Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika NJOKI ALI SVALJKI

NJOKI ALI SVALJKI

Ali veste kakšna je razlika? Vedno kupim njoke in ne vem ali je to kaj drugače kot svaljki???

Mogoče oblika in dolžina, njoki so krajši.

Le mnenje, lp V.

Moj ima svaljek, sosed pa njokeca.

Svaljke v bistvu narediš iz njokov.
Tako, da klobaso testa, za njoke narežeš, za svaljke pa testo iz enega njoka povaljaš v rokah in narediš svaljek.
Babi, a imam prav?
P.

Mislim, da je razlika samo v tem kje živiš. Primorci imamo njoke, gorenjci pa svaljke.

Mi Primorci pravimo že od nekdaj vsemu temu njoki in nikoli nismo poznali svaljkov.

Eni imamo pa “luleke”!

A ni tako, da je to v bistvu ista stvar, samo da se njoke skuha v slani vodi, svaljke pa ocvre na olju?

se pridruzujem noni karolini. naziv oz. ime sta verjetno regionalno pogojena !! ? je pa res,da na primorskem nikoli mimajo popecenih ali “pohanih” njokov !! ? karolina,kaj ti pravis? lp petra

Ja Petra, mislim kot ti. Res je tudi, da pred leti smo mi delali samo tri vrste njokov. To so bili: majhni za k golažu, debele okrogle s češpo (kot mi rečemo slivi) v sredini ali z marmelado. Zadnja dva smo zabelili z drobtinami na maslu in sladkorjem. Sedaj pa tudi mi delamo tudi ocvrte z mesnimi omakami.

Aha, tistim s slivo/marelico znotraj recemo pa mi cmoki. 🙂

Hej!
Pri nas so njoki,kot je ze povedala Karolina. Svaljke sem spoznala v Ljubljani. No,mali necak je pa imel najraje pohane lulcke -tudi Ljubljancan.
Sama zdaj imenujem svaljke – tiste,ki jih malo v dlaneh povaljam,da dobijo
malo daljso obliko. Testo pa je vedno isto.

Lani sem pa gledala novejsi ceski film(zelo duhovit),kjer se pri mizi prepirajo,kaj jejo. Najstnica je trdila ” njoki”,oce besen ” knedlicki”. In razvila se je skorajda disertacija,kaj je eno,kaj drugo.Koncalo bi se skoraj s klofuto. :)))

Lep pozdrav Babi

No, pri nas doma smo jim pa rekli pipči (šele zdaj, ko besedo gledam napisano, se mi zdi tako smešna :-)). Pa samo tistim kuhanim in zabeljenim z drobtinami. Tisti pečeni so bilo kar kroketi.
Aja, še to, moja družina je iz Zasavja
Pozdravčke, neja

Smešno ni kaj. V zasavju možje rečejo ženam “moja baba”. A ne?

Ne bi vedla, ker se je družina še pred mojim rojstvom preselila v Savinjsko dolino. Tam na deželi svoji ženi rečejo kar sama. To je šele hecn… :))

POzdravček, Neja

pri nas niso ne eno ne drugo, pri nas so düdli. jemo jih pečene, prelite s praženimi drobtinami, posipanimi z makom in sladkorjem, z mešanico zmletih lešnikov, orehov in sladkorja, prelite s kako sladko omako, pač odvisno od tega, kako in k čemu jih postrežemo.
Sem pa iz prlekije :o)

Hej,jav! Tocno take dudle sem jedla v vasem koncu;za polizat vse preste ali
kot bi Primoz rekel: ” Dobr kot pr norcih!” :))) Lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close