Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nakrhljan krompir

Nakrhljan krompir

Hej!
Soseda, iz Poljanske doline doma mi je pred casom rekla,da mora dodati v zelenjavno juho se nakrhljan krompir.Potem mi je pokazala.
Olupljenega krompirja ne reze niti na okrogle rezine,niti na kockice,niti na podolgovate rezine,ampak ga malo zareze in v bistvu potem kot z nozem odlomi.In tako nadaljuje nepravilno,dokler ne pirde do konca. Razlozila mi je,da je tako njena mama vedno delala,ker se tak krompir drugace razkuha. Seveda jo posnemam(za minestre,zelenjavne juhe,enoloncnice,le v kropirjev golaz narezem se vedno kockice,da ostanejo cele);krompir se res nekako drugace razkuha,da ga skoraj ni treba meckati.Mogoce ima tudi malo drugacen okus taka minestra;ne vem,dobro pa je.
Zdaj me pa zanima,ce tudi ve, Gorenjke poznate to finto . Lep pozdrav Babi

Moja babica je tudi vedno takole rezala krompir – zarezala in odlomila. Je rekla, da ima tako nakrhljan kropmir boljši okus. Ne vem, če je res, ampak jaz podzavestno tako delam, kadar pripravljam krompir za pire. očitno je tole stara šola, saj je moja babica hodila v začetku 30-ih let prejšnjega stoletja v gospodinjsko šolo (pred vojno so imeli doma gostilno).

lp n.

Za tak način rezanja sem že slišala. Starejsa sorodnica me je podučila, da se tako nareže kolerabo za minestro. Jaz sicer tega načina ne uporabljam, ker moji ne marajo velikih koščkov zelenjave.

Lp Baška

Zanimivo, prvič slišim. Bom poskusila. Daleč nazaj doma na Štajerskem tega nisem nikjer videla.
LP Mimi

Hvala za odgovore;je pa res nekaj na tem,ce obstaja tak lep izraz.Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close