ZA BABI NUJNO – zavijanje potice na stari način
Babi,
napisala si pred časom:
VHafnerjevi knjigi Ta stara dobra kuha je opis zavijanja potice po starem,kot so ga zavijale nase babice. Citiram,ker je najbolj nazorno povedano:
Nase stare mame so potico zavijale na poseben nacin.Testo so na tanko razvaljale v obliki kroga.dDebeli rob so obrezale.Po vsej povrsini so namazale nadev.V sredini je bil nadev bolj tanko namazan.V sredini kroga je gospodinja z nozem zarezala kriz,katerega kraki so bili 12 cm dolgi.
Nastali so stirje majhni trikotniki.Vsak trikotnik je pricela zavijati od sredine
proti zunanjemu robu. Tako je nastal dolg tenak zvitek.Zvitek je prerezala in ga polagala v model v obliki kace,plast na plast,da je bil model do polovice nalozen.
nažalost mi ne rata razumeti, kako potem pride to testo. Namreč poskusila sem tvoj nasvet iz stare kuharske knjige vendar nikakor ne pridem do izdelka. Šla sem se preizkus s papirjem. Odrezala krog, naredila križ s kraki (torej ne do konca kroga) in začela trikotnik (vsak posebej ) zvijati iz sredine. Kaj sem dobila? na sredini odprtino v obliki kvadrata. Mislim, da tako ni prav.
Nato sem poskusila prerezati cel krog na 4 dele in sem dobila 4 ločene trikotnike, ki jih sicer zvijem v tanek zvitek, kako pa naprej.
Ali se peče to v okroglem pekaču ali pravokotnem. Lepo prosim pomagaj mi, ker bi res rada poizkusila peči na tak način. LP iz LJubljane, čeprav se bom že čez par dni preselila za 1 teden na Primorsko (na Plavje), kjer živijo moji.
LP Silvia
Silvia, ce si jaz to prav predstavljam, si cisto prav naredila, ko si probala s papirjem. Razlika od testa je samo v tem, da se testo, ko prides do kvadrata, naprej raztegne, papir pa ne. Ko imas testo in prides to kvadrata, potem samo celoten obod kvadrata zavijas naprej ven proti robu, da dobis v skrajni fazi zvitek v obliki kroga, ki je tako velik, kot je bil obod razvaljanega testa.
Sama se nisem poskusila, je pa moja babica menda vedno tako zvijala potico. 🙂
MOJE DRAGE BABIKE
NAJ SI BO OKROGLA ALI KVADRATNA POTICA ,JE SAMOOOOOO
EN PREDPOGOJ-TESTO PRILAGODI VELIKOSTI PEKAČA ,KATEREGA
OBILNO NAMAŽEŠ Z MARGARINO(PEKAČ-NE TESTO)
TESTO RAZVALJAJ NO POMOKANEM ,PRIMERNO VELIKEM PLATNU,
NA DEBELINO5-8 MM,DA BO LAŽJE -NA DEBELINO 60 LISTNEGA
ZVEZKA,ENAKOMERNO RAZMAŽI”FILO”,NAKAR S POMOČJO
PLATNA(večja serveta,prt ali tudi rjuha”plahta”-ne flanelasta ampak
čimbolj gladka),PREPROSTO,OB DVIGOVANJU Z ENE STRANI ,NAREDIŠ
ČUDOVITO ROLADO KI JO PRILAGODIŠ PEKAČU,KONCE SAMO STISNEŠ
(TESTO).
VIŠINA POTICE ,JE ODVISNA OD DEBELINE VSTAVLJENE ROLADE.
POTICA SAMA PA OD IZDATNEGA MAZANJA Z MARGERINO,PO VRHU
MED SAMO PEKO(DOBITI MORAŠ LESK).PEKO PREVERJAJ Z NOŽIČKOM,
NE Z URO.PO PEKI ,JO DELNO OHLADI ,NATO PRIPRAVI :
LESENO DESKO,VSAJ V VELIKOSTI POTICE(mislim kuhinjsko desko,
da ne bi bilo botrebno iskati mizarja),NA DESKO POLOŽI VSAJ DVE
RJUHI TER PREVIDNO “OBRNI”POKAČ S POTICO.LE TO POTICO,ČE JE
USPELA DOBRO POKRIJ DA SE OHLADI.ŠELE HLADNO POSUJ S SLADKORJEM
DOBER TEK OGI
babi,če si temeljito prebrala napisano,sem omenil samo “nožiček”,s
katerim poizkusiš,v globino,nekje na spoju rulad.
KAR SE TIČE REZANJA-SE REŽE LE KRUH,ČE PA REŽEŠ POTICO,VERJETNO
RAVNO ZARADI TEGA OBUPUJEŠ,SI DOBILA “KRASTAVO POTICO Z FILO
NA VRHU “,V SREDINI IN NA DNU PA POL PEČENO.
HVALA ZA SLIVOVO JUHO-VPRAŠAJ MOŽA ČE SE SPOMINJA SESTAVIN
KI MU NISO BILE VŠEČ
POZDRAV OGI
Hej,ogi!
Ne imenuj nas, prosim, babike,ker so tu v glavnem deklice.Babica sem jaz in se nekaj drugih;meni kar reci tako,ker sem res babi 14 letnega fantica.
Tista zareza v obliki kriza ne naredi nic krastavega testa,ker se prereze se surovo in potem lepo zavije kot svitek kace. Nisem sicer se poskusila,rada pa bi in Silvia je sprasevala o tem. Potico pecem vedno v modelu z luknjo,da zgleda potem kot ” vulkan”, bi rekel vnuk. Ce je ravna kot struca,zanj ni potica, ampak strudel. Imam vec glinenih modelov: za majcene poticke do velike iz 500g moke.Naredim dobro potico z raznimi nadevi(orehova,mandljeva,makova,pehtranova,spehovka) in mi lepo uspe,tudi skorja ne odstopa.Sicer pa je zame pomembno tudi testo,ki mora biti dobro.
Stara mama je kuhala mozu cespljevo kaso tako: v vrelo vodo je dala vecer prej namocene suhe slive in jih samo rahlo skuhala(na pol);nato je prisula oprano proseno kaso,vse posolila in kuhala se kaksne pol ure(da se kasa skuha).Ce je bila jed pregosta,jo je razredcila s kropom.
Kaso je potem vlila v glineno skledo in zabelila z vrocim maslom.Tako so jedli vnuki;za odrasle je dala v posamezne skledice ( ce so sploh jedli).
Kolicine za 10 oseb(kolikor se moz spomni):
2l vode,1/2kg suhih cespelj,40 dag kase,10 dag surovega masla
Prosil me je,da mi ne bi prislo na misel,da bi to danes naredila.
Njemu je zgledalo,kot bi scurki plavali. Oprosti primerjavi,toda njemu je ostal ta spomin.
Rad pa ima s cebulo zabeljeno ajdovo kaso(kot prilogo) in peceno proseno kaso(kot nek narastek).
Da vprasam;lahko pises z malimi crkami? Tezko berem velike,ker se mi zdi,kot bi krical.
Ko sem ucila prsvosolce,sem ugotovila,da veliko lazje povezujejo crke in zloge v besede- male crke ,ne velike.Najlazje pa kurzive- ko so pisali in crke povezovali,so hkrati vezano brali,kot je rokica drsela po papirju.
Zato sem ucila po metodi,kjer obravnavas 3 oblike crk hkrati-
velike tiskane,male tiskane in male pisane,velike pisane pa sele na pomlad,ko je bilo vse utrjeno.
Oprostite za ta intermezzo. Lp Babi
Babi, samo tole… ne paše ravno sem, pa vendarle… kako se bila jaz začudena, ko se je naša mlajša hčera začela učiti črk v šoli tu… najprej so začeli z malimi pisanimi, ne takoj povezano, a tiskanih ne. Predvidevam, da vaš vnuk prav tako, saj naši dekleti hodita v angleško šolo.
Pozdravček!
Vladka
hay babi
1.dober večer tov. učit. (ni zaf.-marsikdo ne bo razumel)
2.se strinjam z okaranjem,vendar zame-ki te gumbe po tiskovnici,iščem,
da rade volje,_-s svojim praktičnim znanjem ,drugim -ki ga potre
bujejo pač poenostavim stvar.
3.Kaj bi šele bilo,če bi napisal:hay bejbe.Namreč,po spletu,ne veš
s kom si dopisuješ.
4.Da ne bo preplaha-tudi jaz sem bil v sličnih učit.pog.,nekaj 1000 dip.
Vendar,za trenutno Vidva in jast,vsem čitalcem -klepetalcem,
nisem kuhar,vendar rad dobro kuham in dobro jem,kar ve moja
družina.
Tvoja potica v-“TURN-lončenem” ,pekaču.je pa druga muzika.
S Silvijo se mučita,s križnim prerezom.Moje,omenjeno,je bilo za
ravne pekače-razen :zavijanja,mazanja in debelin testa in file (vmesi)
KRIŽE NAREDIŠ,POTEM KO VSTAVIŠ-zunaj pripravljeno potico v pekač.
VZAMEŠ,Z MARGARINO NAMAZAN NOŽ IN IZ SREDINE “TURNA”PREREŽEŠ
TESTO ,DO GLINE.NA VRHU “TURNA”PA PRIŠČIPNI TESTO ,NA OSNOVO.
P.S. Sočustvujem s soprogom,kar se tiče slivove juhe,jaz sem jedel
sveže nabrane slive-poklče.Vseeno HVALA
LP OGI (….,,,,,,,!!!!!!????) -če kaj manjka
NE SE METAT NA …
TUDI MOJI OTRCI SO ŠTUDIRALI PO VSEJ EVROPI
VENDAR BABI IMA PRAV ,DA ME JE OPOZORILA NA MALENKOSTNE
NAPAKE.POGLEJ OSTALE SPLETNE STRANI-KO BOŠ,SE BOŠ VPRAŠALA
KJE JE NAŠA “SLOVENŠČINA”,KAJ ŠELE PRAVOPIS.
ŽAL MI JE DA SMO ZAŠLI IZ KULINARIKE,JE PA VČASIH TUDI DOBRO
DA SI MALO OKLESTIMO “ROGOVE”.
P.S.
TUKAJ NA TEM SPLETU,SMO VSI NA TEMO:STARA KUHINJA,
PA ME ZANIMA ČE VESTA HČERI KAKO SE REČE-PO DOMAČE-
SLOVENSKO:oz.kaj naj bi to bilo-
ŠTRUKL,BOB NA KROP,KAŠNACA,RESTAN BOB,(kaj je bob,kaj je bobek)
P.S.
SORY,BABI,
DELNO IMA PRAV-DEJANSKO OBE,KAR SE PISAVE TIČE.
ZAME JE ,KOT ŽE OMENJENO,POMAGATI ,POMAGATI….
OGI
Tukaj pa večkrat zaidemo “iz kulinarike”, Ogi, se boš že navadil ;-)). Večine nas to prav nič ne moti, upam da tudi tebe ne bo.
In kar se tiče slovenščine – hja, o tem bi se pa dalo debatirati a ne? Tudi tvojo slovenščino kar težko razberem (ampak sem se potrudila in 3x prebrala vsak tvoj post).
In mogoče še tole – veliko v naši ljubi deželici živečih otrok ne pozna tvojih “bob na krop”, “kašnaca”, “restan bob”…. Evo, jaz sem ena od teh (pa niti ne več tako zeloooo mlada) – ker so navedene jedi očitno iz enega konca Slovenije, definitivno pa ne iz našega ;-).
Pa nimam navade se vtikati v odgovore drugih, ampak – tole kar si Vladki napisal me je pa zbodlo. Vladka se nikoli ne meče na…. (a si milil trepalnice? 😉 – otroci smo včasih tako v šoli komu rekli :))))))))))) ). Je ena od kar nekaj prijaznih oseb na tem forumu, rada napiše kakšno koristno sem gor. Hvala njej in vsem ostalim, da se na tem forumu dobro počutim – “ku duma” ;-).
Lep dan želim vsem, upam da vas sneg ni preveč v slabo voljo spravil …..
D.
Ogi, oprosti… morda še bolje, da niti nisem razumela, v čem je “poanta” tega posta namenjenega meni.
Jaz sem namreč tisto napisala Babi, ona pa že ve zakaj… in tudi marsikateri drug, saj mi tale forum pomeni včasih več, kot le sprejemanje in dajanje nasvetov v zvezi s kuho…
Lep dan!
Vladka
Vladka, včeraj si napisala da imate pomlad s samo 17stopinjami C, he he, pri nas je bila včeraj takšna snežna nevihta kot že dolgo ne – sem ti tako fooooooouš, tole zoprno vreme je kar moreče ;-). No, vsaj otroci bodo veseli zimskih radosti, mogoče se bodo med počitnicami lahko vsaj malo posankali :))))))).
LP v tople kraje.
D.
D., ne, prav nič ni pri nas pomladno. Imamo najhladnejše dneve to zimo, močan veter, no, danes je vsaj sonce tako, da se bomo šli malo pogret ven, na dvorišče, kjer je malo zatišja. Zjutraj smo imeli le 8 stopinj, zdaj jih je 12. Ker sem bolj zmrznjene sorte, upam, da bo napoved držala, saj pravi, da naj bi se postopno ogrevalo, v nedeljo že do 29 stopinj.
Pozna je tale zima letos.
Hvala za pozdravčke in prijetno danes v maškarah :o)
Vladka
Hej,deklice!
Na obali se nekaj snezink vrtinci v zraku in morje je cisto sivo,bolj podobno Severnemu morju. Lepo pustno rajanje!
Sem slisala po radiu,da na Ptuju
na pustni torek prenehajo vsi(razen zdravnikov, gasilcev,gostincev…) delati ob 12 h,da bodo lahko dostojno pokopali pusta.Ta odlok so sprejeli ze pred leti in ga upostavajo.Zelo prijazno. Lp Babi
hej ogi,
ce ti dela preklapljanje tipkovnice take tezave pa ves cas uporabljaj male crke, dosti lazje se bere.
kar se tice tvojega rezanja potice, a hoces povedat, da testo najprej razvaljas v pravokotnik, ga zvijes kot rolado, nato vlozis v loncen okrogel pekac… Kaj pa naprej. Kaj je turn? Mi je prav zal, ampak ne znam si predstavljat. Ves, babi se pozna da je uciteljica, stvari nam zna res dobro razloziti. Kljub temu mislim, da tvoj nacin ne predstavlja istega zavijanja, kot je opisan v Hafnerjevi knjigi.
Kljub svojim ne ravno rosnim letom tudi ne vem kaj so “BOB NA KROP,KAŠNACA,RESTAN BOB,(kaj je bob,kaj je bobek)”
Bob je zame strocnica – ki je ne obozujem najbolj, ampak predvidevam da nisi imel tega v mislih. Zaradi nacina kako si vprasal pa se za ŠTRUKL nisem prepricana da imava isto v mislih.
In ce slucajno ves kako se pripravi MLEZVA, (prosim za recept) ti bom neskoncno hvalezna.
Lep pozdrav, Misa
zdravo
hvala za pripombo,doslej napisano,je bilo napisano v pravopisni-
SLOVENŠČINI.odslej bom pisal samo z malimi črkami,ker nisem “ekspert”,
na tipkovnici.če ste klepetalci opazili čas klica,Vam je lahko jasno,
da rad pomagam,neglede na uro(ne gledam na račun).
sedaj pa razlaga vprašanja,vezanega na vlatko:
BOB NA KROP-
to je čudovita krompirjeva juha,če gdo želi recept-pokliči
KAŠNACE-to je po štajerskem,pa še kje drugje-krvavica
RESTAN BOB-pražen krompir,
gurmanom-gurmankam dober recept,
kuhan krompir,olupi(smešen začetek),nareži na lističe in ga dodaj
v posdo s praženo čebulo,pražiš-vmes tudi mešaš,zaliješ z juho ter
dodaš:sol ali vegeto(po želji oz. okusu),curry-(kari) .vzameš ročni
močkalnik za pire in nerahlo zmečkaš,jaz sem po navadi(praksi)
naredil kar RESTAN (pražen)pire.
dober tek-ogi
p.s.
marsikomu-tudi meni,niso všeč-tisti veliki črni kosi čebule,dasiravno
je to naša narodna jed,ČEBULO ZMIKSAM V KAŠO.
VLADKA K
POANTA PISANEGA JE DA POMAGAMO DRUG DRUGEMU
PUSTIVA MALENKOSTI,JAZ IMAM NA MIZI VEDNO RAD DOBRO HRANO
(predpogoj-okusno)
OPROSTI ,ČE SEM ZMOTIL VAJINO LINIJO Z BABI,VENDAR VEDI
CELO ŽIVLJENJE SE UČIMO.
ŽAL MI JE EDINO-KJE SE BO NAŠA MLADINA NAUČILA KUHATI,
VSAJ NEKAJ, OD TEGA KAR ZNAMO MI-KI SMO JIH NAREDILI-
NA SREĆO, MOJI OTROCI IMAJO OGROMNO-PO ATIJU
pomagajmo analfabetom pri kuhi-ogi
zdravo miša (upam da ne Molkova-ker bom IZGLASOVAN)
-TURN-pri potici,to sem že opisal go.babi-poišči.to je tulec v lončenem
pekaču.saj so todi kovinski modeli,za peko potic.
-omenjeno harnrrjevo knjigo si že prebrala,sedaj pa prakticiraj po svoje.
TO JE OSNOVNI ZAKON ZA VSAKOGAR,KI IMA VOLJO KUHATI ZA DUŠO,
NE NAPAK RAZUMETI-KLEPETALCI,ZA NEKATERE JE KUHA-PEKA,MUKA,
ZAME JE UŽITEK.
bob na krop,kašnarica , restan bob -je napisano za sonce rumeno.
pri nas je bob-narečno,krompir.
bobek pa je stročnica,za zelenjavne juhe,prikuhe,omake,najboljši
pa je kuhan in obilno zabeljen (mast in ocvirki)
malo mi podrobneje opiši MLEZVO-
na žalost,odkar sem odkril to čvekalnico,opažam ,da se javljajo tudi
nedorasli-nam ne rosno …. ,ki nam niso sposobni skuhati jajca.
-namreč,da se vrnem na mlezvo,ker sem tudi anigmatik,je to lahko
tudi mevža ali pa matevž-čudovit pire iz krompirja in fižola-tudi
kostanja.
ogi
Ogi, tole “jaro kačo” nima smisla več vleči v nedogled. Kje se bo naša mladina naučila kuhati?? Doma, zakaj ne? Četudi doma krompirju ne rečemo bob, poznamo tudi renstan krompir, a ga ne obožujemo, pa saj je navaden pire zagotovo bolj zdrav… če smo že pri zdravi hrani. Tudi matevža poznamo in še marsikaj drugega…
Moji otroci se bodo naučili doma kuhati, če bodo hoteli, če ne, se bodo morali znajti sami. Jaz sem zelo kmalu začela sama kuhati in mi ni žal za to.
S tem bom jaz tole zaključila, ker v bistvu niti ne vem, zakaj se je debata o zavijanju potice razvila v čisto nekaj drugega…
Pozdravček in lep dan od daleč!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.