BABIČIN LONEC
Tudi jaz poznam samo rumov lonec, to delam vsako leto. Letos pa bom poskusila tudi jagodičasto sadje v sladkorju. Babi je že večkrat napisala, kako v sladkorju in malo žganja naredi višnje. Mislim, da bi enako šlo tudi z gozdnimi jagodami in borovnicami (to nabiramo, svojega sadja pa nimamo).
Ali obstaja še kaj drugega pod imenom “babičin lonec”?
LP Mimi
Samo enkrat sem naredila Rumov lonec.Velika lepa posoda s pokrovom. Celo sezono sem po navodilih zlagala sadje(seveda lonec ni hermeticno zaprt).Ob zimskih praznikih smo se ga lotili.Vse je bilo zelo sladko,mocna rumova aroma,le arome sadja ne.Vse je imelo enak okus.
Zato delam raje v majhnih kozarcih plasti visenj(gozdno ali vrtno jagodicje zelo dobro),sladkor in na koncu domace zganje,kolikor je se prostora.Vedno samo eno sadje.Tesno zaprem;dokler se sladkor ne stopi,malo obracam in cez dva meseca zelo dobro,visnje imajo svoj okus in tekocina disi po sadju. Moje izkusnje so take. Lp Babi
Hej! Na Primorskem imam tropinovec.Pri znancih dobim res kvalitetnega.
Enkrat sem naredila s cesnjevcem z Gorenjske in je bilo tudi imenitno.
Zdi se mi pomembno,da je zganje dobro.Nisem strokivnjak za zgane pijace.
Bolj zaupam domacemu izdelku kot kupljenemu.
Nekateri dajejo na sonce.Meni pa je enkrat zavrelo(mogoce prevroc balkon).Sem pa ta recept pobrala iz ene revije,kjer pise,naj bo v hladnem prostoru in tako ravnam. Tekocina,ki nastane,je imenitna za sladoled,seveda tudi za pozirek,a prehitro zgine. Lp Babi
Tudi moje izkušnje so take, da “vlagam” v večji stekleni lonec le eno vrsto sadja.
Naberem višnje, splahnem, dam v steklen kozarec plast sadja, plast sladkorja, plast sadja…izmenjaje do vrha…vrhnja plast je sladkor…pokrijem s PVC vrečko in z gumico fiksiram…pustim na soncu cca 3-4 dni, da se začne sladkor topiti in sadje malo upade, nato pa ta pridobljen prostor zalijem z domačo slivovko. (lahko sicer tudi rum, a s slivovko je aroma bolj “ta prava”. Steklenico zaprem s pokrovom, dam v temno in čez nekaj mesecev je to zakon. Včeraj zvečer sem naredila sadno kupo in višnje iz tega lonca sadje popestrijo.
Zelo dobre so tudi maline vložene na isti način, le da je pri njih bolje takoj priliti žganje (ostanejo lepše).
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.