povejte mi prosim, kje sem ga ukakala
Takole je bilo:
Naredila bom sadno pito, na pečeno podlago sem nadevala sadje, ki sem ga parv lepo v vrste zložila. Do tukaj vse in prav, potem pa katastrofa, želatina.
Kupila sem želatino v lističih od dr.Oetker, prebrala navodila, ki parvijo:
vsebina (10 g) zadostuje za 0,5 l tekočine.
– želatino namakamo v mrzli vodi, približno 5 minut in jo rahlo ožamemo.
– ožeto želatino raztopimo v vroči jedi, ali ločeno za mrzle jedi.
Pri kuhanju:
Želatino med mešanjem segrejemo v majhnem loncu (ne kuhamo), dokler ni raztopljena.
V mikrovalovni pečici:
Ožeto želatino raztopimo v majhni posodi, primerni za ta nemen, pri srednji stopnji (300 W – 1 minuta)
Seveda sem se poslužila drugega postopka. Najprej sem namočila lisitče, jih po petih minutah pobrala iz vode in dala v sadni sok, dala sem ga še celo nekoliko manj, da bo ja gosto 🙂
Vse postavila v mikrovalovko in čakala, pa nič. Ostalo je tekoče in se tudi z ohlajanjem ni strdilo.
Hvala za info, Aleksandra
Joj,Aleksandra!
Zelatine ne uporabljam in take prelive naredim potem,ko je ze peceno.Imam svoj doma narejen zele iz kutin,ki ga malo na toploti raztopim in polijem preko sadja. Potem pocakam,da se spet strdi.Zgleda zelo lepo in je tudi okusno.Ko mi to zmanjka,narediom z razredceno marmelado iz agrumov in kapliico limoninega soka.
Vcasih ze hocem kupiti zelatino,potem se pa ustrasim in zdaj tudi mene zanima,kako to gre. Upam,da bova dobili pojasnilo. Lep pozdrav Babi
Aleksandra, jaz vse do pred kratkim želatine še nisem uporabila, potem pa sem se enkrat odločila, da naredim Panna Cotto. Sicer sem uporabila želatino v prahu… to se raztopi v topli vodi (se zelo lepo raztopi) in se jo potem vmeša v kuhano smetano ter se nič več ne segreva.
Jaz bi ti najprej predlagala, da naslednjič za tako pito uporabiš preliv za torte, res enostavna zadeva,
če pa se boš še kdaj lotila želatine, pa ti ne priporočam njenega segrevanja… morda je bilo ravno to narobe, čeprav v navodilih tako piše. Morda je bila preveč tista 1 min., če pišeš, da si dala manj tekočine (zato se je bolj segrelo).
Seveda pa dopuščam možnost, da se mora želatina v lističih segrevati… naj me prosim katera popravi, jaz take res še nisem uporabljala.
Pozdravček!
Vladka
Jaz uporabljam želatinov lističih že več let in še vedno mi je uspelo 🙂 (Moram potrkati na les).
Sicer jo pa pripravim po navodili:
– če jo uporabim v kremi, lističe namakam v hladni vodi nekaj minut in jih nato raztopim v nekaj žlicah vode kar med mešanje. Indukcijski štedilnik prižgem na 3. stopnjo (od 18ih) in ob stalnem mešanju čakam, da se raztopi. Bog ne daj, da želatina zavre ali se pregreje – takrat tudi močno smrdi (in ne želira),
– če jo uporabim v želeju, najprej zavrem sok (ali juho npr, če delam kak preliv za kako terino) in nato počakam, da se kar precej shladi (težko rečem koliko, samo ne sme biti ful vroče) in nato vanj vmešam lističe želatine, ki sem jih prej nekaj minut namakala v hladni vodi in jih nato ožela.
Mešam, da se raztopi (za raztapljanje je dovolj topla tekočina, vroča je prevroča :)).
Ampak preden prelijem svojo zadevo z želejem, naredim preskus. Eno žlico tekočine na kavni krožniček in za nekaj minut v haldilnik – če ne želira v doglednem času (recimo 15-20 min), vržem stran in naredim nov žele :))
Če sem prav razumela si dala ožeto želatino v mrzel sok in potem vse skupaj v MV. NAPAKA!
Želatino bi morala raztopiti posebej; torej rahlo ožeto želatino v skledico, skledico v MV in raztopljeno želatino vmešati v sok. Ponavadi je še bolje, če prvo zmešaš raztopljeno želatino z par žlicami soka (ali kreme) in potem umešaš v preostali sok. Želatino prilivaš v tankem curku in ves čas mešaš.
Drugi način – segreješ sadni sok, daš vanj ožeto želatino in mešaš, da se raztopi, nato ohladiš.
Če pa potrebuješ samo za preliv za čez pito, je res bolje vzeti oetkerjev preliv za torte. Želatina je bolj za kreme in strjenke.
Čeprav pečem že velikoooo let, imam nekak odpor oz. bolj strah pred to želatino. Večkrat sem že kupila želatino v prahu, pa nikoli uporabila. Kadar rabim kakšen tak preliv ga naredim kar s pudingom, tako da zakuham puding na vodi oz. na soku in ga polijem preko sadja. Če želim brezbarvni preliv, skuham vanilijev puding kar na vodi, če želim pa obarvanega pa vzamem razne soke od kompotov (višnjev, jagodni…)
Hojla,
no jaz želatino pri pripravi nekaterih sladic uporabljam, in do sedaj nisem imela težave zaradi strjevanje.
Naredim pa takole:
vzamem želatino (v prahu ali lističe) in to dam v eno šalico za čaj, do polovice šalice natočim mlačno vodo in pustim to stati 10 minut, da se želatina nabrekne. Potem pa zavrem sok ali pa kar navadno vod (0,5 dl) in zlijem na želatino v šalici. Potem to z žličko mešam toliko časa, da je gladko in lepo tekoče. Tako pripravljeno želatino potem vlijem v topel sok (ko pripravljam za prelive) in počakam nekaj časa, da se začne strjevati oziroma se gosti. V tem času pa se že ohladi in ko se strjuje potem polijem po kremi ali sadju.Ni frke. mOra ti uspeti! Želatino pa uporabljam tudi za pripravo ledene torte, Panna Cotte, vendar pri teh stvareh moraš vedeti, da želatina najbolje učinkuje šele potem, ko krema, preliv stoji čez noč.
Veliko kuharskih uspehov!
Tajna
Pozdravljena,
kako ravnati z želatino so povedale že moje predhodnice. Dejstvo je, da želatina izgubi svoje želirne lastnosti pri temperaturi nad 60 st. C. Pri izpostavljanju previsokim temperaturam se namreč beljakovinska struktura spremeni, zato je za želiranje neuporabna. V vodi nabreknjeno želatino vedno raztopimo v mlačni tekočini. Nikoli je direktno ne segrevamo. Šele ko je popolnoma raztopljena, jo vmešamo v kremo ali polijemo po sladici. Pri vmešavanju v razne kreme je priporočljivo delati z mešalcem, da preprečimo morebitno nastajanje grudic zaradi prehitrega želiranja. Pomembno je tudi, da ima osnova v katero vmešavamo želatino sobno temperaturo, da ni hladnejša.
Lep dan!
Mako
Hej,hvala lepa za vse nasvete!
Bom dala konkreten primer.Rada naredim pito,oziroma francosko sladico
“tarte”,kjer so listici jabolk lepo v krogu nalozeni na testo(kot bi bili stresniki-ena rezina malo cez drugo).V izlozbi je vse to pokrito s kompaktnim tankim prelivom,ki zgleda kot obarvana ledena ploskev.
Jaz testo s sadjem prej specem,polijem s prelivom iz kutin ali razredceno
marmelado iz agrumov in pustim,da se dokoncno ohladi.
Ce bi delala z zelejem,tudi prej specem in nato prelijem(nic vec v pecico)?
Hvala za odgovor in lep dan-ceprav dezeven Babi
Draga Babi, pozdravljena!
Ko je pecivo pečeno, ga poliješ najbolje ohlajenega z želatino. Za prelive tort na katerih je narezano sadje sama najraje uporablajm želatino, ki je obarvana (rdeče) in je pakirana v vrečkah velikosti vanili sladkorja ali pecilnega. Ko prelivaš sadje z želatino ga preliješ po torti vedno od sredine navzven, nikoli obratno. Na ta način se želatina lepo razprostre po celi površini torte.
Drugače pa sama želatino v prahu (ki je pakirana v škatlici) in v lističih uporabljam v kolikor žellim strditi kreme.
Lep snežen pozdrav na obalo (pri vas dežuje, pri nas pa spet sneži)…
Nika
Želatina se raztopi že na telesni temperaturi. Moja mama je lekarnarica stare sorte (ko so svečke in pilule in praške še packali v lekarni). Menda so vaginalne svečke bile narejene na osnovi želatine, torej so se morale raztopiti v telesu. Morda malo neumen podatek, zame pa ni bil zanemarljiv, saj vem, da za želatin škoduje toplota. LP
Jaz sem se želatine tudi vedno bala, predvsem tega, ali bom zadela razmerje oz. ali imam res tisto pravo vrsto želatine, ki je navedena v receptu. Na koncu je vedno dobro izpadlo, tako da se je ne bojim več. Edini pomislek imam še, da po okusu ni dobra in tudi s prehranske strani ni ravno terna (tisti kutinov žele je nezamenljiv). Glede okusa podtikamo druge stvari, kot je že omenjeno, glede drugega prevaga lep izgled sladice, prekrite z želatino ali kompaktnost kreme.
Zgoraj ste o pripravi želatine takorekoč že vse povedale. Jaz bi dodala samo to, da krema (ali jogurt, skuta), v katero zamešamo želatino, v začetku ostane tekoča, čisto normalno jo vliješ v model. Izgleda zelo sumljivo, da se to nikoli ne bo strdilo, ker na pogled ni videti prav nobene razlike. In ko te glodajoča skrb čez pol ure nažene gledat v hladilnik, je vse skupaj še vedno enako tekoče. Pred očmi si slikaš katastrofo, saj ledena torta brez strjene kreme sploh ni torta, ne moreš samo malo popraviti itd. No, zjutraj je bilo (vsaj pri meni) vedno vse v redu, torta pokončna kot vojak. In vsakič posebej sem se čudila.
Eni prelivi za torte v mali vrečki imajo napis “hitro strdljiv”. Res se tako hitro strjuje, da imaš komaj čas preliti po celi površini torte. Tukaj je občutek boljši, ker takoj vidiš rezultat.
LP Mimi
Še eno potrdilo… Včeraj sem delala čokoladnega pingvina (kinder pinguin) nekaj postov gor-dol. Prvikrat sem dala želatino v mleko, uporabila sem 1 zvrhano žlico želatine v granulatu (v škatli v večji vrečki). V receptu piše 10 g, sicer sem stehtala in je bilo 12 g, vendar to so tako majhne količine, da tudi na moji tehnici težko razberem. V nekaj žlicah mrzlega mleka je lepo nabreknila. Ostalo mleko sem pogrela in vroče počasi zlivala k nabrekli želatini, mešala. Nato sem vse skupaj še malo grela in mešala, vmes sem odstavljala s plina, da se ne bi preveč pogrelo. Lepo se je stopilo, tako da je izgledalo kot navadno mleko brez želatine. Malo sem ohladila in še nekoliko toplo počasi med miksanjem zlivala k stepeni smetani. Nobene razlike ni bilo. Smetana se ni stepla ne bolj ne manj, bila je kot zelo mehko stepena alpska smetana brez kremfiksa. Mislila sem si: “No, si se mogla hvaliti po internetu, kako ti tole gre, kaj pa sedaj, če se ne strdi?!” Nič ni kazalo, da bo dobro. No, na koncu je seveda bilo, nekaj ur v hladilniku naredi svoje, krema je bila še preveč trda, lahko bi narezala na čisto majhne kocke, pa bi samo stalo pokonci.
Čakam, kdaj se bo tudi meni enkrat ubil tale vrč in bom ostala s tekočo torto…
LP Mimi
Pri kremah gre z želatino načeloma takole.
Ko umešamo v toplo (ali mrzlo kremo) raztopljeno želatino, kremo pstavimo v hladilnik. Takoj, ko krema začne želirati primešamo stepeno sladko smetano, napolnimo torto (oz. karkoli pač delamo) in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure, še bolje preko noči. Vedno uspe.
Jaz ne bi dodajala toplega mleka k stepeni smetnani, čeprav očitno zadeva vseeno rata.
Forum je zaprt za komentiranje.