Italijanski janeževi kruhki
Živjo,
v Italiji vsako leto, ko gremo na smučanje, kupujemo zeloooo dobre kruhke – ugotovili smo že, da so janeževi, zanima pa me, če iam katera od vas recept. So kot nekakšne lepinje, samo ne tako mehki, skorja je kar lepo zapečena in hrustljava. NE vem iz kakšne moke so, so pa malo temnejši, bolj ploščati – visoki so nekje 3-4 cm, in premera kakšnih 15 cm. Po vrhu so potreseni z janežem. Vsako jutro tako lepo diši po svežih, za nas pa so najboljši z maslom ali skuto. Njami!
Verjetno je to bolj znano Primorcem, ker so pač bližje italiji…..Skoraj sigurno pa to poznate skoraj vsi, ki hodite smučat v Dolomite 😉
Res,če ima kdo recept, bi lepo prosila zanj. Vsekakor bi to rada poskusila spečt.
Lep pozdrav vsem 🙂
zala
Hej,pa sem le nekaj staknila. Pogaca z janezem.
Testo
500g enotne moke
1 kozrec olja
20 g kvasa,samo malo mlekaa9ali vode)
1 zlica janezevih semen,sol,se malo olivnega olja
Vzhajano testo razvaljamo 1 cm na debelo in ga polozimo v nizek,z mastjo ali oljem namazan model.S prsti naredimo vdolbinice,potresemo z janezem in z grobo soljo. Poskropimo z oljem,pokrijemo in vzhajamo na toplem do 20 minut. Damo v pecico,da se zlatorumeno zapece.
Ponudimo mlacno ali hladno.
To sem nasla v svoji Soncni kuhinji. Ti lahko naredis malo manjse hlebcke.
Ne vem,ce je ta pravo;poskusila sem! Lep dan Babi
Draga Babi,
ponosno ti sporočam, da sem danes spekla janeževo pogačo po receptu, ki si ga napisala in moram povedat, da je ENKRATNA! Sicer je logično, da nim istega okusa kot tiste , ki jih kupujemo v Italiji, ampak je zelo podobna in nam je zelo všeč. Skorja – da je na svetu ni enake (dobra)!!
Še mami, ki je najprej rekla da ona janeževega kruha pa že ne bo jedla, ga zdaj z užitkom “krade” in si lomi koščke vedno, ko gre mimo ali pospravlja po kuhinji. Sja sem ji že prej rekla, kako to da na smučanju ga pa rada je, zdaj ga pa kar naenkrat ne bi jedla??! nO, pa se je vse uredilo :)))
Vsekakor toplo priporočam vsem. da to poskusite speči, ker je fenomenalno. Edino jaz sem dala malo več vode, in kakšno žlico olja manj. Olivnega seveda. In še to: naslednjič bom več janeža zamesila kar v testo, ker po vrhu rad popada dol, ko je pečen. Super dober je namazan z maslom, mi uporabljamo jogurtovega meggle in da poseben osvežujoč okus! Priporočam!
Babi, tebi še enkrat hvala da si si vzela čas zame in se potrudila.
LP, zala
Hej,deklica! Sem prav vesela in mi gre kar na smeh,ko se spomnim,da sem iskala po internetu in potem si rekla,da mora biti v moji Soncni kuhinji.
Jaz delam tudi z drugimi semeni in oljkami,zelisci.Z janezem najmanj,ker me spominja na tiste janezeve upognjence,ki me stresejo.Za moza jih pa naredim. Ko sem pri volji,oblikujem vec manjsih pogac in vsako z drugacnimi semeni. Dam jih tudi v testo.
Pozabila sem ti odgovoriti,da je enotna moka res polnozrnata.
Da bi semena po skorjici bolj drzala,nekateri namazejo z jajckom in se potem bolj prilepijo. Sama malo navlazim grobo sol in kar zmesam s semeni in malo pogladim s prsti.
Ti rada poskusas nove stvari.
Vcasih kupim v Trstu kruh,ki je narejen s 70 procenti bele psenicne moke in 30 procenti rizeve moke.V njem so lahko tudi ocvirki.To je ze kar kosilo,ko imas obcutek,da uzivas se meso.
Je zelo dobro. Tudi piskotke in torte delajo s tako mesanico.
Takoj po vojni so dekleta in zene v Padski nizini delala na rizevih poljih,do kolen v vodi.Mogoce si v kinoteki videla film s Silvano Mangano v glavni vlogi Grenki riz;krasen film italijanskega neorealizma.
Prihajala so od vsepovsod in del placila so dobile v rizu. Potem je bilo treba ta riz tudi koristno porabiti in so dolocene vasi,kjer se sedaj delajo veliko z rizevo moko.
Naj te ne skrbi moj cas.Ti tako navduseno preizkusas,da je veselje.
Lep pozdrav Babi
Babi, te pogače so res superca! Še danes je kruh tako lepo mehak in prožen, penast pravzaprav. Je pa bolj nizek, ker sme dala amlo več tekočine. Visok je kakšnih 5 cm, več ne.
Mislim da so semena večinoma popadala dol zato, ker je motri še ker nekaj olja in je bila torej tudi površina testa boj kot ne mastan. MAlo sem poškropila z vodo in na skorjo dala semena, potem je vzhajalo.
Aja, prej sme naredila še luknjice, nato vodo in čez še semena. Babi, tu me še nekaj zanima: kot sem rekla sem naprej naredila luknjice s prsti, nato čez malo vode in potrosila semena. Ko je kruh vzhajal, so luknjice tudi “vzhajale” in se potem kos em dala kruh v pečico sploh skoraj niso videle. KO je bil pečen se pa sploh niso več videle,…..no, mogoče čisto malo, samo obrisi.
Kaj naj torej naredim da bodo lepo vidne luknje??!
LP, zala
Hej! Saj se tudi meni te vdolbinice ne vidijo prav izrazito.Naredis jih zato,da v njih lepo lezi olje. Ce bi zelela vidnejse vdolbinice,bi mogoce dala
malo suhega fizola(da bi s tezo drzal testo navzdol).Sicer se tudi v kupljenih pogacah ne vidijo izrazito.Delajo jih zaradi olja.
Testo za pogace je vedno take teksture,da ostane nizje,ker je malo mehkejse kot za navaden kruh. Vse pogace,ki so na slikah v moji knjigi,so nizje. Ce bi zelela malo visje,moras narediti nekoliko trse testo,potem pa ne bo vec pogaca.
V prodaji so taki simpaticni okrogli majhni modelcki za razna majhna peciva.
Ker je osnovna ploscina majhna,vzhaja testo v visino.
Moras pa vzeti v zakup,da je pogaca eno,kruh pa drugo. Jaz imam rada pogace zaradi rahlosti in skorjice. Originalne bosanske lepinje so tudi drugacne od kruha. Ne govorim o lepinjah,ki jih kupis pri nas- o pravih v
Bosni ali v kateri od dezel bliznjega vzhoda. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.