Spatzle – Zala
Hoj, Zala!
Spodaj nekje sem videla, da omenjas, da delas “specle” s sirom v pecici, pa bi te prosila za recept. To sem jedla lani enkrat, ko smo bili na seminarju v Konstanzu na jugu Nemcije in je bilo fuuuul dobro! Se pa nisem potem nikoli spravila, da bi stvar probala sama naredit.
Hvala ze vnaprej, cao! Ursa.
Urša, tudi meni je bilo to fulll dobro. Recept sme našla v knjigi “osnovna kuharija” založbe ValeNovak. Nisem si ga prepisala, ker sem ga odkrila tudi na internetu in to s slikico vred :o! Nahaja se tu: .
Upma da bo link deloval, če te bo ap vrglo na pravo sparovo stran, apš klikni na “poiščite recept” in nato označi kvadratek “Predjedi” s kljukico in ko prideš tja, pojdi dol proti koncu seznama jedi in boš našla “Sirovi vlivanci – Spatzle”.
Omenila bi še, da je na tej starni zbranih res veliko receptov iz zgoraj omenjene knjige, ki so res tako osnovni (tudi tisti zapleteni:), da se res ne morejo ponesrečiti. Že dolgo me mika, da bi naredila jed pod imenom “gnocchi in malfatti”, kjer je zraven pripisano da “nista gangsterski parček, temveč neizprosna tekmeca”. Že sama slika izgleda odlično!
Enkart moram poskusit.
Urša, upam da bo recept res pravi, le da jaz tu ne bi “kronala” jedi dodatno še s praženimi čebulnimi obročki, ker je itak že dovolj mastno vse skupaj, pa tudi zato ne, ker tam, kjer sem jih jedla jaz, tega ni bilo. Bilo pa je bolj svetlo zelene barve, kot bi bili narejeni iz svtele šinače, ali pa z dodatkom čisto malo šinačnega soka…..nisem vedela, kakšna jed sploh to je in tudi izgledalo sploh ni privlačno (večina ni niti poskusila, pa kako jim je lahko žal). Na koncu je bil krožnik prazen, sita pa sem bila za zelo dooolgoo časa:)
Aja, pa sporoči, če boš našla link. In seveda poročaj, ko jih boš naredila.
LP, zala
E, nasla (samo med glavnimi jedmi, ne med predjedmi), super zgleda stvar. Zala, najlepsa hvala!!
Pa se link, ce bi se kdo zadevo poskusil:
Jaz tudi mislim, da bi spustila cebulo, ker nisem ravno prevec navdusena nad prazeno cebulo in tudi, ko sem to jedla v Nemciji, je ni bilo zraven.
Tile gnocchi in malfatti so tudi kul stvar:
Ko sem brala recept, sem se spomnila na spinacne palacinke, ki jih je “izumila” moja mama, ko s sestro nisva hoteli jest spinace. Enostavno je blansirano spinaco zmiksala in zmesala v testo za palacinke (slano, seveda). In smo imeli namesto osovrazene spinace zelene palacinke, ki so bile zelo priljubljene. 😉
Lp, Ursa.
Urša, veš, to cedilce za te vlivance je čisto posebno cedilo z malo večjimi luknjicami, namenjeno je prav za idelavo teh cmočkov oz spatzlov. Kupi se v nemčiji ali avstriji, pač tam ker je to njihova jed. Pri nas tega res še nisem zasledila. ČE boš pogledala pod post, kjer sem te prvič omenil (mislim da pod “kaj za kosilo”), lahko prebereš, kako to dela Vladka. Enako jih delam jaz – torej: pripravljeno gisto maso daš na leseno desko za rezanje, v nekoliko bolj tanki plasti razmažeš in držiš nad vrelo vodo. Nato z daljšim nožem to enostavno “režeš” oz. odmakneš (vkuhavaš) podolgovato rolico mase v vrelo vodo. Tako ponavljaš to spuščanje v vodo, doker ne porabiš vse mase. Če nisi razumela, povej. -Bom se potrudila in razložila kako drugače. Seveda pa takšni niso tako zeloo lepe oblike kot tisti ki jih stiskaš skozi cedilce. Vednar sploh ni panike, itak se ne bo poznalo, ker bojo gratinirani s sirom. Naj ti čim bolje uspe in dober tek, Zala
Hvala, Zala. Ja, saj si kar predstavljam. Bom probala tako z desko in strganjem, ali pa bom mogoce testo potisnila kar skozi eno cedilo za solato, ki ga imam in ki ima malo bolj siroke luknje (ene 5mm premera).
Mislim, da bom probala to kar danes zvecer za vecerjo narest, zdaj se mi ze prav cedijo sline. 😉
Dobro jutro!
Da porocam: res sem vceraj potem naredila spätzle in kot sem ze napisala zgoraj Misi, sem jih strgala z deske (in so vsi cimri v hodniku leteli skup in gledali, kaj jaz zdaj spet to nekaj cudnega pacam in ustvarjam ;).
Sem jih naredila pa malo bolj light:
– dala sem en drug sir, ne ementalec, ampak enega z 10% mascobe, ki ima okus podoben parmezanu
– namesto cebule na maslu sem na vrh potresla na koscke narezano “na-zraku-posuseno” (lufttorkad) sunko, ki je svedski priblizek prsuta (ok, saj se dobi tukaj tudi pravi prsut, italijanski ali spanski, ampak je fuuul drag in torej ne ravno za vsak dan, tale sunka je pa precej podobna po okusu in cisto spodobne cene, ker je pac narejena tukaj).
In je bilo njamiiiiiiiiiii ;))))
Vsekakor priporocam.
Aja, pa se to, tam v sparovem receptu pise, da traja 60min, da je stvar narejena. Sploh ni res, meni ni vzelo vec kot ene 20min. 😉
ursa,potem sva jih ze dve delali!!: ) jaz sem naredila tocno po receptu. samo malo premalo cebule sem dala- vsaj zame:)) take “vaser spoclne” delam ponavadi za v obaro. za v obaro jih zajemam z zlico,tukaj pa sem najprej “probala” skoti veliko cedilo…potem sem jih pa kar malo natrgala.umetniski vtis ni bil ravno…. drugace pa brez pripomb. lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.