Čokoladne palačinke s čokoladno kremo
Draga Tan in ostale,
Recept je iz knjige “Čokoldne sanje-pravljično dobre slaščice”. Kakorkoli že, svetujem vsem da ne gledate preveč slik tej knjigi! 😉 :)))))
No, pa gremo! Recept prepisujem dobesedno, nisem ga še preizkusila!
Čokoladne palačinke:
-za 8 palačink:
60 g čokolade
30 g masla
3,5 dcl mleka
1-2 žlici kakava v prahu
130g moke
3 jajca
maslo za peko
-za nadev:
1 kozarec vloženih sliv (395g vsebine)
50 g sladkorja
3 žlice konjaka
-za kremo:
200 g čokolade (lahko mlečne ali temne)
140 g sladkorja v prahu
200g sldeke smetane
Palačinke: v toplem mleku razpustimo maslo in na koščke nalomljeno čokolado. Nato primešamo moko, kakav in jajca in dobro razžvrkljamo. 3o miunt naj počiva da se moka napne.
Nadev: vložene slive dobro odcedimo V ponvi rahlo karameliziramo sladkor. Dodamo slive in konjak, pusimo da zavre, nato odstavimo in ohladimo.
Krema: v kozico damo na koščke nalomljeno čokolado, 50 mL vroče vode in sladkor v prahu. Ko vse skupaj zavre, odstavimo in ohladimo. Stepeno sladko smetano zamešamo v ohlajeno čokoaldno kremo.
Pečenje palačink: Klasika! 🙂
Na sredino vsake plačinke damo nekaj slivovega nadeva in čez malo čokoladen kreme. Palačimko zgrnemo okrog nadeva, da naredimo nekakšno culico oz. mošnjiček. Okrasimo z malo čokoladne kreme.
Palačinke teknejo tudi z drugim sadjem, npr. z vloženimi višnjami (to mora biti po moje božansko!), s pomarančami, z dušenimi hruškami.
MAlo naprej je napisan še en recepta z čok. kremo, ki je narisana v skodelici,izgleda fantastično in mislim da bi bila primerna tudi za polnjenje palačink:
za 4 osebe:
10g jedilne čokoalde ali čokolade z okusom po kavi
pol litra mleka
40 g jedl. škroba
80g sldkorja
4 žličke instant kave v prahu
2,5 dcl sldke smetana
nekaj kavnih zrn in čokoladnih ostružkov za okras
Čokolado grobo naribamo. Gladko razmešamo 5 žlic melka in škrob, preostalo mleko zavremo. Še preden zavre, damo vanj sladkor, instant kavo vprahu in polovico naribane čokolade. Meršamo z metlico da se vse razpusti.
V vrelo mleko prilijemo škrob in med mešanjem naj vre 1 minuto. Pazimo, da se krema ne prime dna posode!
Kremo pridenemo v skledo in pustimo da se ohladi in mešamo da se ne naredi mrenica. Z ahirejši postopek lahko posodo postavimo v drugo posodo z mrzlo vodo in tudi ves čas mešamo z metlico.
Stepemo smetano in jo rahlo zamešamo v ohlajeno kremo z metlico, dodamo preostanek naribane čokolade. Čokoladno kremo napolnimo v oecljate kozarce ali skodelice, pokrijemo s folijo in postavimo za njmanj 1 uro v hladilnik. Preden ponudimo, , okrasimo s kavnimi zrni, s kupčkom stepene smetane in čokoladnimim ostružki.
Ah, ja……sladko je to življenje! 🙂 Dober tek!
LP, zala
Jjo, NAPAKA! Šele danes vidim, da sem v drugem receptu za čokoladno kremo napisla 10g jedilne čokolade ali čokolade z okusom po kavi – pravilno je seveda 100g!!! Pisala sem hitro in sem naredila napako (pa še slovnične in vidim da jih je kar precej:)
Staša, a je tisti pomemben dogodek že mimo? Upam da, da se boš spet lahko pošteno posladkala;) Jaz imam pa aprila maturantski ples, pa si misli da moram do sredine aprila “vzdržat”! Sej tam pa tam kaj dobrega malega ne škodi, ne?! 🙂
Lep čokoladni pozdrav,
Zala
Hej!
Zdaj pa je vse jasno.Deklica Zala je itak tako pridna,da prehiteva,saj bi morala sele drugo leto biti maturantka.Kaj je njej z levo roko skuhati!
Si jo ze predstavljam,kako pise teste….:))
Tiste recepte,ki si jih poslala(palacinke zavite v culico,cokoladna krema…)
sem videla preslikane v neki reviji ze lani in imam izrezano.
Zdaj sem se pa ztopila v razmerje pri cokoladni kremi.
V mojem receptu za cokoladni mousse je 1l in 1/4 mleka za 150g cokolade in 5 rumenjakov in 5 beljakov. Meni ni prevec tekocine,ker je stvar zelo puhasto rahla.Nekaterim je delal preglavice!
V tej kremi pa je 1/2l mleka za 100g cokolade in nic jajc,je pa se malo skroba. To je krema in vendar je kar precej mleka.
Zdaj vem,da je tudi recept za mojo cokoladni mousse ali peno pravilnih razmerij,saj jajca naredijo svoje.
Si prebrala o karamelu? Lep pozdrav Babi
Hej Babi,
haha….ves da se nikoli nisem pomislila kako me gleda nekdo, medtem ko pisem test? 🙂 me prav zanima, kaj se ti ob tem plete po glavi :))) Ja, ti testi…..nikoli jih ni premalo! Sicer pa kaj se bunim zdaj, ko sem se v gimnaziji, kaj vse sele pride.
Hej, a ves da gremo gledat 17.2. tole irgo od Prousta – Iskanje izgubljenega casa. KO nam je profesorica povedala ta naslov, sem se takoj spomnila da em to ze nekje brala. Seveda, sem si rekla – o tem je pisala Babi, pa tudi v casopisu je bilo pred enkaj dnevi napisanega nekaj malega o premieri v Ljubljani. Pred tem pa sem se pdlocila se, da grem pogledat Pygmaliona, ker ga imam celo pri anglescini na maturi (drama; za visji nivo), in mi bo verjetno koristilo ce si to pogledam…..tako, za lazjo predstavo o dogajanju.
Recept za cokoladne palacinke sem nasla lani v Anji in od tam ta recept. Slike so res cudovite. Moja mami ze zelooo dolgo mece pogled na rulado na eni od tistih slik, ki je narejena iz temnega biskvita,napolnjena pa s kremo iz smtane in bele cokolade in z (uh sedaj pa ne bom znala tocno povedat) tistimi hrustljavimi mini rolicami, doglimi kaksna 2cm in oblitimi s cokolado. Proizvaja jih Bahlsen, Leibniz in so kot kaksni mali dimniki, zelooo dobri in hrustljavi. NO, tudi po vrhu in okrog je ta rulada okrasena s to kremo in tudi od zunaj s temi malimi cokoladnimi mini-dimniki. Sedaj si pa predstavljajte rezino take rulade, kako lep polzek nastane, ko je biskvit temen in tisti mali dimniki tudi, ter v sredini spiralasto zavita bela kream , ki je se zunaj okrog in okrog. Res, priznam, bozansko izgleda na sliki. Pa sploh nisme ljubitelj rulad. Od vseh sladic jih delam najmanj, mogoce sem v zivljenju naredila 4 rolade, nic vec. Vendar tole bi pa rada enkart naredila…..Ce ne za kaj drugega, pa zato, da razveselim mamo.
Ja, tisto o karamelu sem prebrala, in sem ti tudi napisla kako sem se enkrat zafrkavala, ko sem delala karamelno kosarico, primerno predvsem za dekoracije in “finish” posladka, ce vanjo kaj nalozis oziroma jo s cim dobrim napolnis 🙂
Tale cokoladni mousse z 1 litrom mleka me se ni odgnal…..naredila ga bom pa ce se svet podre! Seveda bi te pred pripravo vprasala se za kaksen nasvet,…..
LP, zala
Nyah alias deklica z loncem,hej!
Sem te ze enkrat nekje vprasala,ce si tisto limonino travo za kitajske jedi takrat spomladi nasla,pa mogoce nisi videla posta.
Za ilustracije najlepsa hvala;tudi sama imam celo goro teh reci,ki vzbujajo brboncice.Res je,da je vcasih ze dovolj,da malo prelistas. :)))
Zala,tudi jaz si bom ogledala predstavo v Ljubljani.Igralska zasedba je imenitna. To zajetno Proustovo delo me spremlja od gimnazijskih let. Veckrat ga vzamem v roke v razlicnih zivljenskih obdobjih in vsakokrat ga sprejemam malce drugace – ni lahko branje.Pa magdalenke me vedno
vlecejo.
Tvoja nacin izdelave mrezice je pa se lazji, ker ne rabis pomagaca.
Lep pozdrav z obale brez snega-vam ga zavidam Babi
Babi
en prelep zasnezen pozdrav! Obozujem sneg, zimo, kar malo se mi zmesa od veselja, ko tak fejst snezi.
Sem videla tvoj post, pa imam zadnje case v guzbi tako, da mi ne uspe se velikokrat oglasit tu. Potrudim se, da spremljam in berem, da si sprintam kak predober recept … in potem doma gruntam, kaj vse bi vam jaz tudi napisala gor. Samo zal se trudim zgubit kaksn centimeter zimskega sala, ki se mi je naselil cez praznike, pa se zato s peko ne ukvarjam.
Limonske trave pa se vedno nimam. Do Italije mi ni uspelo pridet, grem malokrat tja. Spomladi greva v Sepadiverja po nekaj optapljaske opreme pa sem se planirala ustavit spotoma. Sem pa slisala, da ima tudi ena drevesnica v Crnucah limonsko travo in bom sla pogledat … sam kaj, ko nas ta sodoben nacin zivljenja tako zelo … omejuje .. in nam krade ure za uzivanje :-))
Lep pozdrav tja dol v Koper, menda vas ni zasnezilo (ravnokar sem prisla s sestanka, kjer so bili z Univerze dve decvi, zato vem)
NyahNeza z loncem cjuhe
Forum je zaprt za komentiranje.