priprava z anaslednji dan
zanima me kako pripravljate hrano za naslednji dan. Ko pridem iz službe domov bi rada imela kosilo čim hitreje pripravljeno. Ali ve npr. naravne zrezke pripravite že večer prej? Pa krompir, ga nalupite zvečer za naslednji dan in pustite v v odi, da ne postane črn? Pravijo, da tako izgubi vse vitamine.
Torej, kaj pripravljate vnaprej in kako?
Koliko časa imate v hladilniku (npr. v Tupperware posodi) odprte hrenovke, skuto, jogurt, smetano,…?
za nasledni dan pripravim reci,ki lahko “stojijo”. tega ni prav dosti. je pa res,da se mi “hranimo” dopoldan po sluzbah in potem jemo v bistvu vecerjo. tam nekje okrog 19h. krompirja nikakor ne… kako zelenjavno juho…mogoce celo zrezke v omaki…pa tiste tipicne “stojece ” stvari. ce bi morala kuhati kosilo ob 16h…bi ti vedela povedati kaj vec. sigurno so se take kuharice!! kar pocakaj,pa se bodo javile. lp petra
Živjo Mirjana,
Za naslednji dan ponavadi ne pripravljam hrane vnaprej, ker smo pri nas zagovorniki zdrave hrane, ki je lahko pripravljena v pol ure. Toliko pa mislim, da lahko vsak počaka. V tem času imaš lahko pečeno meso, skuhan riž, krompir ali testenine ter skuhano zelenjavo (jaz jo kuhan na sopari). Če pripravim prejšnji dan je to kakšna minesštra od žitaric, golaž, omaka za testenine, če je z mesom. Imaš toliko raznih načinov hitre in zddrave priprave hrane, da je to neverjetno. Tudi jaz sem prej porabila več časa, vendar zadnja dva meseca od kar vemo, da je mož diabetik in je na inzulinu, se je življenje obrnilo za 360 stopinj. Uživamo hrano, ki ne porabi toliko časa za pripravo in tako tudi zadrži skoraj vse vitamine. Ker ne jemo več svinjsko in goveje, porabimo manj časa za peko mesa (kar ti vzame največ). Naše kosilo obvezno vsebuje:
1. solato
2. glavno jed (OH, beljakovine in pikico maščob)
3. sadje ali sir
Včasih tudi kako mineštro ali juho. Dostikrat tudi sladico za popoldansko malico. Da ne boš mislila, da je taka hrana neukusna, sploh ne. Pač uporabljaš za zgoščevanje druge preparate kot so Gustin, krompir, rožičeva moka, lahko tudi malo smetane, ali pa če imaš kombinacijo z zelenjavo, kar z njo zgostiš.
Ker smo se že prej podobno prehranjevali nimam zdaj tako velikih težav. Tiste bolj komplicirane jedi, oz. jedi , ki rabijo več časa za pripravo in peko ali kuhanje pustim za soboto in nedeljo. (rane lasagne, francoski krompir, Štefani pečenke ipd.). Obvezno 1 do 2x je na jedilniku tudi morska riba.
Če te zanima kakšen približen recept ali kombinacija se javi LP Silvia
Hej, Mirjana,
res ne vidim posebnega razloga, kaj na veliko pripravljati dan vnaprej. Seveda to pride v poštev pri jedeh, ki se dalj časa kuhajo in lahko počakajo (golaž, omake, jota, pasulj…), uporabno pa je tudi pri jedeh, ki si jih sicer pripravila sveže, pa so ostale (razne pečenke…).
Ogromno hrane pa se da pripraviti v pol urce, od krompirja, testenin, riža, polente, zelenjave, mesa, solate, tudi kakšne juhice in celo sladice…. Pred kakšnim letom ali dvema je bila na TV oddaja, mislim, da se je imenoval kuharski dvoboj. Poanta je bila pripraviti okusen obrok hrane v 20 minutah. In kaj vse so uspeli pripraviti!
Če se kuhar(ica) pravilno organizira, dejansko lahko pripravi poln obrok v pol ure, pač najprej daš na štedilnik kuhati tisto, kar se kuha najdlje (npr. kormpir), zatem pripraviš meso (npr. zrezke, jetrca, perutnino…), ko se vse to lepo kuha, peče, praži, očistiš solato. Mi temu doma malo za šalo rečemo fast food.
Forum je zaprt za komentiranje.