Najdi forum

koliko kvasa

Za tiste ki pečete (ne v avtomatu temveč v navadnem pekaču).
Koliko kvasa potrebujem za 2 kg moke (1kg graham, 0,5 kg bela, 0,5 ržena)?
lp senka

Jaz bi uporabila 2 obicajna paketka, po moje bi zadostovalo. 1 paketek je za do 1 kg moke.

Jaz pečem kruh iz cca 2 kg moke (nikoli ne tehtam) in uporabim 1 kvas. Pri nas ne maramo preveč močnega okusa po kvasu. Svetujem ti, da preizkusiš: enkrat uporabi 2 kvasa, naslednjič pa 1, pa boš sama presodila, kaj ti je bolj všeč. Ne smeš pa pričakovati, da bo ne-bel kruh tako vzhajal kot bel. Če beli moki dodaš rženo, koruzno, ovseno, graham,… moko, bo kruh bolj nizek in bolj “zbit” (ne najdem pravega izraza – ne bo tako penast – ma, upam, da me razumeš?!). Če želiš, da bo kruh dlje časa svež, mu dodaj pest v mleku namočenih ovsenih kosmičev. V tekočino (toplo mleko ali topla voda) dodaš lahko malo olja-jaz ga zlijem za kakšni dve žlici. Se mi zdi, da se kruh ne drobi tako.
Naletela boš na tisoč in en nasvet. S preizkušanjem receptov pa boš našla tistega pravega. Pa tudi, če kruh ni tako lep, ti poči skorja, se ti malo zažge – še vedno je 10000000 x boljši kot kupljen. Kajti v njem je tvoj čas, tvoj trud, lepe misli.
Da bi imeli vsak svoj košček kruha, pa četudi tankega.
Prijazen pozdrav
deka

P.S. Mar še kdo navaja otroke na to, da se hrana pobere, če ti pade na tla? Pa smeti dol spihat pa v usta. Če je preveč umazano, pa za kokoši ali ptičke.

kruh delam iz polnovredne in bele moke /pol-pol/ vsake cca 30dag. za to porabim 1 zavojcek kvasa. kruh je rahel-penast!?..tako nekako. zanimovo,naslednji dan je tocno tako svez / ce prezivi:_)) / lp petra

Jaz sem za vikend spekla kruh z ocvirki in sem na 2 kg moke dala 2 kvasa (2x4g) ampak se mi je zdelo, da je imel kruh malce okusa po kvasu. Glede na to, da so bili ocvirki noter – ne bom razpravljala o njegovi trajnosti :-))

In za deko: otročke navajam, da kar koli jima pade na tla, pobereta in spihata (če jima glih pade iz rok) drugače pa nosimo ptičkom (za kokoške nismo še splanirali placa ;-))

Hej! Zanimivo zlato pravilo:

Za 1/2 kg moke vzamemo najmanj 2 dag kvasa,za 1kg moke zadostuje
tudi 2 dag kvasa,za 5 kg moke 5 dag kvasa,za 10 kg moke 8 dag kvasa.

To je prepis iz strokovne knjige. Seveda je to za navaden kruh,brez jajc in mascobe. Lp Babi

Res? To je “uradno” pravilo? Zanimivo mi je zato, ker vse kvašeno pečem na pamet, in sem zdaj razmišljala, da nikoli nisem enakomerno povečevala količine kvasa glede na količino moke, ampak približno tako, kot piše v tem pravilu. 🙂 In je delovalo.

Me pa res veseli, da ima še v teh čudnih časih kdo spoštovanje do kruha. Sem se že bala, da je kaj narobe z mano, pa vidim da nas je več takih…

Vsem hvala za odgovore.
Bom poročala o rezultatu.
lp senka

Hej,Jozica! Pri nas je dober domac kruh najboljsa sladica!
Zet pa peko kruha tako spostuje,da razglasi vsem prijateljem,da bomo pekli kruh. Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close