Pecivo z mandlji in kavnim zrnjem
To je ime recepta, ki sem ga zasledila v Oni lanskega leta. V mapi imam spravljenih veliko receptov, in danes me je pičilo da bi spekla ravno tega. In sem ga! naj vam povem samo tole : fantastično! To morate poskusiti!
No, sama sem kavno zrnje izpustila ker ga nimam doma, pa tudi po drugi strani sem malo skeptična glede tega, ker me skrbi, kako bi to izpadlo.
Torek, delala sem takole:
500 g moke + 1 pecilni
100g zmehčanega masla
2 jajci
250 g rjavega sladkorja (sem dala belega, ker je zmanjkalo rjavega)
150 g celih mandljev (jaz sem dala neolupljene in so krasni)
malo vanilijeve arome
100 g namočenih rozin
100 g na majhne koščke narezane temne čokolade (dala sem jo namesto kave v zrnju)
50 mL kavnega likerja (jaz ga nisem imela in sem ga naredila kar sama na hitro)
sok 1 limone
Pečico segrejemo na 180 °C.
Ločimo rumenjak in beljak, ter trdo stepemo beljaka s ščepcem soli in nato dodamo sladkor. Nato primešamo rumenjaka in zmehčano maslo ter miksamo pri srednji hitrosti kakšni dve minuti da postane masa svetla. Dodamo liker ( na koncu bom napisala kako sem ga naredila) in še malo miksamo. Na jajčno maso presejemo moko s pecilnim in zmešamo z mikserjem – tu se nič ne bojte glede rahlega vmešavanja moke! Nazadnje dodamo še rozine in čokolado ter limonin sok. Temeljito premešamo, masa bo prišla zelo gosta in bo težko padala s kuhalnice.
Na peki papir razvrstimo v 4 ali še bolje v 5 tankih vrstah maso kot svaljke (pomagaš si s pomokanimi rokami piše v receptu, jaz sem delala kar s žlico in vam povem da ni bilo najbolj pametno – dobila sem 3 vrste, ki so bile zelo široke in naslednjič ne bom delala tako).
Trakovi oz. svaljki vzdolž pakača (ta velik ki gre v pečico) naj bodo 1,5 cm visoki in 5 cm široki.
Po želji jih lhko pred peko premažete z rumenjakom, jaz jih nisem ker ni bilo potrebe in mislim da se itak sploh ne bi poznalo ker so piškoti malo temnejše barve.
Pečemo jih na srednji višini okoli 30 minut. Še tople narežemo. V receptu tudi piše da jih damo po potrebi nazaj v pečico za 5-10 minut. Ojma nimam zakaj to. Jaz jih nisem.
Moram pa vas opozoriti, da pečenih trakov NE PRELAGAJTE s pekača na desko, če jih želite rezati. Jazs em to poskusila in se mi je na enem koncu trak malo zlomil. Ko je pecivo toplo, jk ezelo krhko in drobljivo. Narezala sem jih še vroče, kot piše v receptu. Toda potem sem opazila da so se po kakšnih 2-3 minutah med ohlajevanjem malo “ojačali” in niso bili več tako krhki.
Ko boste rezali, nič hudega če naletite na cel mandelj. Pogumno rezite v ravni liniji, kar čez mandlje – če se kakšen prereže na polovico, izgleda piškot od stani zelo lepo. Pa še prekrasno dišijo, ker se mandlji med peko lepo popečejo.
Po želji jih lahko tudi olupite in pred peko še malo popražite v ponvi brez maščobe.
Na koncu še piše, da jih narezane ohladimo in jih ohlajene zložimo v pločevinasto posodo, kjer jih lahko tesno zaprte hranimo več tednov, pa mislim da ne pri nas ne pri kom drugem ne bodo zdržali! 🙂 Joj, so dobri! Jaz pa jih zaradi želodca še smela ne bi! :((((( MALo se pa lahko pregrešim…..
Pa še kavni liker: Vso zadevo sem zelo poenostavila. Skuhala sem 1 dcl kave in jo odstavila da se je kavovina sesedla. Notri sem dala še prej tudi 5 žlic sladkorja. Nato sem prelila v drugo šalčko, in dodala kakšne 4 žlice ruma in eno žlico kakava Nesquick. Delala sem po občutku, in lahko vam povem da imajo piškoti fantastično aromo.
Po potrebi lahko daste tudi kakšno žličko sladkorja več, ker je kava pač bolj grenka. No, in ta “liker” nato dodate jajčni mešanici in nadaljujete kot je opisano zgoraj.
Vedela sem da bo liker dal tisto pravo aromo, zato sem se znašla o svoje, ker pač likerjv in žganih pijač pri nas doma nikoli ni. Od alkohola sta le cviček in teran ali pa refošk…..
Če bo katera pekla te piškote, ji želim uspešno peko in dober tek!
Lep pozdrav vsem iz koroške, Zala
Forum je zaprt za komentiranje.