, kot je npr. Royal ali kaj podobnega, smo bili tega “odkritja” zelo veseli :o) In potem sem kupila še koruzni škrob, saj je to glavna sestavina vsakega pudinga iz vrečke in moram rečt, da temu domačemu pudingu prav nič ne manjka, razen raznih E-jev in barv :o)
Je pa res, da vprašanje kako bi uspel kakšen vanilijev puding, saj se mi zdi, da čokolada, ki jo vmešam na koncu naredi tudi tisto pravo “konstitucijo” pudinga.
Vsak dan se naučimo kaj novega :o)
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Jaz Gustin uporabim tudi za vročo čokolado. V mleko zakuham gustin, sladkor in čokolado, da dobi tudi gostoto in potem spominja na cio-bar, ki pa je predrag in tako malo ga je v eni vrečki.

gustin uporabljam pri kitajski hrani….npr.kislo-sladka juha ipd. lp petra

Vladka,

a lahko napišeš recept za ta domači puding?

Nina, delala sem kar po navodilih z embalaže koruzne moke, kjer je napisan recept za tako imenovano “baby food” in sicer:
Zavri 250 ml mleka, dodaj sladkor po okusu;
3 čajne žličke koruzne moke zmešaj z malo mleka in to vlij v vrelo mleko;
ob stalnem mešanju kuhaj še 2-3 min.
Nato sem odstavila z ognja in notri vrgla jedilno čokolado kar v kosu in mešala še toliko časa, da se je ta raztopila.
Naj še enkrat dodam, da sem naslednjič potem poskusila enako še s koruznim škrobom in je uspelo enako. Je pa res, da so otroci rekli, da je bilo prvič boljše, a takrat so jedli puding topel, ko sem ga kuhala s škrobom, pa sem ponudila hladnega.
Moram enkrat za hec skuhati obe varianti, da vidim, če je sploh kakšna razlika v okusu…
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Super, bomo poskusili.
Gustin in prašek za puding sta res podobna. Jaz vročo čokolado delam z žličko čokoladnega pudinga in žličko čokolade v prahu, sin jo obožuje.

Še eno vprašanje glede moke in Gustina. Pred leti sem prvič delala kremšnite, vanilijeva krema mi je čudovito uspela, se strdila, lepo rezala. Zadnjič (kot veliko bolj “izkušena” seveda) sem ponovno naredila kremšnite po istem receptu. No, da skrajšam, pojedli smo jih z žlico iz pekača. Prisežem, da je bil isti recept. Po razmisleku sem prišla do edine razlike v pripravi. Recept je zahteval 8 žlic moke. Prvič sem res dala 8 žlic moke, drugič sem hotela narediti boljše in sem dala 4 žlice moke in 4 žlice Gustina. Očitno žlica Gustina ne odtehta žlice moke, ali je tako?
Hvala in lep pozdrav, Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close