Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Skutni štruklji z jabolki v smet juhi

Skutni štruklji z jabolki v smet juhi

Zala,
ali lahko prosim napišeš navodila za pripravo. Sliši se dobro. Hvala.

Spela,
te struklje pripravim takole (ne ustrasi se dolzine teksta, sem bolj podrobno razlagala) :

V zelo sirok lonec (premera ima po moje vsaj 30 cm) dam vode do polovice (lonec je visok kaksen 1 dm) in naj zavre.
Medtam pripravim struklje:
vzamem 500g skuto (ponavadi pusto, lahko pa tudi bolj mastno) jo dobro pretlacim in ji dodam malo kisle smetane. V visoki posodi stepem 2 beljaka s scepcem soli (nic ne sladkam, ker se mi zdijo jabolka dovolj sladka, ce pa sama zelis lahko dodas nekaj zlic sladkorja). Nato dodam se rumenjaka, se malo stepam in dodam skuto s kislo smetano ter previdno in enakomerno premesam z jajci.
Pnavadi vzamem kar kupljeno veceno testo (domacega samo kadar ga naredi mami), nekaj listov. Saj bos sam videla koliko jih bos rabila glede na kolicino nadeva, priporocam ti pa da vzames vsaj 4, ki jijh potem razporedis v vecji pravokotnik tako, da ni kje vmes “lukenj”. Razporedim jih po vlaznem prtu in jih premazem z malo vode, da so voljnejsi. nato dam nanje enakomerno skutin nadev, razmazem ga po 2/3 vsega tetsa, zadnjo tretjino pa pustis prazno da se bo strukelj lepse zvil in da ne bo masa tekla ven.
Naribam ene 3-4 jabolka, odvisno od velikosti, jih razporedim po skutinem nadevu, potrosim s cimetom in pestjo rozin (lahko dodas tudi kaksno zlico mletih orehov, dajo zelo dober okus) in sladkas po okusu. Testo na levi in desni strani malo zapognem cez nadev, nato pa s pomocjo prtica zvijem v dolg strukelj. Vzamem rezilo, kroznik z ostrim robom ali karkoli takega in narezem na manjse strukeljce dolzine kaksnih 7 cm, 8 cm….. Te polagam v vrelo vodo in nato naj rahlo vrejo 15 minut.
Ko so kuhani, nekaj vode odlijes (recimo polovico ali tretjno) in jo nadomestis s sladko smetano. Jaz dam ponavadi en mali tetrapak smetane za kavo (2dcl,10% m.m.) in eno navadno sladko smetano (kolicino prilagodi glede na to, koliko smetanove juhice bi rada imela), lahko pa das kar 2 cisto navadni sladki smetani. To se skupaj enkrat zavres in pustis vreti kaksno minuto in hop na mizo.
Ponavadi strukeljce v smetanovi juhi potresemo se s cimetom in meltimi orehi in dolijemo se malo smetane (da se malo shladi vse skupaj:)) in potem…..kolikor “nese” zelodec! :)) Vsaj tako je pri meni, ker je to edina jed ki se ji nikakor ne morem upreti! Upam da vam bo teknila. Ce te se kaj zanima, pa kar vprasaj.

LP, zala

Spela, skuta bo verjetno malo zlezla ven iz strukeljcev ampka nic se ne sekiraj – prav zato se imenujejo strulkji v juhi. LP

Zala,
hvala. Se bom lotila čez vikend. Ti poročam. LP Špela

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close