višnjeva sladica
KOCKE Z JOGURTOVO KREMO
Potrebuješ:
1 tanko biskvitno ploščo (jaz spečem po receptu za rolado)
1 kozarec vloženih višenj
za kremo pa:
3 šlag pene
3 navadne jogurte
3 vrečkice želatine v prahu
20 dag sladkorja
Zmiksaš šlag pene po navodilih. Ko so zmiksane, zamešaš kar z mikserjem zraven še 2 jogurta. Po navodilih namočiš želatino v hladni vodi. En jogurt segreješ (ne sme zavreti) in v njem razpustiš namočeno želatino. Vse skupaj zamiksaš v kremo.
V model (pekač) položiš biskvit, premažeš z malo kreme in posuješ z višnjami, naj bodo kar na gosto, nato čez preliješ še vso ostalo kremo. Pustiš čez noč v hladilniku oz. 3 ure v zmrzovalniku, če se ti zelo mudi. Narežeš na kockice in ponudiš. Kocke so penaste, prijetnega sladko-kislega okusa.
Jaz kdaj naredim tudi brez biskvita – dam spodaj samo to vafel ploščo za napolitanke – samo toliko, da laže ločim od dna modela.
Kaj pa kakšni muffini, ki imajo manj jajc? Maščobo pa nadomestiš z jogurtom. V bazi receptov so jabolčni muffini (2 jajci) in je Bacek tudi napisala, da nadomešča maščobo z jogurtom. Jaz sem poskusila, pa pridejo muffini malo bolj zbiti, ampak tudi dobri. Sem pa te jabolčne muffine že delala z višnjami in se mi zdijo skoraj boljši kot z jabolki. Je pa še en recept za bananine muffine, ki imajo le eno jajce, vendar ga še nisem poskusila z višnjami. Z bananami je super, le hitro jih je treba pojesti, saj so naslednji dan že malo suhi.
Helena
Tu je recept za muffine. Jaz dam precej manj maščobe in je čisto OK.
VIŠNJEVI MUFFINS – biskvitni kolački
Sestavine:
250 g moke
Pekač za kolačke (z vdolbinami) in 12 papirnatih modelčkov
3 žlice pecilnega praška
1 veliko jajce
1 kozarec vloženih višenj (ali 200 g svežih ali zamrznjenih višenj)
150 g sladkorja
1 vrečko vanilijevega sladkorja
8 žlic sončničnga olja
40 g masla
150 g pinjenca (tudi navadnega mleka, jogurta ali kisle smetane)
Priprava:
1. Papirnate modelčke posadimo v vdolbine pekača. Kdor takega pekača nima, naj na navaden pekač razporedi po dva modelčka skupaj – drugega v drugem. Pečico segrejemo na 180° C (z ventilacijo na 160°C)
2. Moko zmešamo s pecilnim praškom. Vložene borovnice stresemo v sito in dobro odcedimo (tekočino od kompota popijte ali shranite, za ta recept je ne potrebujete).
3. V skledi stepemo jajce. Med mešanjem dodajamo sladkor, vanilijev sladkor, olje, surovo maslo in pinjenec (jogurt, mleko ali kislo smetano). Po testu razprostremo moko in jo narahlo vmešamo, na koncu primešamo dobro odcejene višnje.
4. Testo porazdelimo po 12 papirnatih modelčkih in pečemo 20–25 minut v srednjem predelu pečice. Nato pečico izklopimo in pustimo kolačke nekaj časa mirovati. Vzamemo jih iz modelčkov in ponudimo še tople, lahko pa tudi ohlajene .
Forum je zaprt za komentiranje.