torta za atija-nujno!
lp
ati ima v soboto rd pa bi mu rada naredila torto…in sicer sadno jogurtovo ali skutino…
razmišlam o malo drugačnem biskvitu in sicer sem že nekaj brala od biskvita iz piškotov, katere zmelješ in primešaš margarino…ampak nevem kje sem to prebrala oz. bi prosila da mi čim več poveste o tem biskvitu + recept…predvsem me zanima kako se ta biskvit potem reže-ali se razpada?
kaj pa tisti biskvit ko baybi piškote samo namočiš in položiš v pekač? kako se ta biskvit kaj obnese, kako se reže, se razpada?…malo me skrbi ta biskvit pa sem razmišljala da bi dala prvo v pekač biskvit iz mletih piškotov čez pa še te bajbi piškote čez to pa jogurtov ali skutin nadev-sadni…za navrh sm pa želela nardit preliv-sadni iz želatine samo ali moram dati spodaj smetano ali lahko kar čez nadev položim sadje in prelijem želatino…kako naj nardim da bo želatina sadna?
ceu kup vprašanj sm zastavla…res bi bila ful ful hvaležna če bi mi pomagali:)
hvala
nelika
Tole je tipicna svedska varianta skutne torte z biskvitom iz piskotov, kot ga hoces. Uporabljeni so Digestive piskoti, ampak po moje bi bilo enako dobro npr. iz spekulasov.
Skutna torta s cimetom
Biskvit:
200 g zmletih piskotov
5 jedilnih zlic masla, ki ima sobno temperaturo
Nadev:
450 g Philadelphia sira (oz. bi slo tudi s skuto)
3 jajca
1 dcl sladkorja
2 zlicki vanilijevega sladkorja
1 zlicka mletega cimeta
Zmesaj piskotne drobtine z maslom in enakomerno natlaci to maso v okrogel pekac premera 25cm. Peci 15 min na 150C.
Sorry, prekmalu sem kliknila na poslji… pol recepta zgoraj manjka…
Torej, se enkrat:
Skutna torta s cimetom
Biskvit:
200 g zmletih piskotov
5 jedilnih zlic masla, ki ima sobno temperaturo
Nadev:
450 g Philadelphia sira (oz. bi slo tudi s skuto)
3 jajca
1 dcl sladkorja
2 zlicki vanilijevega sladkorja
1 zlicka mletega cimeta
Zmesaj piskotne drobtine z maslom in enakomerno natlaci to maso v okrogel pekac premera 25cm. Peci 15 min na 150C.
Zmesaj vse sestavine za nadev v homogeno zmes in prelij cez biskvit. Peci se nadalnjih 35-40 min na 175C. Na peceno torto postavi srcek, izrezan iz kartona, ter potresi s kakavom. Nato srcek previdno odstrani in voila, to je to:
Jemlje se jo pa direkt iz pekaca, ker se sicer biskvit iz piskotov prevec razdrobi.
A bo ok?
ce pripravis maso iz piskotnih drobtin (mislim da si prebrala na kulinariki – jogurtova torta sorci-ne da se mi preverit) bo podlaga ko se margarina/maslo ohladi kompaktna. Priblizno tako kot pridejo rumove kroglice.
Ce pa nameravas dati otroske piskote, je pa odvisno koliko jih namocis, ce jih prevec, bodo razpadli (saj poznas tiramisu?). Tu ti svetujem trik, ko namakas piskote jih namoci leze samo do polovice, nato jih obrni, tako da je namocena stran zgoraj in jih polozi v model. Od kar tako delam so ravno prav mokri.
Za zele imas dve moznosti, kupis preliv za torte (pakiran v vrecki podobno kot pecilni) in ga pripravis po navodilih ki so napisana (da bo sadni okus uporabi za tekocino sadni sok) ali pa skuhas v sadni sok puding. Mislim da prideta 2 pudinga na 1/2 litra soka.
Smetano bi raje kot pod sadje dala v okrasnih kupckih na vrh zelatine, ker bo verjetno premehka, razen ce si jo mislila utrditi z zelatino.
pozdravcek, Misa.
ok malo sm si prebrala vaše odgovore-hvala…
zanima me za tiste piškote ki jih do polovice namočiš….kako jih polagam v pekač…enega zraven drugega to štekam ampak mal me skrbi da se bojo pri rezanju razlezli…a moram dat 2 plasti teh piškotov?
urša tvoj bisikvit me zelo mika samo nadev bom pa vrjetn kr jogurtov nardila….samo nemorem se znebiti občutka da ko bom rezala ta biskvit da se bo vse razdrobil…
potem mi predlagate da dam čez nadev samo želatino še prej pa malo sadja naložim, smetano pa nakoncu za okrasitev?…
“zanima me za tiste piškote ki jih do polovice namočiš….kako jih polagam v pekač…enega zraven drugega to štekam ampak mal me skrbi da se bojo pri rezanju razlezli…a moram dat 2 plasti teh piškotov?”
zlagas jih enega poleg drugega, razlezli se ti bodo pa v dveh primerih:
1) ce jih prevec namocis
2) ce je sama krema zelo redka in se ne bo strdila
“urša tvoj bisikvit me zelo mika samo nadev bom pa vrjetn kr jogurtov nardila….samo nemorem se znebiti občutka da ko bom rezala ta biskvit da se bo vse razdrobil…”
Ne skrbi, taka podloga se ti ne bo drobila (za piskotne drobtine uporabis cimbolj navadne piskote – albert, petit buere (se tako napise?),…, vsaj nic bolj kot bi se ti katerakoli iz krhkega testa
“potem mi predlagate da dam čez nadev samo želatino še prej pa malo sadja naložim, smetano pa nakoncu za okrasitev?…”
Upam da imave v mislih obe enak postopek. Dno- otroski piskoti, rahlo omoceni s sadnim sokom (z dodatkom ruma), cez krema iz jogurta ali skute z dodatkom zelatine, sadje preko katerega prelijes preliv za torte (kar ni isto kot zelatina) in na vrhu kupcki smetane. Sama bi dala sadje tudi med kremo.
Ce pa slucajno ne bi nastalo tako kot si predstavljas, samozavestno zatrdi da si hotela natancno to kar je ratalo in postrezi kot grmado.
Tudi jaz vsekakor priporočam preliv za torte. Ne se ukvarjat v tem primeru z želatino,ker ni primerna, vsaj za moje pojme. Za preliv čez sadje je idealen preliv za torte, kot je napislaa miša, je p apo izgledu (in okusu) podoben oz. enak želatini. Pa tudi čas dela in strjevanja se ti bo vidno skrajšal – s prelivom je vse končano in strjeno v dobrih 5 minutah, z želatino pa……hm..čez noč?
LP, zala
no torto sm nardila…sm kr malo po svoje nardila…z vašo pomočjo…in sicer torta je bla zelo zelo dobra ni bla pa taka kakršno sm si želela…in sicer za biskvit sem uporabila piškote (tiste ki se uporabljajo za tiramisu) za nadev sm pa uporabila 1kg skute 0,5l jagodnega jogurta, malo sladkorja en vanilin sladkor, želatino…ne se ustrašit, količinsko je blo zlo veliko nadeva ampak sm ga jz pomoje polovico med pripravo pojedla…vse sestavine sem ročno zmešala in čisto malo z mešalnikam…čez noč sem pustila v hladilniku…povrh pa se položila jagode in čez rdeči preliv za torte aja pa jagode iz kompota sm dala še zravn v nadev+ malo soka kompotovega…
tortica-ali pa lahko bi se reklo kolač je bil zelo dobr samo malo sem razočarana ker ni izpadel tako kot sem si jaz želela…pri nadevu sem si želela da bi bil bolj hm kako naj se izrazim “penast” je bil pa predvsem kot sadna skuta….mami pravi da bi morala dat v nadev sladko smetano in da bi morala z mešalnikam ornk premiksat da bi ratala taka bl tekoča masa….kaj vi mislite…eni ste celo rekli da gre beljak v maso?kako je z to zadevo….
aja kar se pa biskvita tiče bom pa drugič res raje kr sama spekla, ta se je res malo razpadal-razlezu ko sem kose prelagala na krožnik….
lp
Forum je zaprt za komentiranje.