kaj naj naredim s cvetaco?
zivjo!
po prebiranju vasih sporocil sem ugotovila, da ste tu same izkusene kuharce (no, jaz bom tudi cez par let), zato bi vas prosila za nasvet kako naj pripravim cvetaco – z omejenimi moznostmi!
preprosto skuhati in ponuditi z drobtinami kot prilogo je ne morem, ker moj fant tega ne mara.
v kaksno musako je tudi ne morem podtakniti, ker se nimam pecice.
v postev pride torej kuhanje, cvrtje ipd…
ima kdo kak predlog, ki po moznosti ni prevec ”ocvrt” in ”naoljen”?
lepo bi bilo, če bi ga prebrala se preden grem v trgovino, da nabavim se manjkajoce sestavine…
najlepsa hvala, pa lep dan zelim!
zacetnica
Tudi pri nas obožujemo okisano cvetačo (poleg že zgoraj navedenega dodam še sesekljan peteršilj) ali pa ocvrto – moka, jajce, drobtine (ta je pač “naoljena”). Menda je dobra tudi ocvrta v palačinkinem testu.
Lep dan!
Vladka
Kaj pa,ce jo skuhas v slanem kropu (tako,da ni premehka),jo narezes na cm debele rezine ali razdelis na cvetke,naredis malo pikantnega besamela(poper,sol,muskatni oresek),jo polijes z njim in naribas veliko parmezana.Potem bi morala dati to v pecico(seveda je nimas),da bi vse malo porumenelo. Mogoce bi pa slo kar tako – brez pecice.
Lahko rezine paniras(povaljas v moki,potem v jajcek in se v drobtine) in ocvres;toda malo olja bo potrebno.Odcedis na pap.brisaci.
Naredis maso iz ovsenih kosmicev(ali v mleku namocen star kruh),dodas jajcek,petersilj in cesen,dodas kuhano cvetaco,popopras in naredis polpetke,ki jih ocvres ali jih se paniras prej. Lep pozdrav Babi
Hm .. kaj pa zelenjavna juha??
Jaz narezem vse kar najdem doma (v nedeljo je bilo to por, korencek in cvetaca) na majhne kose, naribam malo svezega ingverja, nato vso zelenjavo z ingverjem vred na hitro preprazim na olivnem olju, zalijem z zelenjavno jusno osnovo (iz kocke) in vrem kaksnih 10-15 minut. Pa palicni mesalnik v roke, da malo zmiksam (jaz ne spasiram cist, mi je vsec da so se mali koscki vmes) in je krasnaaaaaaaaaaaaaaa juhaaaaaaaaaa
Lahko vanjo zakuhas testenine, knedlcke …
Dober tek
NyahNeza
Dobar večer,
mi radi jemo z žlico in zato cvetačo pogosto naredim bolj jušno. Na malo masla ali olja prepražim na kolobarčke narezan korenček in če je čas mladega graha. Ko se vse mal zmehča, posipljem malo moke in še mal pražim, da moka ostane bela. Potem denem na manjše rožice narezano cvetačo in zalijem z vodo da bude pokrito. Posolim in pustim da se kuha na slabem ognju. Ko je kuhano naribam muškatnega oreščka in potresem z sveže mletim poprom in peteršiljem. Včasih vkuham žličnike – knedlčke kot je povedala NayhNeza (ko sem bila majhna smo im rekli “vaseršpacni”, ne vem zakaj, kajti me po ničem ne spominjajo na podgane). Na krožniku si po okusu dodamo kisle smetane.
Lep pozdravček, Nančika
Helena, upam, da te bo tale moj bolj “laični” prevod kaj opogumil :o)
VODNI VRABČKI (Drobni žličniki)
50 g zmehčanega masla
400 g moke
4 jajca
1/4 l mleka
sol
Iz moke, zmehčanega masla, jajc, mleka in soli zamešamo testo (jaz kar z mešalcem na metlice) in ga pustimo 30 min. počivati. Jaz si potem pomagam z dvema žličkama (z eno zajamem, z drugo postrgam testo dol) in zakuhamo žličnike v osoljen krop. Kuhamo 5 minut in jih pustimo še 10 minut nato stati v vodi. Žličniki so kuhani, ko splavajo na površino.
Lep dan vsem!
Vladka
1. Kuhano cvetako obloži z rezinami na tanko narezane šunke in prelij z bešamelno omako s sirom. Kot je že Babi napisala, lahko zapečeš v pečici, ni pa nujno.
2. Cvetačna juha: Na cvetke narezano cvetačo kuhaš v vodi. Dodaš zelenjavno kocka (ali vegeto), lahko tudi samo soliš, nekaj mleka in kari po okusu. Pretlačiš s paličnim mešalnikom in izboljšaš z žlico kisle smetane. Mi tako juho ponavadi jemo s popečenimi kruhovimi kockami.
3. Kuhano cvetačo ohladiš in preliješ z jajčno omako. Meni je sicer ta varianta boljša z brokolijem in še boljša z beluši, ampak tudi s cvetačo je OK.
Jajčna omaka: trdo kuhano jajce z vilicami razdrobiš, dodaš žličko gorčice, majoneze in kisle smetane. Dodaš toliko vode, da je zmes gosto tekoča. Začiniš s soljo, poprom in kisom ter umešaš veliko sesekljanega drobnjaka in gladko zmešaš.
Forum je zaprt za komentiranje.