BI KAJ SLANEGA ?
Dajmo še kakšen recept za slane predjedi ali priloge.
AJVAR ROLADA
Biskvit: 5 rumenjakov, 5 žlic moke, 1 pec.prašek, malo soli, 1 kisla smetana,
4 žlice ajvarja in na koncu sneg beljakov. Iz vseh sestavin speči biskvit na velikem pekaču. Ko je pečeno, biskvit zvrnemo na mokro krpo in zvijemo.
Hladno namažemo z nadevom:
1 kisla smetana, 400 g feta sira, 2 stroka drobno narezanega česna, lahko tudi več. Biskvit namazati in zviti v rolado.
BELE KOCKE
600 g jogurta, 300 g majoneze, z žlička soli, 80 g želatine, 150 g šunke, 4 kisle kumare rezane po dolžini, 4 trdo kuhana jajca rezane na kolute, 4 kuhane korenčke rezane po dolžini.
Rahlo segreti jogurt, dodati želatin in miksati, odstaviti s štedilnika, dodati majonezo in še malo zmiksati.
Vzeti odgovarjajočo štirioglato posodo. Na dno vliti malo kreme (jogurt…),
lepo naravnati šunko, zopet krema, jajca, krema, korenček, krema, kumare in po vrhu zopet krema.
Postaviti v hladilnik, da se strdi. Režeš na kocke.
Zelo lepo na pogled, pa tudi dobro. Sama jih sicer še nisem delala, samo jedla. Delala jih pa bom v kratkem.
Jaz pa sem v soboto namesto peciva naredila slane žepke. Recept je čisto “simpl”. 500 g skute, 500 g ostre moke(približno), 250 g margarine, zamesiš testo, pol ure počivat v hladilnik. Nato sem testo razvaljala, izrezala kroge, jih napolnila z naribanim sirom in sesekljano šunko(je ostalo še od pice), prepognila, pomazala z jajcem, po vrhu pa posipala sezam in sesekljano kumino, dala na peki papir in v pečico peč ene 25 minut pri 180. Edina pomanjkljivost je bila ta, da je bilo premalo slano, zato bom drugič dodala sol pač po občutku. Smo posolili naknadno, pa je bilo tudi dobro. So ti žepki kaj hitro zmanjkali. Zdaj me pa zanima, ali ima katera kakšne izkušnje z zamrzovanjem takega testa. To je namreč zelo pripravna zadeva za nenapovedane goste, ampak ne vem, če se lahko to da v zamrzovalnik, da imaš zadevo pri roki, ko jo potrebuješ. Ali katera ve? Hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.