Domači jogurt
david,
jaz sem ga že pripravljala in to po receptu Jamieja Oliverjain gre takole: vzameš 1 liter svežega mleka in ga prevreš (prevreš ga res samo, če je sveže – če je že sterilizirano, potem ga samo pogreješ) in ohladiš, tako da ima enako temperaturo kot tvoj prst, ko ga pomočiš v mleko (torej naj bo še rahlo toplo).
Nato ga preliješ v posodo, kjer boš delal jogurt (jaz sem ga dala v keramično skledico) in noter daš en lonček navadnega jogurta trer dobro premešaš. Daš v hladilnik čez noč in naslednje jutro imaš veliiiko skledo jogurta.
Jamie je uporabil polnomastno mleko in polnomasten jogurt in je zato tudi jogurt dobil bolj kremast. Samo za info, kako je dokončal: v manjše skodelice je nadeval jogurt, čez pa malo suhega in kandiranega sadja, narezanega na koščke (posušene banane, papaja, oreščki, rozine, suh ananas, jabolka, datlji, fige, marelice itd…..) in vse skupaj prelil še z žlico medu. Dober in zdrav zajtrk!
Veliko užitkov ob dobrem jogurtu ti želim – pri meni ne mine niti en dan brez jogurta. Nikoli!
LP, zala
Ja, Zala, če bi se to dalo, lahko kar patentiraš.
Ne bo šlo – problem je ravno maščoba. Smetana ima bistveno več maščobe kot mleko. Iz mleka smetano dobiš samo s posnemanjem, ne pa s kisanjem. Tako dobiš sladko smetano, iz nje pa potem kislo.
Na ta način, kot ga ti opisuješ, bi kvečemu dobila kislo mleko, pa še glede tega nisem prepričana, ker se ne spomnim več, če se za kislo smetano in kislo mleko uporablja ista kultura (beri mikroorganizmi). Mislim da.
Tvoj način pridobivanja kisle smetane bi lahko primerjala z naslednjim pridobivanjem žganja: vzameš vino in dodaš žlico žganja, do jutra pa se mešanica spremeni v žganje. :))
LP, Kaya
Kresnica, tudi z manjšimi količinami se da. Razmerje jogurta in mleka pač sorazmerno prirediš – nekteri celo pravijo, da z cel liter mleka zadostujejo že 3 žlice jogurta iz lončka in potem delajo enako naprej po ustaljenem postopku. Jaz tega še nisem probala.
Saj če narediš liet jogurta, počaka v hladilniku. Seveda pa ima prednost sveže, in tudi ni tega tako zapleteno naredit da si en bi človek vzel 5 minut časa in si zvečer naredil jougrt za naslednje jutro…..naj ti čimbolje uspe!
LP
Hojla,
za kislo smetan pa ne velja enak postopek kot za jogurt. Da bi lahko delala kislo smetano moraš imeti mleko, ki še ni bilo pasterizirano, kar pomeni, če imaš doma kmetijo to ni problem, če je pa nimaš kupi si mleko pri kakšnem kmetu (mimogrede je ceneje kot v trgovini, pa še boljši je). Potem to mleko nalij v posodo s širšim vratom, imajo že prav take posode za kisanje mleka, narejene pa so iz gline in žgane. Tle pri nas se imenujejo latvice.To mleko potem pustiš čez noč na mlačnem prostoru (ne preveč toplem). Na vrhu se bo nabrala smetana, ki jo posnameš in jo uporabiš – ta je podobna kot kupljena in takšna smetana je značilna za Štajersko in Prekmurje. V ostalih predelih Slovenije pa takšno mleko, ki ima na vrhu smetano dajo v pečico štedilnika (takšnega na drva) ali pa v toplo peč (potem ko je še žerjavka pogasnila in v ne kurijo več., da se na vrhu malce zapeče in naredi se tako rjava skorja. Potem to dajo za en dan na hladno in poberejo to smetano. Je zelo dobra in okusna. Uporabna je predvsem za štruklje in tudki za orehovo potico, pa še kam se je lahko doda. Takšni smetani pravijo pregreta smetana.
Tajna
zivjo tajna,
ja, to delamo pri moji babi – oz. ona to dela in ima res odlicno kislo smetano. Samo tako sem pac pomislila, ce bi se jo slucajno dalo naredit na tak nacin kot jogurt. Nisem vedela in sem zato vprasala. Hvala za obrazlozitev, zdaj vidim, da jo bo morala babi delat se naprej, po istem postopku 😉
LP, zala
Jaz bi dodala svojo izkušnjo glede recepta od Jamie-ja.
Probala sem ga večkrat naredit, pa ni vedno uspelo.
Potem sem v Jamie-jevi knjigi natančno prebrala navodila!
Potrebuješ 1 liter polnomastnega mleka in 0,5 litra jogurta ki vsebuje bakterije, (če daš obični jogurt, stvar ne deluje oz. dobiš kislo mleko ven)
Mleko prekuhaš, počakaš da se ohladi, na temp. ko lahko namočiš prst – to je caa 1ura, preliješ v drugo posodo (jaz pustim kar v isti) vliješ jogurt, premešaš z žlico in pokriješ s pokrovko ali alu folijo. Po 6 urah je jogurt gost in zelo dober. Hraniš ga v hladilniku, kjer počaka tudi do teden dni.
To je to. Aja, jaz uporabljam jogurt od Vipavskih mlekarn, ki vsebuje vse te bakterije. Z drugimi jogurti se mi ni posrečilo najbolje, ali pa sploh ni bilo jogurta.
Da ne rabiš naslednjič kupovati jogurta pa si ga daš pol litra nastran in naslednjič uporabiš kar tega. Kupiš samo mleko.
LP, Monika
Monika katero mleko ?
Domače ali gre tudi s svežega iz trgovine ?
Jaz sem ga delala sedaj iz domačega tako, da sem zavrela liter mleka in eno sladko smetano lepo počasi 1 uro, da je skoz malce gibalo, potem sem to pustila ohalditi do sobne temprature in dodala z žličko jogurt na več koncev mleka(nič mešat) in posodo zaprla in zavila v deko pustila do naslednjega dne in dobila super jogurt……gledala sem nega nemškega kuharja, naj bi bil na turški način, tak bolj mil po okusu s veliko smetane……
PREVERJENO!
Po vaših nasvetih mi je po prvem polomu v drugo uspelo pridelati okusen gost domači jogurt.
Najprej sem zakuhal mleko z 1,5 % mlečne maščobe. Po približno 1 uri, ko se je mleko ohladilo na približno 40 stopinj, sem v stekleni posodi zamešal jogurt Yoviland Bifidus in ohlajeno mleko. Posodo sem nato pokril in dal v bližino radiatorja in pustil približno 12 ur.
V skodelico jogurtu sem dodal še žlico akacijevega medu in bil je izvrsten.
Preostanek jogurta približno 3 dcl sem nato ponovno zamešal v mleko in jogurt je že tu!
Lepa hvala vsem za pomoč!
David
Forum je zaprt za komentiranje.