Najdi forum

Gobova juha

Bi mi lahko, prosim, katera napisala recept za gobovo juho? Hvala in lep večer!

Hej,Tan!

Verjetno je nacinov za gobovo juho,kolikor je gospodinj.

Jaz delam na dva nacina. Ko so gobe sveze,uporabim najraje malo lisick in malo jurckov.

Te enostavno preprazim na olivnem olju z malo cebule,dodam se cesen in petersilj,pa malo pomokam in zalijem.V to narezem se krompir,posolim,popopram, dodam malo muskatnega orescka in kuham do mehkega. Ce pa dodam h krompirju se malo drobne rdece lece,ni treba niti pomokati,ker zgosti.Na koncu dodam se kislo smetano in sveze narezan petresilj in dobnjak.Zraven zelo prijajo zganci.
Zelo je okusno tudi,ce naribas,ko se gobe prazijo se malo rdecega korencka in na kocke zrezan pelat.

Nekateri tako juho dopolnijo z zlico kisa.

Danes sem pa naredila po receptu francoskega kuharja.Imela sem sampinjone in nekaj suhih jurckov,ki sem jih prelila z malo vrele vode in pustila,da se napojijo,jih dobro ozela in narezala.

V posodi sem na olivnem olju malo preprazila na rezine narezan por,dodala na kocke narezan krompir(kot bi delala krompirjevo juho),se malo strtega cesna in petersilj.Ko se je zdusilo,sem dolila vodo in kuhala do mehkega. Kuhano sem pretlacila s tlacilko,posolila,popoprala in malo muskatnega orescka. Dodala se nasekljan svez petersilj in malo kisle smetane,ki sem jo dobro umesala.To je krompirjeva osnova.

V ponvi sem poprazila (z vsemi dodatki,ki pasejo) na listice narezane sampinjone in namocene jurcke,malo zdusila kot za prilogo,jih dala na toplo in v isti ponvi sem popekla se na drobne kocke(za mezincevo konico)narezan krompir(vsakemu za eno veliko zlico),da je bil zlatorumen.

V segreti pecici sem popekla malo z maslom namazane in s parmezanom potresene rezine kruha za toast.

Zdaj sem pa v kroznike dala krompirjevo juho,vsakemu malo gobic in krompirja,na vrh pa rezino popecenega kruha.
Tu bi rabila tiste posodice iz testa,da bi bilo popolno.

Zdi se komplicirano,pa ni.Okus gobic je res zelo cuten,ker se ne kuhajo v vodi.Tudi casa ne vzame veliko.Ko se krompir kuha,sprazis gobice in se tisti krompircek.

Vcasih pa dam vse v ognjevarno posodo,kruhke s parmezanom na vrh in
gratiniram pod grilom.
Tudi popecene kocke starega kruha lahko uporabimo.
Imela sem dva mlada na kosilu. Bilo jima je vsec.

Jutri bos pa dobila se receptov.Eden je na kulinariki.Nekateri imajo radi
kremno gobovo juho.

Lep pozdrav Babi

Jaz jo delam iz šampinjonov. Umijem jih, narežem na lističe, dam v vodo in… kuham ;). No, poleg dam še krompir narezan na majhne kocke, malo česna, lovorov list, celi poper in seveda dosolim. Na koncu, ko so krompir in gobe že kuhane, dodam malo kisa in kislo smetano. Enostavno in dobro 😉 :)). Aja: če to juho dela mama, ne da česna, ampak petršilj.

Lp, mishika

30 dag jurčkov
20 dag lisičk
1 čebulo
30 g masla
1 l juhe
1/8 l sladke smetane
20 g masla
moka, sol, poper, peteršilj,drobnjak

V kozici segrejemo maslo, primešamo moko in pražimo 1 min. Med mešanjem prilijemo juho in smetano. Vre naj pribl. 15 min.
V ponvi segrejemo maslo, popražimo čebulo, da postekleni, dodamo na lističe narezane gobe in pražimo 5 min. Potem jih stresemo v kozico z juho, solimo, popopramo in še 5 min. kuhamo. Potresemo s peteršiljem in drobnjakom. Če ni jurčkov in lisičk so dobri tudi šampinjoni.

Lp Veca

Kaj mogoče veste, kako se naredi posodice iz testa?

Hej,Tanja! Tudi Zala je sprasevala malo spodaj;dobila je nekaj predlogov.
Povedali pa so mi,da na koprski trznici v lucijski pekarni v pokritem delu
(ne vrhniska) delajo skodelice po narocilu.Nisem se preverila. Mogoce pa vedo kaj o tem tudi v vrhniski. Lep pozdrav Babi

Se bom pozanimala… Hvala!

Delam juho podobno kot Babi, varianto I. (kot začimbo še dodatno uporabim lovorjev list), na koncu pa zgostim še z kislo smetano, temeljito premešano z enim rumenjakom. Ko to mešanico vlijemo v juho, le-ta ne sme več vreti. Na koncu pa prilijem še sok ene limone.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close