korenje
Nekaj za v rubriko “Ali ste vedeli?” :). No, zadnjič smo se pogovarjali o zdravi prehrani. Malo maščob, veliko zelenjave, uravnotežene beljakovine in oglikovi hidrati itd. Standardne zadeve pač. In sem med pogovorom slučajno omenila: ja, saj korenje in vitamini – ti nič ne pomaga, če ješ korenje kar tako (surovo, samo). In so me vsi čudno gledali kaj s tem mislim, ko pa ima korenje toliko vitaminov in je tako oh in sploh zdravo…
No, zadeva je sledeča (če koga slučajno zanima ali tega morda še ni vedel)… Korenje vsebuje res veliko vitamina A. Vitamin A poleg vitaminov D, E in K spada med vitamine, ki so topni v maščobah (lipofilni). Pomeni: če ješ samo surovo korenje, se vitamin A ne more absorbirati (ker ostaja v vodi netopen) in od njega torej nimaš nič. Drugo je, če poleg poješ še npr. kruh namazan z margarino, ali solato z oljem ali pečen zrezek… skratka nekaj, kar vsebuje maščobe. Potem ne bo nobenih težav in vitamin A se bo lepo raztopil in se bo posledično lahko absorbiral… No, vsaj tako so nas svoj čas učili ;).
Pa lepo nedeljo še želim, mishika
Mishika, hvala za tole razlago. Bom povedala možu, ki je živel na vasi in je kot otrok kar mimogrede izpulil kakšen korenček na vrtu in ga pojedel in je bilo to takooo zdravo 😉
Mi ga v juhi, omakah kar nekaj pojemo. Upam, da dovolj…
Pozdravček!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.