Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Goveja pečenka – malo drugače

Goveja pečenka – malo drugače

Zdravo! Ker ste “strašne – beri ful dobre” vem, da mi boste lahko pomagale. Pripravljam veliko fešto s približno 35 povabljenimi. Ostali jedilnik imam že približno v glavi, rada pa bi naredila govejo pečenko – pa ne vem – mogoče filano ali na kakšen lovski način,saj imam meso doma in sicer je bolj mlado – še ne 2 leti in bo verjetno kar dobro za pripravo take stvari..
Hvala in sončen pozdrav!

vidim,da se nisi dobila “pomoci”!? ja…kaj pa jaz vem..filana!? filajo se telecja prsa…naredi na lovski nacin. zacimbe kot za divjacino…pa pocasi naj se pece /verjetno je velik kos-za toliko ljudi/. polivaj s sokom …pa se malo vincka lahko dodas k polivki…kaj takega. nisi nic napisala,kateri kos…
ce je stvar za danes…je ze pase:) pocakaj-mogoce bos dobila se kak nasvet. lp petra

No, goveje pečenke še nisem delala, bi pa na tvojem mestu iz pečenke naredila raje zrezke, ki bi jih polnila (npr. z jajcem – prej bi zrezek posolila in pomazala z gorčico), popekla in počasi dušila, na koncu pa naredila še omako (gorčično z malo vina). Sicer se pa dobijo že zelo dobre predpripravljene lovske omake (iz vrečke), če bi res rada kakšno bolj “lovsko” varianto.

No, upam, da sem vsaj malo pomagala…

Lp, mishika

Bok!
Še sama ne vem, kateri kos si bom izbrala – meso bomo imeli namreč doma. Sem čakala na kakšen namig..
Fešta bo naslednjo nedeljo in ker imam take fešte ponavadi 3 na leto, rada pripravim nekaj klasike in nekaj novega..
LP

Hej! Ker imas mlado govedino,bi jaz naredila pretaknjeno pecenko.To imam zelo rada.Imam recept.Podobna je pikantna goveja pecenka.
Iz dobrega mesa je imenitna tudi mesna struca. Pa se zavita ledvicna pecenka je res dobra. Ce te kaj od tega zanima,posredujem recept. Lp

Lepo prosim za recept. Da pa ne bi vsega pisala – za najboljšega. Kot pravemu sladokuscu prepuščam izbiro tebi. Edino mesna štruca mi je poznana, ostalo pa je “tema”, sliši pa se zelo dobro vse našteto.
Hvala in lep dan!

Pozdravček!!

moja tašča pa naredi našikano govedino in je zelo dobra in malo drugače. mogoče je to celo isto kot babičina pretaknjena govedina. In sicer tašča našpika ali pa napika koščke špeha v velik kos govedine . seveda jo prej nasoli , popopra. to naredi večer prej, da se vse sestavine dobro nažmahajo. Naslednji dan pa peče v pečici lepo počasi in ves čas zaliva. Mal z vodo mal pa uporabi kocke za pečenje. Meso razreže, omako pa servira posebaj. Tako lahko ješ brez omake(na suho ) ali pa z omako. Stvar je zelo dobra in malo drugačna

zraven ponudi krompir v kosih z maslom in drobnjakom(to še posebaj paše če ješ z omako in tudi sicer) ali pa malo pokuhan krompir, ki ga nato da v pečico z rožmarino in ga fino zapeče.

kar koli boš naredila,naj ti super rata.

LP,Nani

Hej! Da,to je pretaknjena govedina. Napisem recept in sestavine.

1in 1/4 govejega stegna,10 dag prekajenega svinjskega jezika,slanine ali gnjati,10 dag korenja,10 dag kislih kumaric,10 dag gobic,sol,poper, majaron;
6 dag slanine,5 dag mascobe,voda ali juha;
limonin sok,malo moke,1/10 l vina

Jaz dodam se malo ingverjeve korenine- na tanke rezine in kaksen kolobarcek pomarance(neverjetno prijeten okus).

Meso hitro opereme,dobro osusimo,malo potolcemo in osolimo,popopramo.
Z ozkim konicastim nozem delamo v meso odprtine,v katere vtikamo izmenoma na kline zrezano zgoraj nastete mesnine(samo eno ali pa malo enega,malo drugega – 10 dag vse skupaj),kisle kumarice in vlozene gobice
(ni nujno).Nato potresemo meso se z majaronom.
V posodo damo najprej na kocke zrezano slanino,da se ocvre,nato dodamo mascobo(jaz olje).Ko je to razbeljeno,opecemo na hitro pripravljeno meso po vseh straneh,nato ji prilijemo vroco juho ali vodo,ji dodamo limonin sok in pokrito dusimo do mehkega.Lahko v pecici ali pa na plosci.

Jaz dodam zraven se nekaj korenicja,na stiri dele narezano cebulo,malo pora,kaksen kolobar pomarance in malo narezanega ingverja.

Imam krasno litozelezno ovalno posodo s pokrovom.Pecem v njej pokrito.
Ni potrebno niti oblivati,ker se dela v lastni pari in soku.

Ko je meso mehko,ga odvzamem in imam pokrito na toplem,da se sokovi umirijo. Vse kar je v posodi malo poprasim z moko,dobro pretlacim in zalijem z vinom,izparim in spasiram v omako.

Meso narezem na rezine(potem se vidi vse,kar si naspikala) in ponudim
z omako v posebni posodi ali pa kar polijem preko mesa.

Kaj bo zraven? Imenitni so kruhovi cmoki ali se bolje ceski vzhajani knedliki.

Kos roastbeefa(1 kg ali vec) ali ledvene pecenke je veliko boljsi,ce ga malo potolcemo,oblozimo in tesno zavijemo v nekaksno rolo s kozicamo vred,ki med pecenjem oddaja mascobo in je pecenka veliko boljsa,kot ce odrezemo vso tisto kozico.
Tak kos malo potolcemo, posolimo in popopramo.Potem namazemo z nadevom.

Nadev: 5 dag slanine,cebula,zelen petersilj,4 zlice drobtin,majhna zajemalka juhe,sol,poper.
Slanino zrezemo na drobne kocke in preprazimo na njej sesekljano cebulo z zelenim petersiljem,dodamo temu drobtine,zalijemo vse skupaj z zajemalko juhe(majhno),da se drobtine navlazijo,malo posolimo in popopramo in dobro premesamo.Jaz dodam se na drobno sesekljan slan filet(da prijeten okus).Pazi,da ni preslano!

To zmes namazemo po mesu in tesno zrolamo in povezemo.

Ce bi imela se kosti,ki pripadajo temu kosu mesa,bi bilo krasno,da jih das na dno posode,nanje polozis to povezano meso,oblijes z vrocim oljem.
Pecemo priblizno eno uro in pridno polivamo(ali pokrito kot opisano pri zgornjem receptu) z njegovim lastnim sokom.
Tudi k temu mesu lahko dodas se zraven kot zgoraj.
Ko je meso peceno,kosti zalijemo z vinom in juho,prevremo. Ta sok prilijemo k pecenki.

Hej,upam,da sem dovolj jasno napisala(raje kuham kot pisem recepte) in
da ti bo kaj v pomoc.Ce nimas kosti,gre tudi brez. Pri pecenki je meni zelo pomembna naravna omaka brez dodatkov raznih kupljenih omakc za to in ono.Potem ima vse nek cuden okus. Ce pridas mesu,kar sem ti svetovala,bo omaka res dobra. Zacimbe pa se po tvojem okusu.Jaz dodam tudi malo zajblja.

Ce ti bo kaj prav prislo,bom vesela.Lahko se kaj povprasas. Lp Babi

Super in najlepša hvala – zelo nazorno opisano, tako, da bom zmogla.
p.s. A pri pretaknjeni govedini je tudi ok, če podložim kosti?
Sončen pozdrav! Tinkarca

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close